Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Wspieraj naturalny system obronny organizmu. Twój system odpornościowy jest systemem wybitnym. 12.03.2020

Układ odpornościowy jest cudem, systemem wybitnym! Stale działa w naszym organizmie, aby radzić sobie ze wszystkimi wirusami i bakteriami, z którymi się kojarzymy. Naturalne substancje mogą pomóc układowi odpornościowemu działać jeszcze lepiej.

Beta- glukan z drożdży

Nasz wrodzony, niespecyficzny układ odpornościowy jest naszą pierwszą bezpośrednią obroną przed patogenami, takimi jak wirusy. W ramach układu odpornościowego działają neutrofile, które pochłaniają i zabijają wirusy i wiele innych potencjalnych zagrożeń dla naszego zdrowia. Jeśli armia naszych neutrofili będzie silna tych, uzyskamy silną obronę przed wirusami. Neutrofile stanowią 50–60% naszych białych krwinek. Substancja, 1,3 / 1,6-beta-glukan, która znajduje się na powierzchni zwykłych drożdży, może pomóc tym komórkom lepiej funkcjonować. Gdy 1,3 / 1,6 beta-glukan wiąże się z neutrofilami, łatwiej jest je znaleźć, wykryć i zaszkodzić wirusom.

W jednym z badań stwierdzono, że grupa poddana badaniu w chłodnych miesiącach, przyjmująca 1,3 / 1,6 beta-glukan, w przeciwieństwie do grupy kontrolnej, nie podlegała zwolnieniu lekarskiemu w tym czasie[1]. Inne badanie wykazało, że suplementacja 1,3 / 1,6 beta-glukanów u dzieci (1-4 lata) spowodowała mniej infekcji dróg oddechowych. [2] Kolejne badania pokazują, że maratończycy, którzy spożywali codziennie 1,3 / 1,6 beta- gluan, mieli mniej objawów infekcji górnych dróg oddechowych. [3]

Kwasy humusowe

Kwasy humusowe naturalnie występują w glebie, wodzie, torfie i węglu. Zastosowania medyczne kwasów humusowych jest wiele. Kwasy humusowe mają między innymi zdolność do przeciwdziałania wirusom. W jaki sposób? Kwasy humusowe hamują wirusy na wczesnym etapie. Kwasy humusowe wiążą się z wirusami i zapobiegają ich przyleganiu do powierzchni komórki. Jeśli wirusy nie mogą dostać się do komórek, nie mogą spowodować infekcji. Jakiego rodzaju wirusom mogą przeciwdziałać kwasy humusowe? Kwasy humusowe mogą przeciwdziałać zarówno nagim wirusom, jak i wirusom przenoszącym otoczki *, co oznacza, że kwasy humusowe mogą potencjalnie chronić przed większością rodzajów wirusów. [4]

Witaminy i minerały

W przypadku kilku witamin i minerałów baza badawcza jest tak duża, że władze uważają, że „przyczyniają się one do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego”. Należą do nich witaminy A, C i D, cynk, miedź, żelazo i selen. Badania w kilku krajach europejskich pokazują, że niedobory witaminy D, żelaza, magnezu, potasu, cynku i miedzi są powszechne wśród osób starszych. Niedobór witaminy D jest powszechny we wszystkich grupach wiekowych, ale przede wszystkim u osób starszych. Aż 90% wszystkich osób starszych ma niskie spożycie witaminy D. [5] Istnieje więc wielka potrzeba uzupełnienia tej ważnej dla organizmu witaminy!

 

 

 

 

Referencje:

[1] Feldman S. (2009). Randomized Phase II Clinical Trials of Wellmune WGP® for Immune Support During Cold and Flu Season The Journal of Applied Research. 9:20-42
[2] Meng F. (2016). Baker’s Yeast Beta-Glucan Decreases Episodes of Common Childhood Illness in 1 to 4 Year Old Children during Cold Season in China. J Nutr Food Sci. 6:4.
[3] McFarlin BK. (2013). Baker’s Yeast Beta Glucan Supplementation Increases Salivary IgA and Decreases Cold/Flu Symptomatic Days After Intense Exercise Journal of Dietary Supplements, 10(3), 171–183.
[4] de Melo BA Humic acids: Structural properties and multiple functionalities for novel technological developments. Mater Sci Eng C Mater Biol Appl. 2016 May;62:967-74
[5] Ruxton C.H.S., Derbyshire E. & Toribio-Mateas M. (2015) Role of fatty acids and micronutrients in healthy ageing: a systematic review of randomised controlled trials set in the context of European dietary surveys of older adults. J Hum Nutr Diet. (At beginning of discussion section)