Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Synergia witamin D3 i K2 dla aktywnych i dla wszystkich. Na mocne kości, 16.09.2019

Wiemy dużo o synergicznej relacji witamin D i K. Ale dlaczego są one „idealnie dopasowane”, by wspierać prawidłową strukturę Twoich kości?

✏️Witamina D jest niezbędna do wchłaniania wapnia i wiązania go w tkance kostnej. Bez odpowiedniej ilości witaminy D organizm nie jest w stanie skutecznie wchłaniać wapnia, którego potrzebujemy do utrzymania zdrowych zębów i kości.

✏️W badaniach medycyny saudyjskiej, wykazano, że poziomy witaminy D bezpośrednio wpływają na gęstość kości (Bmd). Wyniki zebrane od 400 uczestników, u których zmierzono poziomy Bmd i witaminy D wykazały, że wystarczający poziom witaminy D miał pozytywny związek z gęstością kości we wszystkich grupach wiekowych.

✏️Jeśli świeci słońce – skorzystaj z okazji, aby wyjść na słońce i wysycić organizm witaminą D. A może warto zarezerwować dzień w poszukiwaniu grzybów?
Borowiki i kurki zawierają witaminę D.

✏️Witamina K jest witaminą dostępną w dwóch postaciach: witamina K1 i witamina K2. Witamina K1 jest magazynowana głównie w wątrobie i odgrywa rolę w wytwarzaniu białka koagulacyjnego, podczas gdy witamina K2 odkłada się w całym ciele. Witamina K2 aktywuje między innymi ważne białko osteokalcynę. Białko to wiąże wapń w kości i przyczynia się w ten sposób do ich prawidłowej kondycji. Bez wystarczającej ilości witaminy K aktywność osteokalcyny jest ograniczona. Witamina K2 jest dostępna w małych ilościach w mięsie, produktach mlecznych i żółtku jaja, a także w większej ilości w fermentowanych produktach spożywczych, takich jak ser pleśniowe, a zwłaszcza brie i gouda. Natto, tradycyjne japońskie danie ze sfermentowanych ziaren zawiera najwięcej witaminy K2, czyli 23 razy więcej niż ser.