Szanowny Użytkowniku,

Dziękujemy za wizytę na naszej stronie.
Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenie usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się pod linkiem w pasku dolnego menu.

Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz, wyłącyćz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Aby zaakceptować warunki kliknij OK, PRZEJDŹ DO STRONY.

Czy przy Hashimoto mogę jeść pieczywo? 21.11.2018

Hashimoto, to autoimmunologiczna choroba związana z tarczycą. Coraz więcej badań naukowych, ale i osobiste doświadczenie dietetyka,  potwierdza, że ograniczenie lub wręcz wyeliminowanie z diety „Hashimotek” glutenu (czyli pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa) przynosi spektakularne efekty poprawy samopoczucia i parametrów tarczycowych.

W przypadku osób ze zdiagnozowaną chorobą Hashimoto zalecam dietę bezglutenową, ale na szczęście w wielu sklepach można znaleźć lub samodzielnie przygotowywać produkty (w tym również pieczywo) na bazie takich zbóż jak ryż, kasza jaglana, komosa ryżowa, kasza gryczana czy mąka kukurydziana. Warto również pamiętać, że osoby stosujące dietę bezglutenową, ze względu na obostrzenia w diecie szczególnie powinny zadbać o mikroflorę jelitową. Wprowadzenie odpowiednich bakterii probiotycznych znajdujące się w takich preparatach jak np. LactovitalisPro znacznie usprawnia działanie przewodu pokarmowego, a jednocześnie zapobiega niedoborom żywieniowym ze względu na wykluczenie z diety wielu wartościowych zbóż.

 

Agnieszka Piskała
Ekspert ds. żywienia Holistic