Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Wspierając trawienie wspierasz wchłanianie składników odżywczych 11.07.2023

Proces trawienia rozpoczyna się od już w momencie, gdy patrzymy na jedzenie i czujemy jego zapach,  skutkuje to bowiem  zwiększonym wydzielaniem śliny i produkcją kwasu żołądkowego. Kiedy przeżuwamy, jedzenie jest drobno rozdrabniane i zmieszane ze śliną, a następnie przechodzi przez przełyk do żołądka, gdzie jest ugniatane i mieszane z kwasem żołądkowym. Kwas żołądkowy zawiera kwas solny i enzym pepsynę, które rozkładają pokarm.

TRAWIENIE I POBIERANIE SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH
Proces trawienia rozpoczyna się od już w momencie, gdy patrzymy na jedzenie i czujemy jego zapach,  skutkuje to bowiem  zwiększonym wydzielaniem śliny i produkcją kwasu żołądkowego. Kiedy przeżuwamy, jedzenie jest drobno rozdrabniane i zmieszane ze śliną, a następnie przechodzi przez przełyk do żołądka, gdzie jest ugniatane i mieszane z kwasem żołądkowym. Kwas żołądkowy zawiera kwas solny i enzym pepsynę, które rozkładają pokarm. Proces trawienia jest następnie kontynuowany w jelicie cienkim, gdzie wiele składników odżywczych, takich jak aminokwasy, kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne są wchłaniane do krwi i naczyń limfatycznych. Niestety, zaburzenia trawienia są powszechne, co może być spowodowane stresem i niedoborami żywieniowymi. Aby wspomóc trawienie, możesz przyjmować enzymy trawienne lub kwas solny jako suplement i pracować nad zarządzaniem stresem.

O ŻOŁĄDKU I JELITACH
Warunki panujące w żołądku / jelitach, odgrywają kluczową rolę dla naszego zdrowia. To tutaj żywność jest rozkładana, a wszystkie składniki odżywcze są wchłaniane, 80% naszego układu odpornościowego zlokalizowane jest w ścianach naszego jelita, a jelito jest również ważnym organem oczyszczającym, wyprowadzając toksyny z organizmu wraz z kałem. Coraz więcej badań pokazuje również, jak ważna jest flora jelitowa dla naszego zdrowia (1). Wiele osób cierpi dziś na problemy żołądkowe, które mogą być spowodowane zaburzeniami trawienia. Dlatego wiele zyskujemy, dbając o nasze żołądki, a dobrym krokiem jest poszerzanie wiedzy o tym, jak działa trawienie i co możesz zrobić, aby je wesprzeć.

JAMA USTNA
W jamie ustnej pokarm rozdrabniany jest na małe kawałki przez żucie (2,3). W tym samym czasie żywność miesza się ze śliną, która składa się z wody, elektrolitów, śluzu i enzymów, które rozpoczynają rozkład węglowodanów i tłuszczów. Im dłużej przeżuwamy, tym łatwiejszy enzymy mają dostęp do żywności i mogą rozbić ją na podstawowe składniki odżywcze. Kiedy połykamy, rozdrobnione jedzenie jest sprowadzane do przełyk i dalej żołądka (4).

ŻOŁĄDEK
Żołądek odgrywa kluczową rolę w trawieniu, to tutaj kwas solny rozkłada pokarm, a stopień tego rozkładu wpływa na dalsze trawienie w jelicie cienkim (5). W ślinie znajdują się enzymy, które rozkładają węglowodany i tłuszcze, ale rozpad białek zaczyna się w żołądku. Wewnętrzna powierzchnia żołądka składa się z błony śluzowej żołądka, która wydziela 1,2-1,5 l soku żołądkowego dziennie. Sok żołądkowy zawiera między innymi kwas solny, który wraz z enzymem pepsyną rozkłada białko z żywności. Już wtedy, gdy widzisz jedzenie, ilość soku żołądkowego zaczyna wzrastać. Zawartość żołądka jest rozkładana mechanicznie przez silne skurcze mięśni gładkich żołądka (6,7). Gdy pokarm jest ugniatany i rozkładany w żołądku przez kwas żołądkowy i pepsynę, powstaje lepka mieszaninęazwaną chymus (4).

Sok żołądkowy to:

  • Śluz
  • Woda
  • Elektrolity
  • Kwas solny
  • Enzymy (lipaza i pepsynogen)
  • Czynnik wewnętrzny (IF)

Pepsynogen jest enzymem, który przekształca się w aktywną pepsynę w niskim pH. Pepsyna trawi około 20% białka z żywności, pozostałe białka są trawione w jelicie cienkim. Ponieważ pepsyna jest najbardziej aktywna przy pH 2, naprawdę kwaśne środowisko w żołądku jest niezbędne do efektywnego trawienia i to kwas solny przyczynia się do tego, że środowisko w żołądku staje się kwaśne. Innymi słowy, musimy mieć wystarczającą produkcję kwasu solnego, aby skutecznie trawić pokarm (8). Czynnik wewnętrzny (IF) jest białkiem, które wiąże się z witaminą B12 i transportuje witaminę przez przewód pokarmowy. Kiedy dostarczamy witaminę B12, wiąże się ona z białkiem z żywności. Kwaśne środowisko żołądka i pepsyny zrywa wiązanie między B12 a białkiem. B12 następnie wiąże się z IF w jelicie cienkim, po czym B12 i IF są wchłaniane dalej w jelicie cienkim (9).

Prawie żadne składniki odżywcze nie są wchłaniane z żołądka do krwi. To, co jest wchłaniane w żołądku, to alkohol i środki przeciwbólowe, takie jak NLPZ i aspiryna. Warto zaznaczyć, że są to również substancje, które podrażniają błonę śluzową żołądka (10,11).

Aby żywność była prawidłowo rozkładana, musimy mieć wystarczającą ilość kwasu solnego w żołądku. Kwas solny odgrywa kluczową rolę w trawieniu, ponieważ jest niezbędny do rozkładu białek i abyśmy mogli wchłaniać składniki mineralne i witaminę B12 z pożywienia. W niedoborze kwasu solnego zawartość żołądka nie staje się optymalnie kwaśna, co z kolei wpływa na aktywność trzustki i ilość żółci wydzielanej w dwunastnicy.

JELITO CIENKIE

Jelito cienkie jest najdłuższą (6-7 m) częścią przewodu żołądkowo-jelitowego, a dwunastnica jest pierwszą częścią jelita cienkiego, zlokalizowaną najbliżej żołądka. Zawartość żołądka (chymus) jest uwalniana porcjami do dwunastnicy. Ponieważ chymus jest kwaśny, w dwunastnicy wytwarzane jest tymczasowo kwaśne środowisko. Zmiana pH prowadzi do sygnałów do trzustki, aby uwolnić enzymy trzustkowe, która jest alkaliczna i neutralizuje kwaśny chymus. Trzustka zawiera wiele enzymów, które rozkładają białka, węglowodany i tłuszcze. Żółć, wytwarzana przez wątrobę i przechowywana w pęcherzyku żółciowym, jest niezbędna do trawienia i wchłaniania tłuszczów i działa jako emulgator. Żółć składa się z soli żółciowych, fosfolipidów, cholesterolu, bilirubiny (produkt rozpadu czerwonych krwinek), elektrolitów i wody. Żółć jest również uwalniana gdy środowisko w dwunastnicy jest bardziej kwaśna w dwunastnicy, gdy zawartość żołądka jest uwalniana i przez pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu (5).

Całkowita powierzchnia wchłaniania jelita cienkiego wynosi około 4500 metrów kwadratowych (12). Fakt, że powierzchnia absorpcji jest tak duża, wynika z faktu, że błona śluzowa jelit jest złożona i ma występy, które z kolei są wyłożone kosmkami jelitowymi. Ostateczny rozkład składników odżywczych następuje na powierzchni kosmków jelitowych, gdzie powstają enzymy, które całkowicie rozkładają żywność. Przykładem powstającego tu enzymu jest laktaza, która rozkłada cukier mleczny (laktozę). Glukoza, aminokwasy, kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mienralne są następnie wchłaniane przez ścianę jelita i transportowane do naczyń krwionośnych i limfatycznych (4,13).

JELITO GRUBE
Jelito grube ma około 150 cm długości, a więc jest krótsze niż jelito cienkie, ale jak sama nazwa wskazuje, ma większą średnicę niż jelito cienkie. W jelicie grubym woda jest wchłaniana do organizmu, a pozostałe odpady z procesu trawienia  są przenoszone przez kał. W jelicie grubym znajduje się wiele ważnych bakterii, które rozkładają błonnik pokarmowy, który nie jest trawiony w jelicie cienkim. Bakterie tworzą również witaminy (witaminę B3, witaminę B1 i witaminę K) oraz inne korzystne substancje, takie jak kwas masłowy (9).

KLUCZOWY KWAS SOLNY
Aby żywność była prawidłowo rozkładana i trawiona, musimy mieć wystarczającą ilość kwasu solnego w żołądku. Kwas solny odgrywa kluczową rolę w trawieniu, ponieważ jest niezbędny do rozkładu białek i wchłaniania składników mineralnych i witaminę B12 z diety. Przy niedoborze kwasu solnego zawartość żołądka nie staje się optymalnie kwaśna, co z kolei wpływa na ilość enzymów trzustkowych i żółci wydzielanej w dwunastnicy.

Częste objawy i oznaki niedoboru kwasu solnego:
– Wzdęcia, odbijanie, pieczenie, refluks żołądkowy i gaz w jelitach bezpośrednio po posiłku
– Uczucie bycia wypchanym po posiłku
– Złe trawienie, biegunka lub zaparcia
– Różne alergie/nietolerancje pokarmowe
– Nudności związane z posiłkami
– Nudności po zażyciu suplementów
– Swędzenie w odbytnicy
– Zmniejszony apetyt
– Kruche, warstwowe i popękane paznokcie
– Powiększone naczynia włosowate na policzkach i nosie (niealkoholowe)
– Trądzik w wieku dorosłym
– Niedobór żelaza
– Przewlekłe pasożyty jelitowe lub dysbioza flory jelitowej
– Niestrawione resztki pokarmu w kale
– Przewlekła kandydoza
– Gazy w górnym odcinku przewodu pokarmowego.

NIEDOBORY ŻYWIENIOWE
Oprócz funkcji trawienia, kwas solny posiada funkcię ochronną, ponieważ jest ważną barierą dla mikroorganizmów. Inhibitory kwasu solnego, tzw. inhibitory pompy protonowej, zmniejszają dzienną produkcję kwasu solnego o 80–95 proc.,  przez co środowisko w żołądku staje się niewystarczająco kwaśne, aby poprawnie trawić pokarm lub zabijać mikroorganizmy. Innymi słowy, niedobór kwasu solnego może prowadzić do przerostu bakterii i innych mikroorganizmów, co z kolei może prowadzić do zaburzeń we florze jelitowej, tak zwanej dysbiozy (14,15,16). Problemy żołądkowe, takie jak IBS, mogą być spowodowane dysbiozą i zaburzeniami trawienia (17).

Niedobór kwasu solnego może być spowodowany stresem, ponieważ stres mniej lub bardziej wpływa na trawienie, w tym produkcję kwasu solnego w żołądku. Nawet niedobory żywieniowe mogą powodować niedobór kwasu solnego. Na przykład cynk jest niezwykle ważnym składnikiem mienralnym do tworzenia kwasu solnego (18,19). Możesz wspomóc produkcję kwasu solnego w żołądku, przyjmując suplementy chlorowodorku betainy pod koniec posiłku. Holistic Magsyrabalans zawiera chlorowodorek betainy, w tym 120 mg jonów chlorku w kapsułce. Jony chlorkowe przyczyniają się do prawidłowego trawienia poprzez stymulację wytwarzanie kwasu solnego w żołądku. Efekt osiąga się przy spożyciu 120 mg jonów chlorkowych dziennie. Holistic Magsyrabalans zawiera również enzymy, które rozkładają białka z żywności.

Holistic Magsyrabalans poprawia trawienie i pomaga w łagodzeniu wzdęć, zgagi i refluksie żołądkowym, a także pomaga organizmowi trawić białka. Zawiera stabilne enzymy rozkładające węglowodany, błonnik, białka i tłuszcze, co również poprawia wchłanianie składników odżywczych.

HOLISTIC MAGSYRABALANS
– Poprawia trawienie

– Pomaga w wzdęciach, zgadze i refluksie żołądkowym

– Pomaga organizmowi trawić białka

– Zawiera stabilne enzymy

ENZYMY TRAWIENNE
Możesz również wspomóc trawienie suplementami zawierajacymi enzymy trawienne, spożywając je na początku posiłku. Holistic Måltidsenzym zawiera enzymy, które rozkładają węglowodany, błonnik, białka i tłuszcze. Poprawia to również wchłanianie składników odżywczych zarówno z żywności, jak i innych suplementów diety. Enzymy z Holistic Måltidsenzym są aktywne w przewodzie pokarmowym zarówno w kwaśnym, jak i zasadowym pH.

MOŻLIWE ZASTOSOWANIE MÅLTIDSENZYM

– We wszystkich rodzajach niestrawności i gazów
– W przypadku nietolerancji pokarmowych

– W przypadku problemów skórnych

– W przypadku niedoborów żywieniowych

– W przypadku stresu psychicznego i fizycznego

– Podczas spożywania rafinowanej i gotowanej żywności

– W przypadku nieregularnych posiłków i spożywaniu fast foodów

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE WSPIERANIA PROCESU TRAWIENIA

– Jedz w ciszy i spokoju i spraw, aby posiłek był relaksującą chwilą

– Dokładnie przeżuwaj każdy kęs

– Odkładaj sztućce między każdym kęsem

– Wypijaj 1/2 szklanki wody z cytryną 20 minut przed posiłkiem

– Zjedz coś gorzkiego, takiego jak rukola lub mniszek lekarski, na początku posiłku

– Spożywaj suplementy zawierające enzymy trawienne / lub kwasu solnego (chlorowodorek betainy).

Podsumowując, na trawienie wpływają nasze wrażenia zmysłowe, a sam proces trawienia podzielony jest na etapy: jama ustna, żołądek, jelito cienkie i jelito grube. Celem trawienia jest rozbicie żywności na najmniejsze cząsteczki, aby organizm mógł wchłonąć wszystkie składniki odżywcze. Aby trawienie działało optymalnie, niezbędna jest wystarczająca ilość kwasu solnego w żołądku. Kwaśne środowisko stworzone przez kwas solny przyczynia się również do wydalania żółci i trzustki do dwunastnicy, dzięki czemu proces trawienia jest  kontynuowany. Brak kwasu solnego prowadzi zatem do gorszego trawienia zarówno w żołądku, jak iw jelicie cienkim. Kwas solny chroni nas również przed mikroorganizmami i przeciwdziała dysbiozie jelitowej. Oprócz kwasu solnego enzymy do prawidłowego procesu trawienia niezbędne są również enzymy trawienne.

ODNIESIENIA:

1. de Vos WM., et al. Gut microbiome and health: mechanistic insights. Gut. 2022 May;71(5):1020-1032.

2. Chen J. Food oral processing-A review. Food Hydrocolloids. 2009;23(1):1–25.

3. Rogers K (ed) The Digestive System. Britannica Educational Publishing; New York: 2011.

4. Sensoy I. A review on the food digestion in the digestive tract and the used in vitro models. Curr Res Food Sci. 2021 Apr 14;4:308-319.

5. Sullivan R. The Human Body, How It Works, Digestion and Nutrition. Chelsea House Publications; 2009.

6. Dyce, K M. Sack W O. Wensing D V M. (2002). Veterinary anatomy. (3. uppl.). Philadelphia, Penn.: Saunders.

7. Budowick, Michael, Bjåle, Jan G., Rolstad, Bent, Toverud, Kari C. Anatomisk atlas, Universitetsförlaget, Oslo, 1992.

8. Piper DW, Fenton BH. pH stability and activity curves of pepsin with special reference to their clinical importance. Gut. 1965 Oct;6(5):506-8.

9. Rogers K (ed) The Digestive System. Britannica Educational Publishing; New York: 2011.

10. Bienia A., et al. The effect of chronic alcohol abuse on gastric and duodenal mucosa. Ann Univ Mariae Curie Sklodowska Med. 2002;57(2):570-82.

11. Becker JC., et al. Current approaches to prevent NSAID-induced gastropathy–COX selectivity and beyond. Br J Clin Pharmacol. 2004 Dec;58(6):587-600.

12. Capuano E. The behavior of dietary fiber in the gastrointestinal tract determines its physiological effect. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2017;57(16):3543–3564.

13. Smith M.E., Morton D.G. Systems of The Body. The Digestive System. Basic Science and Clinical Conditions. 2nd Edition. Elsevier Limited; New York: 2010.

14. Dial S., et al. Use of gastric acid-suppressive agents and the risk of community-acquired Clostridium difficile-associated disease. JAMA. 2005;21;294(23):2989-95.

15. Martinsen TC, Bergh K, Waldum HL. Gastric juice: a barrier against infectious diseases. Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2005;96(2):94-102.

16. Laine L., et al. Review article: potential gastrointestinal effects of long-term acid suppression with proton pump inhibitors. Aliment Pharmacol Ther. 2000;14(6):651-68.

17. Wang L., et al. Gut Microbial Dysbiosis in the Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Case-Control Studies. J Acad Nutr Diet. 2020 Apr;120(4):565-586.

18. Brugger D, Windisch WM. Subclinical zinc deficiency impairs pancreatic digestive enzyme activity and digestive capacity of weaned piglets. Br J Nutr. 2016 Aug;116(3):425-33.

19. Yamaguchi M., et al. Effect of zinc on the acidity of gastric secretion in rats. Toxicol Appl Pharmacol. 1980 Jul;54(3):526-30.