Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Dodatkowa porcja witaminy C nie zmniejsza ryzyka wystąpienia przeziębienia, jeśli spojrzymy w kontekście populacji jako całości, ale gdy przyjrzymy się bliżej określonym grupom i wskazaniom, obraz staje się inny. Bardzo interesujący artykuł z Uniwersytetu Helsińskiego podsumowuje dużą liczbę badań nad witaminą C.
Szkorbut – tylko wspomnienie?
Szkorbut to choroba wynikająca z niedoboru witaminy C, która występuje, gdy poziom witaminy C w osoczu spada poniżej 11 µmol / L. Dzieje się tak, gdy spożycie jest mniejsze niż 0,01 g / dzień. Zwykle zdrowi ludzie potrzebują około 0,2 g dziennie, aby utrzymać poziom witaminy C w osoczu. Możesz myśleć, że szkorbut to tylko wspomnienie, ale jeśli spojrzysz na świat okazuje się, że nie.
Poziomy witaminy C w osoczu poniżej progu wyznaczonego dla szkorbutu wykazano u na:
– 14 procent mężczyzn i 10 procent kobiet w Stanach Zjednoczonych
– 19 procent mężczyzn i 13 procent kobiet w Indiach
– 23 procent dzieci i 39 procent kobiet w Meksyku
– 73–93 procent mężczyzn w zachodniej Rosji
– 40 procent osób starszych mieszka w instytucjach w Wielkiej Brytanii
Kiedy warto stosować dodatkową suplementację witaminą C?
Witamina C jest przeciwutleniaczem, więc we wszystkich sytuacjach, w których zwiększa się stres oksydacyjny w organizmie, wzrasta również wykorzystanie witaminy C. Dzieje się tak między innymi w przypadku infekcji. Kiedy układ odpornościowy ma zabijać wirusy i bakterie, uwalniane są duże ilości wolnych rodników. Są one potrzebne do usunięcia niebezpiecznych dla zdrowia „intruzów”, ale mogą one również uszkodzić nasze własne komórki. W przypadku przeziębienia i zapalenia płuc spada poziom witaminy C w osoczu, w białych krwinkach i moczu. Badanie przeprowadzone już w 1973 r. Wykazało, że podczas przeziębienia 0,2 g / witaminy C dziennie nie wystarczało do utrzymania optymalnego poziomu witaminy C w białych krwinkach. Potrzebne było 6 g / dziennie.
W dwóch kontrolowanych badaniach, w przypadku dostarczenia 6-8 g witaminy C na dobę, okazało się pozytywnie wpływać na organizm przy przeziębieniach. Dlatego w niektórych badaniach niewielkie działanie witaminy C w przypadku początku przeziębienia mogło być spowodowane niską dawką, 3-4 g / dzień. Niektóre raporty sugerują nawet stosowanie 15 g witaminy C, na dobę w przypadku przeziębienia.
Kto może potrzebować więcej witaminy C?
Dodatkowa porcja witaminy C nie zmniejsza ryzyka przeziębienia, jeśli spojrzysz na populację jako całość. Ale zgodnie z artykułem z Uniwersytetu w Helsinkach istnieją przekonujące dowody na to, że dodatkowa witamina C zmniejsza ryzyko wystąpienia przeziębienia lub skraca długość przeziębienia w pewnych okolicznościach i w niektórych grupach.
Oto kilka przykładów:
Osoby, które mają zbyt niski poziom witaminy C
W małym badaniu z udziałem 28 mężczyzn, którzy mieli umiarkowanie niski poziom witaminy C, 30 µmol / L, ryzyko przeziębienia zmniejszyło się o 45 procent, a długość przeziębienia spadła o 59 procent, gdy otrzymali 1 g witaminy C / dzień.
Stres fizyczny ̶ sport, ciepło i zimno
Pięć różnych badań wykazało, że witamina C zmniejszyła o połowę ryzyko przeziębienia u maratończyków w Południowej Afryce, wojskowych podczas zimowych treningów w Kanadzie i uczniów obozów narciarskich w Szwajcarii.
Kontakt z dziećmi
Dodatkowa porcja witaminy C zmniejszyła liczbę dni, kiedy z powodu przeziębienia uczestnicy musieli pozostać w domach – o 46% u tych, którzy mieli kontakt z małymi dziećmi, ale tylko 17% u tych, którzy nie mieli kontaktu z małymi dziećmi.
Wrażliwość na zimno
U tych, którzy zwykle przechodzili 2-3 razy przeziębienie w ciągu zimy, witamina C pomogła zmniejszyć liczbę dni przebywania w domu o 43 procent w porównaniu do zaledwie 13 procent w grupie, która zwykle miała 0-1 przeziębienia w ciągu zimy.
Artykuł podkreśla fakt, że każdy z nas jest inny i mamy różne sytuacje życiowe ̶ a zatem także różne potrzeby żywieniowe.
Źródło: Hemilä H. Vitamin C and Infections. Nutrients. 2017;9(4):339. Published 2017 Mar 29.