Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
W jednym z poprzednich postów pokazywaliśmy badania, według których niektóre grupy ludzi mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C.
Badanie z 2017 r. pokazuje, że do tej listy można dodać więcej wskazań.
Problemy z cukrem we krwi
Witamina C jest przeciwutleniaczem. Jeśli wzrasta stres oksydacyjny w organizmie, wówczas spożycie witaminy C wzrasta. Naukowcy chcą bliżej przyjrzeć się poziomowi witaminy C u osób z cukrzycą typu 2. Stres oksydacyjny wydaje się odgrywać ważną rolę w problemach z kontrolą cukru we krwi.
Porównując te grupy z osobami z prawidłowym poziomem cukru we krwi, stwierdzono, że grupa chorych na cukrzycę typu 2 miała znacznie niższy poziom witaminy C we krwi. Niedobór witaminy C, szkorbut *, występował również częściej u osób ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą typu 2. Dzieje się tak pomimo faktu, że wszystkie trzy grupy spożywały mniej więcej tyle samo witaminy C w diecie. Stwierdzono zatem, że osoby ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą typu 2 potrzebują więcej witaminy C niż osoby z prawidłową kontrolą poziomu cukru we krwi. Otyłość, palenie i stany zapalne Badacze znaleźli również wyraźny związek między paleniem, otyłością i niższym poziomem witaminy C. Co ciekawe, zarówno ci, którzy palili po zakończeniu badania, jak i ci, którzy wcześniej palili, mieli niższy poziom witaminy C niż ci, którzy nigdy nie palili. Stan zapalny był również związany z niższym poziomem witaminy C w organizmie. Im większe problemy z regulacją poziomu cukru we krwi, tym więcej stanów zapalnych i niższy poziom witaminy C.
Dieta robi różnicę
Im więcej uczestników badania z wykorzystaniem witaminy C otrzymało ją wraz z dietą, tym wyższy był jej poziom we krwi. Witamina C występuje naturalnie w wielu owocach i warzywach. Jest to rozpuszczalna w wodzie witamina, która dość szybko jest wydalana z organizmu. Dlatego ważne jest, aby stale uzupełniać witaminę C.
Oto niektóre produkty bogate w witaminę:
– Owoce dzikiej róży
– Papryka
– Pietruszka
– Chrzan
– Czarna porzeczka
– Owoce cytrusowe
– Brokuły
– Jarmuż
– Brukselka
* Szkorbut jest chorobą wynikającą z niedoboru witaminy C, która występuje, gdy poziom witaminy C w osoczu spada poniżej 11 µmol / L.
Źródło: