Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Rukola jako jedna z odmian sałaty, jest bogata w witaminy z grupy A, B, C oraz K. Zawiera osiem razy więcej wapnia oraz cztery razy więcej żelaza niż sałata lodowa. Jest źródłem cynku, który wzmacnia układ immunologiczny, działa antywirusowo i antytoksycznie. Potas w niej zawarty reguluje czynność nerek i wydzielanie insuliny oraz bierze udział w przekształcaniu glukozy w glikogen. Dzięki zawartości aminokwasów siarkowych rukola ma działanie bakteriobójcze.
Idealnie podnosi odporność, zwalcza wolne rodniki, zapobiega anemii i zakażeniom.
Właściwości zdrowotne rukoli są już zauważalne spożywając codziennie garść liści dodając do kanapek, sałatek, ale również przygotowując pesto do makaronu lub jako dodatek do pizzy. Ograniczenie soli i spożywanie produktów bogatych w potas np. rukola odciąża przede wszystkim nerki, które ze względu na nadmiar sodu w codziennej diecie są szczególnie obciążone.