Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Regeneracja jelit po przebytej infekcji Covid-19. Daria Łukowska, dietetyk 28.02.2022

W przeglądzie przeprowadzonym przez kanadyjskich naukowców, dotyczącym częstości występowania powikłań po COVID-19 ustalono, że 83% osób po przejściu tej choroby zgłaszało utrzymywanie się lub obecność jednego lub więcej krótkoterminowych objawów, a 56% zgłosiło objawy długoterminowe. Najczęstsze objawy w obu przypadkach to zmęczenie, ogólny ból lub dyskomfort, zaburzenia snu, duszności oraz podwyższony poziom lęku lub/i depresja.

Istnieją jednak dowody na to, że wirus SARS-CoV-2 może wpływać również na układ pokarmowy. Wirus SARS-CoV-2 może przedostawać się do komórek przewodu pokarmowego przez receptory ACE2 [receptory enzymu konwertującego angiotensynę 2], powodując bezpośrednie uszkodzenie narządów przewodu pokarmowego.

 

Na wystąpienie poważnych powikłań żołądkowo-jelitowych są narażone w szczególności osoby z ciężkim przebiegiem C-19. Odnotowano takie powikłania, jak:

  • ostre uszkodzenie wątroby i podwyższone transaminazy (AST i ALT) – 2/3 pacjentów z ciężkim przebiegiem C-19 rozwija podwyższoną aktywność aminotransferaz, wynoszącą średnio nawet ponad 400 jednostek na litr surowicy;
  • ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego (niezwiązane z obecnością kamieni żółciowych),
  • ostre zapalenie trzustki,
  • niedrożność jelit (dotyczy to nawet 53% pacjentów znajdujących się w krytycznym stanie z powodu C-19 ),
  • ostrą niedrożność rzekomą okrężnicy,
  • niedokrwienie krezki (dotyczy 3-4 osób w stanie krytycznym; wśród nich śmiertelność wynosiła nawet 40%).

 

Jeśli chodzi o długotrwałe powikłania żołądkowo-jelitowe, które pojawiły się po przejściu C-19,  ale nie występowały przed chorobą, to wg jednego z badań dotyczyły one 44% ozdrowieńców [52 osoby ze 117 uczestniczących w badaniu], wystąpiły w ciągu 90 dni od przebycia choroby i były to (zgodnie z częstotliwością występowania):

  • utrata leptytu (24%),
  • nudności (18%),
  • refluks żołądkowy (18%),
  • biegunka (15%),
  • wzdęcia (14%),
  • odbijanie (10%),
  • wymioty (9%),
  • ból brzucha (7%),
  • krwawe stolce (2%).

 

Biorąc to pod uwagę, wydaje się szczególnie ważne, aby od razu po przejściu Covid-19 zadbać o odbudowę mikrobioty jelitowej,  wybierając dietę niskoprzetworzoną, zawierającą dużą ilość warzyw oraz zdrowych tłuszczów. Warto rozważyć wprowadzenie specjalnie dobranych pro- i prebiotyków w ramach suplementacji uzupełniającej, a także maślanu sodu, aby odżywić nabłonek jelitowy. W przypadku przedłużających się problemów jelitowych, warto poddać się odpowiedniej diagnostyce, aby zastosować celowaną dietoterapię i ewentualne leczenie.

 

Daria Łukowska
Dietetyczka, popularyzatorka nauki.
Autorka  serii na kanale YT „Wiedzana życie

 

 

 

 

Źródła:

  1. Kaafarani, H. M. (2021, March 24). COVID-19: Gastrointestinal symptoms and complications.
  2. https://scholar.harvard.edu/cvt/covid-long-haulers-gastrointestinal-system%C2%A0
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32675498/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7943402/#bib3.%C2%A0