Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Mikrobiota jelitowa to zbiór bilionów mikroorganizmów, które zamieszkują nasz układ pokarmowy i współuczestniczą lub wręcz są odpowiedzialne za prawidłowy przebieg wielu funkcji naszego organizmu. Ma kluczowy wpływ na ogólną kondycję zdrowotną człowieka, wpływając na funkcje metaboliczne, stanowiąc ważny element odpowiedzi immunologicznej, a za sprawą osi mózg-jelita wpływa również nawet na sprawność naszych funkcji poznawczych i nastrój. Jelita to drugie po mózgu centrum dowodzenia w naszym organizmie nazywane właśnie naszym drugim mózgiem.
Kluczowe funkcje mikrobioty jelitowej
– Trawienie i wchłanianie składników odżywczych: bakterie jelitowe, które zasiedlają nasz układ pokarmowy są niezbędnym elementem prawidłowego przebiegu procesu trawienia niektórych składników pokarmowych (błonnik, węglowodany złożone), które nie są rozkładane przez ludzkie enzymy i umożliwiają lepsze wchłanianie składników odżywczych. Wspierają prawidłową perystaltykę jelit i ich kondycję.
– Regulacja odpowiedzi immunologicznej i ochrona przed patogenami: mikrobiota jelitowa odgrywa kluczową rolę w budowaniu odpowiedzi immunologicznej. Współuczestniczy w „szkoleniu” układu odpornościowego poprzez stymulowanie produkcji komórek odpornościowych: limfocytów i immunoglobulin. prawidłowo zbilansowana mikrobiota jelitowa to silna bariera ochronna, zapobiegająca przedostawaniu się szkodliwych patogenów, bakterii do organizmu, które mogą się dostać do naszych jelit wraz z pokarmem. Mikroorganizmy z mikrobioty uczestniczą ponadto w regulacji reakcji zapalnych.
– Produkcja witamin i synteza substancji aktywnych: niektóre bakterie są zdolne do syntezy ważnych dla zdrowia witamin, takich jak witamina K i witaminy z grupy B (np. biotyna) oraz kwas foliowy. Sojusznicze dla naszego zdrowia bakterie jelitowe produkują krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na ogólna kondycję naszych jelit kondycję, są źródłem energii, wspierają integralność (szczelność) błony komórkowej jelit i redukować ryzyko wystąpienia chorób zapalnych jelit.
Równowaga w obrębie mikrobioty jelitowej jest kluczowa z punktu widzenia ogólnej kondycji zdrowotnej organizmu, a dysbioza, która może być wywołana nadmierną obecnością potogennych organizmów, zmniejszenia liczby korzystnych bakterii, a także zmiany w proporcjach między równymi gatunkami bakterii jelitowych może prowadzić do różnych dolegliwości jak zaburzenia trawienia, obniżonej odporności, gorszego samopoczucia, a także rozwoju poważniejszych schorzeń jak:
– zespół jelita drażliwego
– choroba Leśniewskiego-Crohna
– cukrzyca typy 2
– choroby sercowo-naczyniowe
– choroby autoimmunologiczne (zapalenie jelit, celiakia, cukrzyca typ1, RZS)
– choroba Alzhimera
Egzotyczne podróże, zmiana klimatu – wielkie wyzwanie dla układu pokarmowego
Zmiana diety podczas podróży w egzotyczne destynacje, zmiana klimatu, styczność z miejscową flora bakteryjną, która może znacząco różnić się od tej znanej nam z naszego miejsca zamieszkania mimo naszej radości z wakacyjnych doświadczeń może skutkować dużym stresem dla organizmu, a przy osłabionej kondycji naszej mikrobioty – wewnętrznej tarczy ochronnej może zaowocować przykrymi dolegliwościami.
Wyzwania dla mikrobioty jelitowej:
– Zmiana diety: nowe, nieznane wcześniej składniki czy przyprawy mogą być trudne do strawienia. co z kolei może powodować uczucie dyskomfortu i uprzykrzyć nam radość z odkrywania nowych smaków.
– Ekspozycja na nieznaną organizmowi florę bakteryjną: każdy region świata na swoją unikalną florę bakteryjną, która może być obca dla naszego organizmu. Proces uczenia się organizmu odpowiedzi na nowe mikroorganizmu może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony naszego układu pokarmowego.
– Warunki sanitarno-higieniczne: różne standardy mogą zwiększać ryzyko kontaktu z patogenami i powodować zakażenia.
Częste w przypadku egzotycznych wojaży wzdęcia, bóle brzucha, biegunki lub zaparcia mogą pozbawić nas radości z urlopu i ograniczać możliwość korzystania z uroków podróży.
Sojusznicze bakterie – cenne wsparcie podczas podróży
Korzystne dla naszego zdrowia i prawidłowej kondycji jelit bakterie symbiotyczne mogą pomóc uniknąć problemów żołądkowo-jelitowych podczas podróży. Jakie bakterie warto wybrać, by wzmocnić naturalną barierę ochronną organizmu?
Lactobacillus rhamnosus GG (LGG): Jest jednym z najlepiej przebadanych szczepów probiotycznych, skutecznie wspomaga układ pokarmowy i pomaga w walce z biegunką podróżnych.
Saccharomyces boulardii: Drożdżak probiotyczny, który pomaga w utrzymaniu zdrowia jelit i zapobiega biegunkom związanym z infekcjami bakteryjnymi.
Bifidobacterium bifidum: Wspiera zdrową mikrobiotę jelitową i pomaga w trawieniu oraz wchłanianiu składników odżywczych.
W jaki sposób wzmocnić barierę jelitową, przed wyprawą w nowe regiony świata?
Silna mikrobiota, wzmocniona suplementacją pożytecznymi bakteriami probiotycznymi mogą być kluczem do utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia podczas podróży w egzotyczne klimaty.
Suplementację preparatem zawierającym pożądane, sojusznicze dla naszego zdrowia szczepy bakterii probiotycznych, w odpowiednich ilościach i odpowiednio zabezpieczone, by dotarły do jelit nieuszkodzone (silne działanie kwasu solnego w żołądku) warto włączyć do codziennej diety na 1-2 tygodnie przed planowanym wyjazdem. To czas, by nasz organizm przyjął i zasymilował nowych lokatorów i gwarancja, że odpowiedni układ sił sojuszniczych będzie już w pełni gotowy do działania dokładnie w dniach naszego pobytu na urlopie. Kurację bakteriami probiotycznymi należy kontynuować podczas pobytu w egzotycznym miejscu, ponieważ napotkane wyzwania dla układu pokarmowego wymagają doraźnego wsparcia w postaci sojuszniczych bakterii jelitowych, które na bieżąco, będą uzupełniać szeregi naszej obronności. Suplementacja wskazana jest także na tydzień po powrocie z wyjazdu, aby pomóc organizmowi na nowo odnaleźć się w domowych warunkach.
Dodatkowe wskazówki dla osób udających się w dalekie podróże
Woda: lokalna woda to duże wyzwanie środowiska naszego układu pokarmowego. Nie tyle skład mikro i makroelementów, co obecność mikroorganizmów potencjalnie patogennych może wywołać silne reakcje naszego organizmu. Warto zainwestować w wodę butelkowaną i unikać surowych warzyw i owoców, chyba że możesz je sam obrać i przepłukać wodę mineralną, co w krajach egzotycznych może okazać się dość pokaźną inwestycją nie tylko w z drowie 😉 Jednocześnie zadbaj o prawidłowe nawodnienie organizmu, co korzystnie wpłynie na pracę nerek, które tym skuteczniej będą usuwać z organizmu wraz z moczem toksyny i szkodliwe metabolity.
Dieta: unikaj tłustych i ciężkostrawnych potraw, postaw na lokalne lekkie, gotowane lub pieczone dania, dzięki temu nie tylko zminimalizujesz ryzyko kontaktu z patogenami, ale także nie obciążysz układu pokarmowego, który i tak będzie w ciągłej gotowości do walki z potencjalnymi intruzami.
Planując egzotyczną podróż rozważ naturalne wsparcie w postaci dobrze skomponowanego preparatu dostarczającego solidną porcję dobroczynnych bakterii jelitowych.
Holistyczny zespół do zadań specjalnych
W ofercie Holistic dostępne są suplementy diety zawierające dobrze przebadane i skuteczne w działaniu symbiotyczne bakterie probiotyczne, różnych szczepów w dobrze skomponowanych proporcjach, odporne na działanie kwasu solnego z żołądka, dzięki którym możesz wesprzeć mikrobiotę jelitową, by zminimalizować ryzyko wystąpienia problemów żołądkowo-jelitowych i cieszyć się w pełni wypoczynkiem, odkrywając nowe miejsca i poznając nowe kultury.
Holistic Lactovitalis®pro jest suplementem synbiotycznym diety Lactovitalis® pro to produkt synbiotyczny, zawierający 12 różnych szczepów bakterii, w tym bakterie kwasu mlekowego, Lacto- bacillus rhamnosus GG. Jedna kapsułka gwarantuje zawartość co najmniej 20 miliardów bakterii w momencie upływu terminu ważności produktu. Lactovitalis® pro zawiera także witaminę C i ryboflawinę (witaminę B2) oraz FOS (fruktooligosacharydy), stanowiące odpowiednie pożywienie dla bakterii kwasu mlekowego. Wszystkie kultury bakterii są całkowicie pozbawione mleka.
Lactovitalis®IB smörsyra jest suplementem diety zawierającym kapsułki składające się z kwasu masłowego, miliardów żywych bakterii mlekowych, dostarczający 1 miliard symbiotycznych bakterii w porcji dziennej, posiadający w składzie wspierające układ odpornościowy: witaminę C i cynk.
Holistic Spore Biotic jest suplementem diety zawierającym co najmniej 4,5 miliarda zarodników symbiotycznych dla naszego organizmu bakterii w jednej kapsułce, a także witaminę C, błonnik błonnik Livaux® (sproszkowana pektyna z żółtego kiwi – Actinidia chinensis) i biotynę.
Stosowanie symbiotycznych bakterii w formie zarodników może przynieść liczne korzyści dla zdrowia. Zarodniki działają jako „bakterie uśpione” i aktywowane są w jelitach, kolonizują florę bakteryjną, wspierając zdrowie jelit. Cała kompozycja wzbogacona została o witaminę C, biotynęoraz Livaux® – pektynę owocową w proszku z żółtego kiwi (Actinidia chinensis) stanowiących cenną pożywkę i prowiant dla bakterii na drogę przez tranzyt układu pokarmowego, dla jeszcze skuteczniejszej kolonizacji napotkanego środowiska.
Agnieszka Piskała-Topczewska
Dietetyczka kliniczna, diet coach
Źródła:
1. Hill, C., Guarner, F., Reid, G., Gibson, G. R., Merenstein, D. J., Pot, B., … & Morelli, L. (2014). „Expert consensus document. The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic.” Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology.
2. McFarland, L. V. (2006). „Meta-analysis of probiotics for the prevention of traveler’s diarrhea.” Travel Medicine and Infectious Disease.
3. Kligler, B., & Cohrssen, A. (2008). „Probiotics.” American Family Physician.
4. Rolfe, R. D. (2000). „The role of probiotic cultures in the control of gastrointestinal health.” The Journal of Nutrition