Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
W procesie trawienia zaangażowanych jest wiele mechanizmów i układów, w tym: hormonalny, pokarmowy, krwionośny, autonomiczny układ nerwowy. Warunki panujące w żołądku / jelitach, odgrywają kluczową rolę dla naszego zdrowia. To tutaj żywność jest rozkładana, a wszystkie składniki odżywcze są wchłaniane, 80% naszego układu odpornościowego zlokalizowane jest w ścianach naszego jelita, a jelito jest również ważnym organem oczyszczającym, wyprowadzając toksyny z organizm. Żołądek odgrywa kluczową rolę w trawieniu, to tutaj kwas solny rozkłada pokarm, a stopień tego rozkładu wpływa na dalsze
trawienie w jelicie cienkim. Kwas solny niezbędny jest do rozkładu białek i abyśmy mogli wchłaniać składniki mineralne i witaminę B12 z pożywienia. Niski poziom odczynu pH jest konieczny, by pożywienie mogło być przesuwane porcjami do dwunastnicy i by stymulować uwalnianie enzymów z trzustki oraz żółci.
Oprócz funkcji trawienia, kwas solny posiada funkcję ochronną, ponieważ jest ważną barierą dla mikroorganizmów. Inhibitory kwasu solnego, tzw. inhibitory pompy protonowej, zmniejszają dzienną produkcję kwasu solnego o 80–95 proc., przez co środowisko w żołądku staje się niewystarczająco kwaśne, aby poprawnie trawić pokarm lub zabijać mikroorganizmy. Innymi słowy, niedobór kwasu solnego może prowadzić do przerostu bakterii i innych mikroorganizmów, co z kolei może prowadzić do zaburzeń we florze jelitowej, tak zwanej dysbiozy (7,8,9). Problemy żołądkowe, takie jak IBS, mogą być spowodowane dysbiozą i zaburzeniami trawienia (10). Niedobór kwasu solnego może być spowodowany stresem, ponieważ stres mniej lub bardziej wpływa na trawienie, w tym produkcję kwasu solnego w żołądku. Nawet niedobory żywieniowe mogą powodować niedobór kwasu solnego. Dieta bogata w produkty przetworzone zaburza produkcję enzymów, a ponieważ zdolności organizmu do produkcji enzymów są ograniczone to może doprowadzić do ich zbyt małej ilości lub nawet braku.
Częste objawy i oznaki niedoboru kwasu solnego
- Wzdęcia, odbijanie, pieczenie, refluks żołądkowy i gaz w jelitach bezpośrednio po posiłku
- Biegunki lub zaparcia
- Różne alergie/nietolerancje pokarmowe
- Nudności po posiłkach i po spożyciu suplementów
- Świąd odbytnicy
- Zmniejszony apetyt
- Trądzik w wieku dorosłym
- Niestrawione resztki pokarmu w kale
HOLISTYCZNE WSPARCIE PROCESU TRAWIENIA
Holistic Magsyrabalans poprawia trawienie i pomaga w łagodzeniu wzdęć, zgagi i refluksie żołądkowym. Zawiera stabilne enzymy rozkładające węglowodany, błonnik, białka i tłuszcze, co również poprawia wchłanianie składników odżywczych.
Holistic Måltidsenzym zawiera enzymy, które rozkładają węglowodany, błonnik, białka i tłuszcze. Enzymy są aktywne od pH 3,0 do pH 9,0 i dlatego mogą działać w całym przewodzie pokarmowym. Poprawia to również wchłanianie składników odżywczych zarówno z żywności, jak i innych suplementów diety.
Holistyczne wskazówki dotyczące wspierania procesu trawienia:
– Jedz w ciszy i spokoju i spraw, aby posiłek był relaksującą chwilą
– Dokładnie przeżuwaj każdy kęs
– Odkładaj sztućce między każdym kęsem
– Wypijaj 1/2 szklanki wody z cytryną 20 minut przed posiłkiem
– Zjedz coś gorzkiego, takiego jak rukola lub mniszek lekarski, na początku posiłku
– Spożywaj suplementy zawierające enzymy trawienne / lub kwasu solnego
(chlorowodorek betainy).
Dobre funkcjonowanie w zdrowiu jest uzależnione od jakości spożywanych pokarmów, składu, kaloryczności i zawartości składników bioaktywnych, a te mają duży wpływ na utrzymanie organizmu w dobrostanie, jak również na poprawę zdrowia w chorobach układu krążenia, nadciśnieniu, nowotworach, otyłości, osteoporozie i cukrzycy typu 2.
Teresa Jaroszyńska
Specjalistka ds. produktów Holistic Polska
Prowadząca ekspertlinię Holistic: 572 312 127*
*(oplata jak za połączenie standardowe wg lokalnej taryfy operatora)
Odniesienia
- Sullivan R. The Human Body, How It Works, Digestion and Nutrition. Chelsea House Publications; 2009.
- Dyce, K M. Sack W O. Wensing D V M. (2002). Veterinary anatomy. (3. uppl.). Philadelphia, Penn.: 3. Dial S., et al. Use of gastric acid-suppressive agents and the risk of community-acquired
Clostridium difficile-associated disease. JAMA. 2005;21;294(23):2989-95. - Martinsen TC, Bergh K, Waldum HL. Gastric juice: a barrier against infectious diseases. Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2005;96(2):94-102.
- Laine L., et al. Review article: potential gastrointestinal effects of long-term acid suppression with proton pump inhibitors. Aliment Pharmacol Ther. 2000;14(6):651-68.
- Wang L., et al. Gut Microbial Dysbiosis in the Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Case-Control Studies. J Acad Nutr Diet. 2020 Apr;120(4):565-586.
- Dial S., et al. Use of gastric acid-suppressive agents and the risk of community-acquired Clostridium difficile-associated disease. JAMA. 2005;21;294(23):2989-95.
- Martinsen TC, Bergh K, Waldum HL. Gastric juice: a barrier against infectious diseases. Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2005;96(2):94-102.
- Laine L., et al. Review article: potential gastrointestinal effects of long-term acid suppression with proton pump inhibitors. Aliment Pharmacol Ther. 2000;14(6):651-68.
- Wang L., et al. Gut Microbial Dysbiosis in the Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Case-Control Studies. J Acad Nutr Diet. 2020 Apr;120(4):565-586