Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Lato to wspaniały czas dla miłośników owoców. W tym czasie na rynku dostępna jest szeroka paleta wyjątkowych, owocowych smaków lata, które nie tylko cieszą podniebienie, ale także dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych.
Owoce sezonowe lata
Truskawki: czerwiec kojarzy się w pierwszej kolejności z truskawkami, i choć w tym roku pierwsze okazy mogliśmy już kosztować w maju teraz również możemy cieszyć się ich wspaniałym smakiem, soczystą konsystencją i bogactwem składników odżywczych. Truskawki są bogate w witaminę C, błonniki i cenne, szczególnie w okresie letnim antyoksydanty oraz antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych. Zawierają również kwas foliowy i praktycznie wszystkie ważne makro i mikroelementy, z których na wyróżnienie z powodu zawartości zasługują mangan, miedź i magnez. Co więcej, zawarty w nich cukier (fruktoza) ma niski indeks glikemiczny i jest metabolizowany bez udziału insuliny, dlatego mogą je jeść także cukrzycy.
Czereśnie: Czereśnie choć w 80% składają się z wody są prawdziwym źródłem wartości odżywczych. Zawarte w nich witaminy, minerały i przeciwutleniacze mają pozytywny wpływ na zdrowie. Są świetnym źródłem prowitaminy A, witamin z grupy B: B1, B2, B3 i B5, witaminy C, E, K, P, zawierają również sporo fosforu, żelaza, wapnia, poza tym potas, sód, magnez, a także jod. Wysoka zawartość wody i potasu sprawia, że działają moczopędnie, przez co usuwają nadmiar sodu, wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn, przeciwdziałają obrzękom i wspierają pracę nerek. Wysoka zawartość magnezu i witamin z grupy B korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Porzeczki: czarne i czerwone porzeczki mają intensywny kolor i smak, są pełne witaminy C i antyoksydantów. Idealnie nadają się do dżemów, ciast, soków, smoothie czy lodów. Są prawdziwą bombą witaminową, zawierają prowitaminę A i witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6, B7, B9, E. Porzeczki to także skarbnica składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, siarka, miedź, magnez, cynk, fosfor, chlor, jod, bor czy mangan. Regularne spożywanie porzeczek wspomaga detoksykację organizmu, usprawnia pracę układu krążenia, a także reguluje perystaltykę jelit.
Maliny: te delikatne, soczyste owoce są doskonałym źródłem witaminy C, manganu i błonnika. Zawierają również cenne polifenole. które posiadają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Dzięki obecności kwasu salicylowego posiadają właściwości antybakteryjne i antywirusowe. To również cenne źródło tak ważnych podczas upalnych dni elektrolitów.
Brzoskwinie: są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, szczególnie o ich obecność w diecie powinny zadbać osoby z chorobami serca, nadciśnieniem. Ponadto, zawierają dużą ilość błonnika, przez co przyspieszają perystaltykę jelit, zalecane są dla osób z problemami trawiennymi, takimi jak zaparcia czy zespół jelita drażliwego. Owoce te również zawierają prowitaminę A, witaminę E, K oraz witaminy z grupy B. Składają się w 90% z wody, dzięki czemu są sojusznikiem prawidłowego nawodnienia organizmu, działają moczopędnie sprzyjając oczyszczaniu organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Są także lekkostrawne, przez co osoby na dietach redukujących masę ciała mogę po nie śmiało sięgnąć, by móc cieszyć się smakiem pełni lata!
Owoce sezonowe są zbierane w pełni dojrzałości, co sprawia, że są pełne aromatu i bardziej soczyste. Ich naturalny smak jest wręcz nieporównywalny z owocami uprawianymi poza sezonem. Zawierają także najwyższe stężenie składników odżywczych ponieważ wzrastają i dojrzewają we właściwym czasie dla cyklu naturalnego. Wybierając owoce sezonowe wspierasz też lokalnych rolników co wzmacnia lokalną gospodarkę i rolnictwo. Owoce sezonowe nie wymagają również długotrwałego transportu czy przechowywania, co jest nie bez znaczenia dla środowiska naturalnego.
Sięgaj po zdrowie z natury i ciesz się smakami lata!