Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

TRIMETYLOGLICYNA = BETAINA i homocysteina? Teresa Jaroszyńska, ekspert Holistic Polska 25.06.2020

Trimetyloglicyna jest produktem utleniania choliny i po raz pierwszy została wykryta w burakach cukrowych, stąd wzięła się nazwa betaina.Oczywiście występowanie trimetyloglicyny wykryto w większości żywych organizmów oraz roślin.

Betainy to związki, które określa się jako jony z ładunkiem dodatnim i ładunkiem ujemnym. Dzielą się ze względu na umiejscowienie ładunku. W przyrodzie najbardziej rozpowszechnione są karboksybetainy, których przykładem jest N,N,N-trimetyloglicyna – pochodna naturalnego aminokwasu, glicyny.[1]

Wykazano, że betaina w przewodzie pokarmowym zwierząt może stymulować procesy fermentacji, podczas których powstają kwas mlekowy i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, ponadto dodawana do paszy pomaga ograniczyć odwodnienie organizmu poprzez zwiększenie retencji wody w komórkach,  tkankach i narządach, co pozwala zwierzętom utrzymać właściwy bilans energetyczny. Suplementacja betainą ma wpływ na masę ciała, wzrost, poprawę zdrowia, skład mięsa i jego jakość.

W świecie roślin, główną funkcją betainy jest ochrona  ich komórek przed działaniem stresu osmotycznego, a dostarczana egzogennie  może chronić rośliny wyższe przed stresem wywołanym niską temperaturą oraz zwiększać ich tolerancję. [2]

W organizmach zwierząt i ludzi betaina występuje w nerkach, wątrobie i mózgu.

W organizmie ludzkim najważniejszymi funkcjami betainy jest jej zdolność do osmoprotekcji (ciśnienie osmotyczne krwi i innych płynów organizmu) oraz do przenoszenia grup metylowych (zespół kilku atomów, który nadaje cząsteczce organicznej charakterystyczne właściwości).

Dzięki tym funkcjom betaina stanowi ochronę komórek przed zmianami ciśnienia osmotycznego oraz bierze udział w wielu przemianach biochemicznych, szczególnie istotnych dla organizmu ludzkiego; ma wpływ na sprawny metabolizm wątroby oraz ochronę naszego organizmu przed nadmierną produkcją szkodliwego etanolu (endogenna fermentacja w obrębie układu pokarmowego), a także bierze udział w syntezie wielu związków, które odgrywają kluczową rolę w metabolizmie białek. Ponieważ  jest katabolizowana przez szereg reakcji enzymatycznych, które zachodzą głównie w mitochondriach komórek wątroby i nerek, to dzięki niej następuje przekształcenie homocysteiny w metioninę.

Betaina jest niezbędnie potrzebna  człowiekowi do prawidłowego metabolizmu i może pochodzić z diety lub może być syntetyzowana z choliny, która naturalnie występuje w żółtku jaj, podrobach, chudym mięsie, drożdżach, kiełkach pszenicy oraz niemal we wszystkich fasolach , grochach i soczewicach. Organizm może produkować cholinę z wykorzystaniem kwasu foliowego, witaminy B12 i niektórych aminokwasów, jednak nie zawsze są to ilości wystarczające i trzeba je uzupełniać ze źródeł egzogennych.[3]

Według wielu badaczy betaina może być dodawana do diety w postaci suplementu; otrzymuje się ją ze zbóż takich jak: pszenica, jęczmień żyto a także ze szpinaku, buraków oraz ze skorupiaków.

Aby  tworzyć grupy metylowe, cholina musi zostać utleniona do betainy, proces ten odbywa się w mitochondriach komórek wątroby. Betaina jest związkiem rozpuszczalnym w wodzie i może zapobiegać gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie, tym samym korzystnie wpływa na regenerację organizmu zaatakowanego przez choroby oraz wpływa na obniżenie homocysteiny.

HOMOCYSTEINA JEST AMINOKWASEM, UWAŻANYM ZA NIEZALEŻNY CZYNNIK ROZWOJU CHORÓB NACZYNIOWYCH

Istota poziomu homocysteiny w naszym organizmie  i jej powiązanie z chorobami naczyniowymi cały czas budzi duże zainteresowanie naukowo-badawcze. W Pekinie przeprowadzono badanie społecznościowe obserwacyjne, w którym wzięło udział 1257 osób i trwało 5 lat. Wykazano, że każde zwiększenie stężenia homocysteiny o 5 mol/L wiąże się z 4% wyższym ryzykiem zdarzeń sercowo-naczyniowych.  W Chinach udar stał się dominującą chorobą i jest główną przyczyną trwałej niepełnosprawności.[6]

Badania koreańskie, choć na temat homocysteiny nowatorskie, również wykazały związek obniżania homocysteiny w zapobieganiu udarowi.[7]

Na oddziale neurologicznym szpitala w Pakistanie przeprowadzono badania, których celem było określenie poziomu homocysteiny i jego powiązań z udarem mózgu u młodych silnych pacjentów. Badanie trwało 1 rok, od maja 2017 do maja 2018 roku. Dotyczyło pacjentów po przebytym udarze w wieku od 18 do 44 roku życia, a badania były wykonywane po 24 godzinach od zdarzenia. Brano pod uwagę wiek, płeć, masę ciała, palenie tytoniu, historię udaru w rodzinie oraz hiperlipidemię. Wykazano, że wszystkie czynniki były powiązane z podwyższonym poziomem homocysteiny.[8]

W Szpitalu Pamięci w Antalyi w Turcji badano powiązanie poziomu homocysteiny  z wczesną utratą ciąży. Wywnioskowano, że wykryty w pierwszych tygodniach ciąży wysoki poziom homocysteiny może być ostrzeżeniem o ryzyku poronienia, a także może mieć wpływ na powikłania położnicze, które mogą rozwinąć się w kolejnych tygodniach ciąży.[9]

W Turcji wykonano również badania, których celem było określenie różnic w poziomie homocysteiny i markerów serologicznych w nagłej utracie słuchu zmysłowo-nerwowego. I w tychże wykazano rozwój patogenezy mikronaczyniowej oraz immunologicznej. Do badania włączono 52 pacjentów, tj. 33 mężczyzn i 19 kobiet w przedziale wiekowym 14 – 82 lata. Badanie pokazało, że 63% pacjentów miało wyższe niż normalne wartości homocysteiny.[10]

 

BETAINA PRZYCZYNIA SIĘ DO UTRZYMANIA PRAWIDŁOWEGO METABOLIZMU HOMOCYSTINY

Kiedy spożycie choliny i betainy w diecie jest duże, stężenie homocysteiny utrzymuje się na niskim poziomie, prawdopodobnie dlatego, że zostaje ona przekształcona w metioninę. Zdaniem dietetyków korzystne jest łączenie produktów zawierających dużo choliny, np. jajka z produktami zawierającymi betainę, np. ze szpinakiem.

Jedno z badań na myszach wykazało, że w porównaniu z grupą kontrolną, myszy karmione niską dawką kwasu foliowego i witaminami B miały znaczny wzrost poziomu homocysteiny w mózgu i pogorszenie deficytów behawioralnych.

Podwyższony poziom homocysteiny w ludzkim mózgu bezpośrednio moduluje patologiczny fenotyp modelu tauopatii. Odkrycia naukowe potwierdzają koncepcję, że wysoki poziom  homocysteiny jest metabolicznym czynnikiem ryzyka chorób neurodegeneracyjnych, szczególnie charakteryzujących się postępującą patologiczną agregacją białka tau a mianowicie tauopatii.[4]

Za przekształcenie nadmiarowej i szkodliwej homocysteiny w metioninę odpowiada gen MTHFR, który jest odpowiedzialny za produkcję reduktazy 5,10-metylenotetrahydrofolianowej , enzymu biorącego udział w metabolizmie folianów – są one niezbędne w procesie przemiany homocysteiny do metioniny. Metionina jest konwertowana do S-adenozylometioniny, a ta stanowi jedno z ważniejszych źródeł grup metylowych niezbędnych w procesach regulacji funkcji kwasów nukleinowych oraz wielu białek i innych cząsteczek biologicznych dla prawidłowego rozwoju prenatalnego i całego okresu życia po urodzeniu się.

W stanach niedoboru folianów i przy obniżonej aktywności MTHFR homocysteina nie jest w wystarczającym stopniu przetwarzana

Uważa się, że aktywność tej przemiany może być obniżona u przedstawicieli rasy białej i kaukaskiej, w tym także w Polsce, sięgając nawet 50% populacji ogólnej. Więcej szczęścia mają tu rasy żółta i czarna, bo tylko około 22%.[5]

Osoby rasy białej, czyli między innymi my Polacy, możemy wymagać suplementacji  5-metyltetrahydrofolianem. Do przekształcania folianów potrzebne są również witamina B6 i B12.

Holistic B6, B12, Folat Metylerad jest produktem przeznaczonym dla osób o obniżonej:

– zdolności przetwarzania tych witamin na formy aktywne,

– z niedoborem witamin B6, B12 i kwasu foliowego,

– z podwyższonym poziomem homocysteiny,

– o obniżonej metylacji i detoksykacji wątroby.

 

HOLISTIC B6, B12, Folat Metylerad zawiera aktywne formy witamin B6, B12 i kwasu foliowego oraz TRIMETYLOGLICYNĘ – donor grupy metylowej. Wszystkie czynniki zawarte w produkcie Holistic współdziałają przy regulacji homocysteiny, metylacji, detoksykacji i są niezbędne do wytwarzania energii komórkowej.

HOLISTIC Mega B Metylerd  przeznaczony jest dla osób z niedoborami  witaminy B2 (ryboflawiny) oraz B6, B12, folianów i trimetyloglicyny – zbilansowany suplement wszystkich witamin B z aktywnymi formami B6, B12, folianów i trimetyloglicyny, zawiera również:

 PABA –  kwas para-aminobenzoesowy, odgrywa ważną rolę w metabolizmie białek, potęguje działanie witaminy B5, zestawione razem silniej wspierają kondycję skóry i opóźniają procesy starzenia,
Inozytol – stosowany w walce z dolegliwościami ze strony układu nerwowego,
Cholinę – uczestniczy w tworzeniu i utrzymaniu prawidłowej struktury komórek, funkcji mięśni, układu oddechowego, czynności serca oraz pracy mózgu związanego z pamięcią.

 

 

 

Teresa Jaroszyńska
Ekspert ds. produktów Holistic Polska

 

 

 

 

 

 

 

 

Źródła:

[1] Występowanie i rola betainy w życiu organizmów żywych – Wydawnictwo Uniwersytetu   Przyrodniczego w Poznaniu.
[2] Nauka o żywieniu i żywności – http://www.npt.up-poznan.net
[3]Odżywianie dla zdrowia – Paul Pitchford
[4] Na podstawie publikacji Nature Group Specjalist Journals-Anglia
[5] Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2017, tom2, nr5, str.234.
[6] Therapeutics and Clinical Risk Management Maj 2020, Vol.16
[7] PLoS ONE/Medical Center, Seul – Republika Korei
[8] Pakistan Armed Forces Medical, Journal Dec.2019