Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Wiosna – czas wsparcia wątroby. Wspieraj organizm siłami natury 30.03.2021

Wiosna to czas odnowy i nowego początku. Pąki pękają i rośliny kiełkują, a zgodnie z tradycyjną medycyną chińską (TKM) w wątrobie wzrasta również energia, aby usunąć „zimowe obciążenia”.

W TKM energia wiosny związana jest z pierwiastkiem drewna, który jest również związany z wątrobą. Dlatego wiosna jest uważana za dobry czas, aby poświęcić naszemu ważnemu organowi detoksykacyjnemu trochę dodatkowej uwagi i troski.

Wątroba przetwarza wszystkie substancje, które dostają się do organizmu – składniki odżywcze, leki, hormony, chemikalia i toksyny, w tym alkohol. Substancje toksyczne, produkty przemiany materii i zużyte krwinki są rozkładane i wydalane wraz z żółcią lub przez nerki i drogi moczowe. Ponieważ każdego roku do środowiska uwalniane są tysiące nowych substancji chemicznych, nietrudno zrozumieć, że wątroba ma wiele do zrobienia.

 

Cukier i toksyny środowiskowe uszkadzają wątrobę

Alkohol był uważany za największego wroga wątroby wszechczasów. Nadmierne spożycie alkoholu może prowadzić do zapalenia i bliznowacenia wątroby, a ostatecznie do marskości.

Jednak cukier i toksyny środowiskowe okazały się silnymi konkurentami alkoholu. Dziś wiemy, że chronicznie podwyższony poziom insuliny może prowadzić do stłuszczeniowej choroby wątroby niezwiązanej z alkoholem (NAFLD).

Inny wariant stłuszczenia wątroby może być spowodowany przez substancje chemiczne: stłuszczenie wątroby związane z toksycznością (TAFLD). Podobnie jak cukier, duże narażenie na toksyny środowiskowe może zwiększać ryzyko niekorzystnych zmian w florze jelitowej, gorszej funkcji wytwarzania energii przez komórki, zaburzonej równowagi hormonalnej i przekrwienia wątroby.

 

Oto żywność  i składniki odżywcze, które wzmacniają wątrobę i zwiększają zdolność detoksykacji.

Warzywa kapustne

Warzywa kapustne są prawdopodobnie najbardziej odżywczym pokarmem, jaki możemy zjeść. Więc nie krępuj się jeść więcej, na przykład brokułów, kalafiora, jarmużu, rzodkiewki rukoli i kapusty. Aktywują ważne enzymy, które pomagają odtruć wątrobę.

Gorzkie zioła

Szparagi, rukiew wodna i inne rośliny o gorzkim smaku wspomagają pracę wątroby, stymulując produkcję żółci. Mniszek lekarski aktywuje również transport glukozy z wątroby do mięśni oraz ułatwia procesy detoksykacji wątroby. [1] Możesz spróbować zaparzyć herbatę z pieczonego w piekarniku korzenia mniszka lekarskiego – to dobry substytut kawy, jeśli próbujesz ograniczyć/wyeliminować kofeinę.

Glutation to najważniejszy przeciwutleniacz organizmu, który neutralizuje szkodliwe wolne rodniki, dzięki czemu zachowujemy zdrowie i nie starzejemy się przedwcześnie. Większość glutationu w organizmie jest wytwarzana w wątrobie przez aminokwasy glutaminę, cysteinę i glicynę. Inne potrzebne substancje to witaminy z grupy B i selen, a witamina C i witamina E pomagają odzyskać zużyty przez organizm glutation.

Kurkumina, jeden z aktywnych składników kurkumy, zwiększa również produkcję glutationu w wątrobie. Zmniejsza stany zapalne, usuwa wolne rodniki i zmniejsza stres oksydacyjny w wątrobie. [2]

Ostropest plamisty  zawiera sylimarynę, która ma silne działanie przeciwutleniające na wątrobę. Pomaga organizmowi w utrzymaniu zawartości glutationu, a tym samym ogranicza produkcję wolnych rodników podczas rozkładu toksyn, takich jak alkohol i paracetamol. [3] [4]

 

 

 

 

 

 

[1] Wirngo FE, Lambert MN, Jeppesen PB. The Physiological Effects of Dandelion (Taraxacum Officinale) in Type 2 Diabetes. Rev Diabet Stud. 2016 Summer-Fall;13(2-3):113-131.

 

[2] Biswas SK, McClure D, Jimenez LA, Megson IL, Rahman I. Curcumin induces glutathione biosynthesis and inhibits NF-kappaB activation and interleukin-8 release in alveolar epithelial cells: mechanism of free radical scavenging activity. Antioxid Redox Signal. 2005 Jan-Feb;7(1-2):32-41.

 

[3] Federico A, Dallio M, Loguercio C. Silymarin/Silybin and Chronic Liver Disease: A Marriage of Many Years. Molecules. 2017 Jan 24;22(2).

 

[4] Cacciapuoti F, Scognamiglio A, Palumbo R, et al. Silymarin in

non alcoholic fatty liver disease. World J Hepatol. 2013 Mar 27;5(3):109-13