Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Problem z układem sercowo -naczyniowym, a poziom witaminy K2 12.10.2020

Choroby sercowo-naczyniowe są obecnie główną przyczyną zgonów na świecie. Ściany naczyń krwionośnych ulegają zwapnieniu i sztywnieją.
Coś tak prostego jak witamina K2 może w rzeczywistości działać profilaktycznie.

Witamina K2 dla serca i naczyń krwionośnych

Wcześniej opisywaliśmy badania, które pokazują, że witamina K2 zmniejsza ryzyko problemów sercowo-naczyniowych. Jedno z tych badań, 10-letnie badanie przeprowadzone w Rotterdamie [1],  na ponad 4800 zdrowych mężczyznach i kobietach w wieku 55 lat i starszych, wykazało, że ci, którzy spożywali więcej niż 32 μg K2 dziennie, w porównaniu z tymi, u których spożycie był niższy niż 21 μg, mieli o 50 procent mniej złogów wapniowych w naczyniach krwionośnych i o 50 procent mniejsze ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia.
Ale dlaczego witamina K2 jest tak ważna dla serca i naczyń krwionośnych? Jak działa witamina K2? MGP (Matrix Gla Protein) to białko wiążące wapń, które jest tworzone przez komórki mięśni gładkich wokół tętnic. Kiedy MGP jest aktywny zapobiega osadzaniu się wapnia w ścianach naczynia, który powoduje zesztywnienie naczyń.
Badanie opublikowane w 2019 roku w Journal of the American Heart Association potwierdza związek między wyższymi poziomami nieaktywnego MGP (dp – ucMGP) a sztywnieniem  naczyń. Naukowcy doszli do wniosku, że można poprawić zdrowie naczyń krwionośnych poprzez aktywację MGP, co można łatwo osiągnąć poprawiając poziom witaminy K2 w organizmie. [2]

 

Źródła witaminy K2 

Witamina K2 znajduje się w niewielkich ilościach w mięsie, mleku i żółtkach jaj. W nieco większych ilościach w sfermentowanej żywności, takiej jak dobrze dojrzały ser, zwłaszcza Brie i Gouda.
Natto, tradycyjne japońskie danie ze sfermentowanych ziaren soi, to porodukt, który zawiera najwięcej witaminy K2, a mianowicie 23 razy więcej niż dobrze dojrzewający ser. K2 występuje również w algach.

 

 

 

 

[1] Geleijnse, J.M et al. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: The Rotterdam study. Am Soc Nutr Science. May 2004. Nutritional epidemiology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15514282

[2] Wei FF Central Hemodynamics in Relation to Circulating Desphospho-Uncarboxylated Matrix Gla Protein: A Population Study. J Am Heart Assoc. 2019 Apr 2;8(7):e011960.

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.119.011960