Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
W przeglądzie przeprowadzonym przez kanadyjskich naukowców, dotyczącym częstości występowania powikłań po COVID-19 ustalono, że 83% osób po przejściu tej choroby zgłaszało utrzymywanie się lub obecność jednego lub więcej krótkoterminowych objawów, a 56% zgłosiło objawy długoterminowe. Najczęstsze objawy w obu przypadkach to zmęczenie, ogólny ból lub dyskomfort, zaburzenia snu, duszności oraz podwyższony poziom lęku lub/i depresja.
Istnieją jednak dowody na to, że wirus SARS-CoV-2 może wpływać również na układ pokarmowy. Wirus SARS-CoV-2 może przedostawać się do komórek przewodu pokarmowego przez receptory ACE2 [receptory enzymu konwertującego angiotensynę 2], powodując bezpośrednie uszkodzenie narządów przewodu pokarmowego.
Na wystąpienie poważnych powikłań żołądkowo-jelitowych są narażone w szczególności osoby z ciężkim przebiegiem C-19. Odnotowano takie powikłania, jak:
- ostre uszkodzenie wątroby i podwyższone transaminazy (AST i ALT) – 2/3 pacjentów z ciężkim przebiegiem C-19 rozwija podwyższoną aktywność aminotransferaz, wynoszącą średnio nawet ponad 400 jednostek na litr surowicy;
- ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego (niezwiązane z obecnością kamieni żółciowych),
- ostre zapalenie trzustki,
- niedrożność jelit (dotyczy to nawet 53% pacjentów znajdujących się w krytycznym stanie z powodu C-19 ),
- ostrą niedrożność rzekomą okrężnicy,
- niedokrwienie krezki (dotyczy 3-4 osób w stanie krytycznym; wśród nich śmiertelność wynosiła nawet 40%).
Jeśli chodzi o długotrwałe powikłania żołądkowo-jelitowe, które pojawiły się po przejściu C-19, ale nie występowały przed chorobą, to wg jednego z badań dotyczyły one 44% ozdrowieńców [52 osoby ze 117 uczestniczących w badaniu], wystąpiły w ciągu 90 dni od przebycia choroby i były to (zgodnie z częstotliwością występowania):
- utrata leptytu (24%),
- nudności (18%),
- refluks żołądkowy (18%),
- biegunka (15%),
- wzdęcia (14%),
- odbijanie (10%),
- wymioty (9%),
- ból brzucha (7%),
- krwawe stolce (2%).
Biorąc to pod uwagę, wydaje się szczególnie ważne, aby od razu po przejściu Covid-19 zadbać o odbudowę mikrobioty jelitowej, wybierając dietę niskoprzetworzoną, zawierającą dużą ilość warzyw oraz zdrowych tłuszczów. Warto rozważyć wprowadzenie specjalnie dobranych pro- i prebiotyków w ramach suplementacji uzupełniającej, a także maślanu sodu, aby odżywić nabłonek jelitowy. W przypadku przedłużających się problemów jelitowych, warto poddać się odpowiedniej diagnostyce, aby zastosować celowaną dietoterapię i ewentualne leczenie.
Daria Łukowska
Dietetyczka, popularyzatorka nauki.
Autorka serii na kanale YT „Wiedzana życie”
Źródła:
- Kaafarani, H. M. (2021, March 24). COVID-19: Gastrointestinal symptoms and complications.
- https://scholar.harvard.edu/cvt/covid-long-haulers-gastrointestinal-system%C2%A0
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32675498/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7943402/#bib3.%C2%A0