Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Wpływ czekolady na florę jelitową i nastrój – nowe badania 03.03.2022

Ciemna czekolada jest naładowana przeciwutleniaczami i składnikami odżywczymi. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, ale ile powinniśmy jej jeść? Wskazówek dostarcza nowe badanie dotyczące mikrobiomu i samopoczucia psychicznego.

Zapewne wiesz, że czekolada, a dokładnie kakao zawarte w czekoladzie ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Jeśli więc chcesz jeść czekoladę w trosce o zdrowie, powinna ona zawierać jak najwięcej kakao, ponieważ cukier i inne dodatki minimalizują ten korzystny wpływ. Bakterie mogą mieć związek z chorobami psychicznymi Zdrowi ochotnicy w nowym podwójnie ślepym i randomizowanym badaniu mogli jeść 30 g gorzkiej czekolady dziennie (85% kakao lub 70% kakao) przez trzy tygodnie. Następnie naukowcy postanowili zmierzyć ilosć konkretnej bakterii Blautia Obleum w organizmach badanych oraz nastrój uczestników. Skupili się na Blautia Obleum, ponieważ poprzednie badania wykazały, że zdrowi ludzie mają wyższy poziom tej dmiany niż pacjenci z zaburzeniami psychicznymi, takimi jak depresja, autyzm i schizofrenia. Naukowcy podkreślają również, że badania na zwierzętach wykazały, że bakteria ta odgrywa ważną rolę w regulacji stanu zapalnego i procesie komunikacji między jelitami a mózgiem.

Dobre bakterie też lubią czekoladę Po zakończeniu badania naukowcy zauważyli, że bakterie Blautia Obleum bardzo dobrze reaguje na codzienne spożywanie gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao. U osób, które zjadali czekoladę o zwartości 85 procent kakao, odnotowano większą ilość kolonii bakterii Blautii Obleum. Wyniki pokazały również, że gdy ilość bakterii w jelicie wzrosła, uczestnicy zgłaszali lepszy nastrój. Naukowcy podsumowując, stwierdzili, że ich odkrycia wskazują, że kakao działa jak prebiotyk, ponieważ może zmieniać skład flory jelitowej i liczbę bakterii niektórych gatunków. Ze względu na swoją funkcję probiotyczną ciemna czekolada może zmniejszać negatywne emocje poprzez swój udział w procesie komunikacji osi jelito-mózg.

 

Odneisienia

Shin JH, Kim CS, Cha L, Kim S, Lee S, Chae S, Chun WY, Shin DM. Consumption of 85% cocoa dark chocolate improves mood in association with gut microbial changes in healthy adults: a randomized controlled trial. J Nutr Biochem. 2021 Sep 14;99:108854. doi: 10.1016/j.jnutbio.2021.108854. Epub ahead of print. PMID: 34530112.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34530112/