Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Wegańskie kulki mocy 18.01.2024

Czekoladowe kulki mocy w wersji roślinnej to smaczna i pożywna przekąska, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Są pełne zdrowych składników, które dostarczą porcji energii.

Składniki
1 szklanka suszonych daktyli, namoczonych w ciepłej wodzie przez 15 minut
300 g płatków owsianych
1/2 szklanki orzechów włoskich lub migdałów
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka oleju kokosowego
Szczypta soli
Czekolada gorzka do polania kulek (opcjonalnie)
Posiekane pistacje lub migdały do obtaczania kulek (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Odcedź daktyle, usuń pestki i umieść w misce. Dodaj płatki owsiane orzechy/migdały, kakao, ekstrakt waniliowy, olej kokosowy, szczyptę soli i blenduj składniki aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli masa wyjdzie zbyt sucha dodaj odrobinę wody, by łatwiej było uformować kulki. Włóż masę do lodówki do schłodzenia na około 30 minut. Po schłodzeniu, uformuj niewielkie kulki część możesz ułożyć na blaszce i polać roztopioną gorzką czekoladę i następnie posypać posiekanymi pistacjami, migdałami czy wiórkami kokosowymi. Inne obtocz w posiekanych orzechach. Umieść z powrotem w lodówce na około 1-2 godziny, by dobrze się schłodziły, a masa związała. Gotowe kulki również przechowuj w lodówce i podawaj jako przekąskę lub deser.

Kulki moc i wartości odżywcze
Białko
Płatki owsiane, orzechy i daktyle to źródła białka stanowiącego element budulcowy w naszym organizmie.

Tłuszcze
Orzechy włoskie i olej kokosowy są źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowej pracy serca.

Węglowodany
Płatki owsiane dostarczają także węglowodanów, stanowiących źródło energii. Daktyle dodają naturalnej słodyczy, a błonnik reguluje pracę jelit i przyczynia się do uczucia sytości.

Mikroelementy
Orzechy włoskie i kakao to źródło magnezu, wapń, żelazo i cynk znajdziemy w płatkach owsianych.