Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Wyzwania diety roślinnej – porady dietetyka 25.01.2018

W ostatnim czasie coraz więcej osób w świadomy sposób rezygnuje ze spożycia mięsa i produktów odzwierzęcych. Aby ta zmiana w codziennym menu odbyła się w pełni kontrolowany dla organizmu sposób, powinna być również poparta odpowiednimi rozwiązaniami żywieniowymi i koniecznie suplementacją. Osoby, które przestawiają się na nowy sposób żywienia, wykluczając  mięso często nie wiedzą, jak dostarczyć sobie wszystkich składników odżywczych, które zawarte są w produktach odzwierzęcych.

Najczęściej pojawiające się niedobory w diecie wegetarian, czy wegan wymagające dodatkowej podaży w postaci suplementów to niedobory takich składników jak:

Żelazo Ważna jest odpowiednia/właściwa suplementacja. Aby była ona skuteczna, warto zastosować preparat zawierający łatwo przyswajalne żelazo w formie dwuwartościowej i jednocześnie witaminę C, która ułatwi jego wchłanianie. Żeby żelazo dwuwartościowe dobrze się wchłaniało, należy stosować je na pusty  żołądek czyli 1 godzinę przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku.

Witamina B12 –jej niedobory są nawet częstszą przyczyną anemii aniżeli niedobór żelaza. Warto wybrać witaminę B12 w postaci metylokobalaminy. To aktywna forma witaminy B12 naturalnie występująca w organizmie, która nie musi (już) ulegać przekształceniu. Badania kliniczne dowodzą, że metylokobalamina ma wyższą biodostępność niż cyjanokobalamina – jej syntetyczny odpowiednik. Metylokobalamina  prowadzi do o 13% większego magazynowania witaminy w wątrobie, lepiej przenika do tkanek, w mniejszym stopniu jest wydalana z moczem.

O witaminach B często myślimy łącznie i dlatego wybieramy preparaty B compleks. Ale są takie przypadki, kiedy zalecana jest nacelowana suplementacja wyłącznie witaminą B12, gdyż tylko ona spełnia swoje specyficzne, a w określonej dawce również terapeutyczne działanie. Szczególnie jest ona istotna dla wegetarian i wegan. Osoby, które nie spożywają mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, powinny zadbać o dostarczanie odpowiedniej ilości tej witaminy. Suplementacja wysoce przyswajanym przez organizm preparatem to podstawa.

Selen i Cynk to również składniki mineralne, o których podaż w sposób szczególny należy zadbać w diecie roślinnej. Spadek odporności, podatność na infekcje, osłabione włosy i paznokcie,  a nawet problemy z tarczycą w tym Hashimoto, czy nawet potencją, to dla wegetarian i wegan ważne sygnały, by  uzupełnić dietę w selen i cynk. Pamiętajmy, że formy organiczne selenu i cynku lepiej się wchłaniają niż formy nieorganiczne, przez co skuteczniej uzupełnią niedobory składników w organizmie.

Witamina D – suplementację witaminą D warto stosować przez cały rok, a jej dawka dla wegan i wegetarian powinna być zdecydowanie większa niż dla mięsożerców.
Zgodnie z wytycznymi dotyczącymi suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej, opracowanymi przez Zespół Międzynarodowych Ekspertów i Lekarzy, zaleca się wszystkim dzieciom i osobom dorosłym codzienną suplementację witaminą D, co najmniej w okresie od września do kwietnia. Odpowiednią dawkę należy skonsultować ze specjalistą i dobrać formę najbardziej dla nas przyswajalna i wygodną w aplikacji. Witamina D Holistic dostępna jest obecnie zarówno w wersji dla wegetarian jak i wegan.

Masz pytanie do eksperta Holistic?
Formularz znajdziesz na stronie głównej.


Agnieszka Piskała
Ekspert ds. żywienia/Diet coach
Ambasador Holistic Polska