Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

To jak często jesz – jest niemal tak samo ważne jak to, co jesz? Czy znasz „zasadę 10 godzin”? Poznaj wyniki nowych badań. 25.02.2020

To, co jesz i jak często jesz, wpływa na to, jak się czujesz, ale teraz badania pokazują, że również to kiedy tj. o jakiej porze, może mieć również wpływ na twoje zdrowie. Zespół metaboliczny to zbiorcza nazwa wielu czynników, które zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dla wielu osób naturalne jest spożywanie posiłków w odstępie 14 godzin, ale w trzymiesięcznym badaniu pilotażowym badacze chcieli zbadać, co się stanie, jeśli skrócisz ten przedział do 10 godzin.

„Jedz, co chcesz w określonym przedziale czasowym” 
Badaniem objęto 19 kobiet i mężczyzn z zespołem metabolicznym. Większość uczestników miała nadwagę i zażyła co najmniej jeden lek, mający regulować metabolizm. Uczestnicy przestrzegali zasady: jedz, co chcesz, ale rób to przez 10 godzin dziennie i spożywaj posiłki w wybranych przez siebie porach. W ciągu następnych trzech miesięcy uczestnicy informowali badaczy o godzinach, w których spożywali posiłki i monitorowali jakość snu za pomocą aplikacji stworzonej przez zespół. Nosili także glukometr.

Niższy poziom cholesterolu i lepszy sen 
Pod koniec badania pilotażowego uczestnicy stracili średnio trzy procent swojej wagi i około trzy procent tkanki tłuszczowej z brzucha. Spadł również poziom cholesterolu, a także ciśnienie krwi. Chociaż poziom cukru we krwi nie zmniejszył się u wszystkich uczestników, poziom cukru we krwi na czczo spadł. Ponadto uczestnicy zgłosili inne pozytywne efekty podnoszące jakość ich życia, takie jak lepszy sen. Większość badanych odkładała  śniadanie na później Wielu uczestników nie opuszczało posiłków, a większość ludzi zdecydowała się odłożyć śniadanie, czekając około dwóch godzin po przebudzeniu. Spożywali również obiad wcześniej, na minimum trzy godziny przed snem – i unikali jedzenia dodatkowych posiłków wieczorem.

Po badaniu ponad dwie trzecie badanych stwierdziło, że przestrzegało w codziennej rutynie „zasady 10 godzin” z drobnymi odstępstwami przez kolejny rok. Efektem tej zmiany u niektórych z nich, było zmniejszenie dawki przyjmowanych leków lub odstawienie leków obniżających cholesterol i / lub ciśnienie krwi.

Jak pokazują wyniki badań także kwestia ilości posiłków oraz pór dnia ich spożywania jest kwestią indywidualną, a odstęp między posiłkami pozwala organizmowi na przeprowadzenie procesu trawienia, wchłaniania i „odpoczynku” regeneracji układu trawienia po skończonej „pracy”. To dość logiczne, prawda?

 

 

źródło:

 

[i] Wilkinson M J, Manoogian ENC, Zadourian A, Navlakha S, Panda S, Taub P R. Ten-Hour Time-Restricted Eating Reduces Weight, Blood Pressure, and Atherogenic Lipids in Patients with Metabolic Syndrome. 2020; VOLUME 31, ISSUE 1, P92-104.E5