Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Przerost drożdżowców jako czynnik obniżający odporność. Teresa Jaroszyńska, ekspert Holistic Polska 16.12.2021

Grzyby zwane również drożdżakami bytują w naszych błonach śluzowych i w przewodzie pokarmowym  –  nie szkodzą nam dopóty, dopóki nie stworzymy im warunków do rozwoju i wzrostu, co może doprowadzić do rozwoju zakażenia.  Najbardziej znane grzyby to Candida, a najbardziej rozpowszechnione to Candida albicans. W momencie gdy zawiedzie układ odpornościowy, stanowią one poważne zagrożenie i stają się patogenami oportunistycznymi, szkodzącymi naszemu organizmowi. Mogą powodować stany zapalne jamy ustnej, skóry, pochwy u kobiet oraz infekcje ogólnoustrojowe. U osób z osłabionym układem odpornościowym infekcje grzybicze mogą stanowić poważny problem zdrowotny. Gatunki Candida jako patogeny oportunistyczne są główną przyczyną zachorowalności i umieralności na świecie.

Leczenie i proponowane strategie terapeutyczne są obarczone skutkami ubocznymi oraz w zależności od rodzaju zakażenia i stopnia wrażliwości, środki przeciwgrzybicze mogą mieć różną skuteczność. Wykazują pewne ograniczenia ze względu na ich działania niepożądane, np. takie jak np. hepatotoksyczność – działające toksycznie na wątrobę. Niektóre leki nie mają szerokiego spektrum działania lub mają niską biodostępność.[1]

Jednocześnie jesteśmy coraz bardziej narażeni na infekcje grzybicze. Dieta zawierająca duże ilości cukrów prostych, przetworzona żywność, ulepszona chemicznymi dodatkami konserwującymi i  poprawiającymi smak destabilizuje naszą mikrobiotę jelitową, co stwarza grzybom dobre warunki do bytowania i wzrostu. Brak aktywności fizycznej, i co wymaga szczególnej uwagi – terapie antybiotykami, które zabijają wszystkie mikroorganizmy w przewodzie pokarmowym łącznie z tymi pożytecznymi, także leki zobojętniające (inhibitory pompy protonowej) stosowane przy nadkwasocie żołądka i refluksie, terapie hormonalne i środki antykoncepcyjne narażają na kandydozę szczególnie kobiety. Nadmiernie rozrastająca się drożdżyca obejmuje objawy ogólnego i ciągłego zmęczenia, spowolnienia umysłowego, obniżonej koncentracji, problemów trawiennych, wzmożony apetyt, w tym na słodycze oraz ogólnie osłabionej odporności, co skutkuje częstymi infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.[2,3]

Źródłem naturalnych związków przeciwgrzybicznych są rośliny, ich bioaktywne cząsteczki mogą być alternatywą dla leków tradycyjnych powodując mniej skutków ubocznych. W roślinach znajdują się polifenole – są to cząsteczki aktywne biologicznie;  kwasy fenolowe, flawonoidy, garbniki, kumaryny to tylko niektóre przykłady związków fenolowych, występujących w roślinach leczniczych i z nich ekstrahowanych. Zawarte w roślinach olejki eteryczne, terpenoidy, saponiny, związki fenolowe, alkaloidy, peptydy hamują w początkowej fazie proces umożliwiający mikroorganizmom przyleganie do innych komórek lub powierzchni, co odgrywa kluczową rolę w regulacji procesów wzrostu, różnicowania się i migracji.

Badania wykazały szerokie spektrum możliwości działania polifenoli tj. przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne; flawonole i garbniki wykazały działanie przeciwdrobnoustrojowe. Flawonoidy, na które składają się flawony, izoflawony, flawonole i antocyjanidyny, wykazują działanie przeciwgrzybiczne.[1]

Aby zapobiec rozwojowi grzybów i daleko idących niepożądanych skutków wynikających z korzystania  terapii antybiotykami, terapii hormonami i innymi lekami, należy zadbać o kurację probiotyczną. Profilaktycznie należy chronić mikroflorę jelitową i dbać o barierą jelitową, która zrównoważona i zdrowa chroni nas przed patogenami.

Zdrowy styl życia i dieta bogata w błonnik zawarty w warzywach i owocach to z założenia podstawa, jednakże wprowadzenie do diety produktów roślinnych bogatych w wymienione wcześniej cząsteczki aktywne biologicznie w postaci suplementów mogą pomóc w zachowaniu zdrowej mikroflory jelitowej i budowaniu odporności na grzyby oraz inne patogeny, szczególnie teraz w czasie pandemii.

Holistic Lactovitalis®pro jest suplementem diety zawierającym 12 różnych szczepów bakterii, w tym bakterie kwasu mlekowego, Lactobacillus rhamnosus GG. Wszystkie kultury bakterii są całkowicie pozbawione mleka a opakowanie zostało zaprojektowane tak, aby zapewnić wysoką jakość i trwałość suplementu. Dzięki tej technologii około 90% bakterii dociera do jelit nie naruszone przez kwas żołądkowy.

Dla dzieci w takiej samej technologii został przygotowany suplement diety LactoVitalis Kids, zawierający 6 różnych szczepów bakterii, w tym bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus rhamnosus GG. Zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci produkt zawiera także FOS (fruktooligosacharydy) i witaminę C, dla dorosłych dodatkowo witaminę B2.

Ponadto dla prawidłowej kondycji jelit opracowano w Holistic suplement diety Lactovitalis®IB smörsyra,który zawiera błonnik, bakterie kwasu mlekowego i kwas masłowy, których zadaniem jest poprawa integralności bariery jelitowej oraz zrównoważenie mikrobioty jelitowej. Lactovitalis®IB SMORSYRA zawiera także witaminę C z agrestu idyjskiego oraz organiczny cynk, które wspierają układ odpornościowy, działając antyoksydacyjnie.

Propozycje wyciągów z roślin leczniczych zawierających substancje czynne biologiczne o licznych właściwościach prozdrowotnych, między innymi przeciwgrzybicznych.

Skoncentrowany olejek z dzikiego oregano wspiera układ immunologiczny, górne drogi oddechowe, wzmacnia działanie wątroby. Holistic Oreganoolja bogaty w naturalne substancje biologicznie aktywne, takie jak karwakrol i tymol jest tradycyjnie stosowany jako środek o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybicznych, poprawia trawienie poprzez zmniejszenie ilości szkodliwych drobnoustrojów.

Holistic Olivblandsekstrakt  to  suplement diety zawierający standaryzowany wyciąg z liści oliwnych bogaty w oleuropeinę i kwas elenolowy, wzbogacony witaminą D, wspiera układ odpornościowy, zawiera wspomniane polifenole, które chronią komórki krwi przed stresem oksydacyjnym, wykazuje działanie przeciwwirusowe i działa zarówno na infekcje wywołane przez bakterie Gram-dodatnie, jak i Gram-ujemne.

Z kolei Holistic Ashwagandha Sensoril® zawiera ekstrakt z korzenia i liści rośliny Witania somnisfera, który znajduje zastosowanie w przewlekłym stresie, przygnębieniu, wyczerpaniu. Suplementacja tym preparatem u osób biorących udział w badaniu spowodowała obniżenie poziomu CRP, tzn. zmniejszenie stanu zapalnego, niższe ciśnienie krwi, niższy poziom cukru we krwi oraz lepszą równowagę tłuszczów we krwi.

 

 

Teresa Jaroszyńska
Specjalista ds. produktów Holistic Polska

 

 

 

 

Źródła:

1/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC6038711/

2/  „Odżywianie dla zdrowia”- Paul Pitchford

3/ „Nie daj się zjeść grzybom Candida”- A. Janus