Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Latem, gdy nasze posiłki mogą być bardziej różnorodne, a godziny ich spożywania bardziej nieregularne, nasz układ pokarmowy może potrzebować dodatkowego wsparcia. Kluczową rolę mogą odegrać enzymy trawienne oraz suplementy regulujące poziom kwasu solnego, które wspomagają efektywny proces trawienia i ogólną kondycję układu pokarmowego.
Enzymy trawienne pełnią kluczową rolę w procesie trawienia, pomagając rozkładać składniki pokarmowe na cząsteczki i przyswajalne przez organizm formy. Gdy ich produkcja lub działanie są zaburzone mogą wystąpić różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Dolegliwości związane z niedoborem enzymów trawiennych
- Trudności w trawieniu pokarmów: niedobór enzymów może prowadzić do trudności w trawieniu niektórych pokarmów szczególnie tłustych lub białkowych.
- Nietolerancje pokarmowe: zaburzenia wydzielania enzymów trawiennych mogą prowadzić do uczuleń pokarmowych, nietolerancji i problemów z jelitami.
- Niestrawność: objawiająca się bólem brzucha, nudnościami lub zgagą po posiłkach.
- Wzdęcia i gazy
- Upośledzone wchłanianie substancji odżywczych: skutkujące niedoborami żywieniowymi w tym mikro i makroelementów.
Niedobory enzymów mogą wynikać z niewłaściwego poziomu kwasu żołądkowego, problemów zdrowotnych np. choroby trzustki, wątroby, jelit ale także niewłaściwie skomponowaną dietą, infekcjami pasożytniczymi lub bakteryjnymi czy wrodzonymi genetycznymi niedoborami enzymów (np. laktazy).
Enzymy trawienne, dlaczego są ważne w letniej diecie?
Enzymy trawienne takie jak amylaza, lipaza i proteaza pomagają w rozkładzie składników pokarmowych na bardziej przyswajalne formy. Latem, kiedy nasza dieta może być bardziej urozmaicona z racji podróży czy spotkań towarzyskich, może zawierać więcej surowych trudnostrawnych produktów, takich jak owoce, warzywa, białka zwierzęce wówczas enzymy są kluczowe dla prawidłowego trawienia.
Jak wspierać produkcję enzymów trawiennych?
Odpowiedni poziom kwasu solnego w żołądku
Kwas solny (HCl) w żołądku odgrywa kluczową rolę w procesie trawienia i jest ściśle powiązany z działaniem enzymów trawiennych. Kwas solny jest niezbędny do przekształcania nieaktywnych form enzymów w aktywne: pepsynogenu w enzymu trawiącego białka- pepsynę. Utrzymanie niskiego pH w żołądku (pH 1,5-3,5) jest optymalne dla prawidłowego działania enzymów. Kwaśne pH żołądka, nadaje pH treści pokarmowej, która następnie trafia do dwunastnicy, a kwaśne pH aktywuje również wydzielanie sekretyny przez dwunastnicę a to z kolei stymuluje trzustkę do wydzielania enzymów trzustkowych (trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów) i pęcherzy żółciowy do uwalniania żółci niezbędnej do trawienia tłuszczu.
Żywność wspierająca produkcję enzymów trawiennych
Aby wspomóc proces trawienia i prawidłowe wydzielanie enzymów trawiennych należy unikać żywności wysokoprzetworzonej oraz włączyć do codziennej diety warzywa, owoce i produkty spożywcze wspierające proces trawienia. Do owoców bogatych w naturalne enzymy trawienne należą:
– Ananas: zawierający bromelainę, wspomagającą trawienie białek
– Papaja, zawierająca papainę, która jest również enzymem proteolitycznym wspomagającym trawienie białek.
– Kiwi, zawierające aktynidyną, enzym wspomagający trawienie białek.
– Mango, enzymy w im zawarte pomagają w trawieniu węglowodanów.
Warzywa bogate w związki wspomagające produkcje enzymów trawiennych to:
– Imbir: zawierający gingerol stymulujący produkcję kwasu solnego i enzymów trawiennych, pomagający łagodzić także nudności.
– Czosnek: zawierający allicynę, która również wspomaga produkcję kwasu solnegoi enzymów trawiennych oraz działa antybakteryjnie.
– Kiełki brokułów: bogate w sulforafan, wspierający wątrobę co pośrednio może korzystnie wspierać produkcję enzymów trawiennych.
Suplementacja wspierająca układ trawienny
Cennym uzupełnieniem i wsparciem w przypadku problemów trawiennych szczególnie w okresie gdy jemy nieregularnie, bądź delektujemy się wcześniej nieznanymi potrawami mogą być enzymy trawienne. Ułatwiają one trawienie dostarczając odpowiedniej porcji różnego rodzaju enzymów trawiennych pomagających w rozkładzie cząsteczek pokarmowych na łatwo przyswajalne związki, ograniczając ryzyko wystąpienia wzdęć, gazów, czy ogólnego dyskomfortu żołądkowego. Przy zmieniających się, nieregularnych godzinach posiłków mogą wspomóc organizm w efektywnym trawieniu niezależnie do tego kiedy przyjdzie nam spożywać posiłek ( zmiana stref czasowych, późne posiłki, nietypowe godziny, różniące się od codziennej rutyny).
Pamiętajmy, że układ pokarmowy jest odpowiedzialny za przygotowanie treści pokarmowej do prawidłowego wykorzystania składników odżywczych, a co za tym idzie prawidłowego odżywienia każdej komórki naszego organizmu, a także przyczynia się do ogólnego dobrego samopoczucia.
W okresie letnim kiedy zmiany w codziennej rutynie mogą wpływać na nasz układ pokarmowy warto rozważyć dodatkowe wsparcie w postaci żywności wspierającej proces trawienia, czy suplementacji za pomocą enzymów trawiennych lub regulujących poziom kwasu solnego w żołądku. Przed rozpoczęciem suplementacji zaleca się skonsultowanie z lekarzem czy dietetykiem szczególnie jeśli istnieją inne problemy zdrowotne. Ponadto regularne stosowanie suplementacji wspierającej może pomóc w utrzymaniu prawidłowej kondycji układu pokarmowego.
Ciesz się pełnią lata bez obawy o dolegliwości ze strony układu pokarmowego.