Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Badania przeprowadzone wśród dzieci i młodzieży wykazały, że dzieci, które mają problemy z regulacją poziomu cukru we krwi lub mają nadwagę, częściej mają niedobór witaminy D.
To my, dorośli jesteśmy odpowiedzialni za zdrowie i dobre samopoczucie naszych dzieci. Naszym zadaniem jest dostarczenie dzieciom wraz z dietą wszystkich niezbędnych składników odżywczych i zapewnienie warunków do realizacji zdrowego stylu życia.
Niestety wiele dzieci już od najmłodszych lat ma problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała lub poziomem cukru we krwi. Jest to coś, co obniża jakość ich życia okresu dziecięcego i grozi przekształceniem się w poważne choroby przewlekłe w dorosłości.
Naukowcy szukają wskazówek
Wiemy już dużo o tym, co możemy zrobić, aby zapewnić naszym dzieciom dobre zdrowie, ale naukowcy wciąż szukają nowych wskazówek. W jednym z irańskich badań analizowano rolę witaminy D w metabolizmie dzieci i młodzieży w wieku od 7 do 18 lat.
W sumie około 70 procent dzieci miało zbyt niski poziom witaminy D we krwi, co oznacza, że mniej niż jedna trzecia dzieci miała wystarczający jej poziom.
Witamina D i metabolizm
Wyniki badań wykazały między innymi, że dzieci z nadwagą lub wysokim poziomem cukru we krwi są również bardziej narażone na niedobór witaminy D. Oprócz masy ciała – zwłaszcza zwiększonej tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej – i cukru we krwi, niski poziom witamin może również wiązać się z wysoki poziom szkodliwych tłuszczów i szkodliwego cholesterolu we krwi.
Niektóre ze znanych efektów witaminy D na metabolizm:
– Wpływa na trzustkę, która jest narządem regulującym insulinę, a tym samym kontroluje poziom cukru we krwi: stymuluje produkcję insuliny i zwiększa wrażliwość na insulinę
– witamina D może skutecznie zapobiegać pojawieniu się stanu zapalnego, regulując układ odpornościowy i produkcję substancji zapalnych
– Zmniejsza poziom białka C-reaktywnego, które jest związane ze stanem zapalnym i zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych
Naukowcy doszli do wniosku, że warto zgłębić wiedzę na temat, w jaki sposób poziom witaminy D u dzieci i młodzieży wpływa na ryzyko chorób układu krążenia w wieku dorosłym.
Wskazują również, że biorąc pod uwagę powszechność niedoboru witaminy D, należy rozważyć suplementację u dzieci – zwłaszcza w krajach, w których ryzyko niedoboru jest wysokie.
Odniesienia
Qorbani M, Heidari-Beni M, Ejtahed HS, et al. Association of vitamin D status and cardio-metabolic risk factors in children and adolescents: the CASPIAN-V study. BMC Nutr. 2021;7(1):71. Published 2021 Nov 17. doi:10.1186/s40795-021-00477-5