Szanowny Użytkowniku,

Dziękujemy za wizytę na naszej stronie.
Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenie usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się pod linkiem w pasku dolnego menu.

Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz, wyłącyćz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Aby zaakceptować warunki kliknij OK, PRZEJDŹ DO STRONY.

Wzmacniaj odporność siłami natury. Agnieszka Piskała, dietetyk 15.12.2018

Choć infekcje i podatność na różnego rodzaju choroby bakteryjne i wirusowe przypada na okresy przesileń pogodowych, czyli na jesień i wiosnę, to okazuje się, że zima i związane z nią wahania temperatur na zewnątrz, bardziej wysuszone powietrze w pomieszczeniach w związku z okresem grzewczym oraz dieta bardziej uboga w świeże warzywa i owoce znacznie obniża nasza naturalną odporność. Choć okres zimy to nie jest najwłaściwszy czas, by wspomagać odporność owocami cytrusowymi (w małych ilościach mogą być spożywane, w większych niestety wychładzają dodatkowo organizm co jeszcze bardziej utrudnia walkę z bakteriami i wirusami) dlatego warto sięgnąć po odpowiednie wsparcie suplementami.

Powszechnie wiadomo, że witamina C wzmacnia system odpornościowy organizmu. Jej działanie nie polega jednak na bezpośredniej walce z bakteriami, lecz wpływa na wzrost i sprawność komórek odpornościowych typu T i B. Dopiero te komórki walczą i niszczą niebezpieczne mikroorganizmy. Dodatkowo witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu wirusom trudniej jest dostać się i zaatakować organizm.

Selen i cynk  natomiast spełniają bardzo istotną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego organizmu. Zwiększają poziom wytwarzanych przeciwciał i aktywność białych krwinek, a także chronią komórki układu odpornościowego przed uszkodzeniem.

 

Agnieszka Piskała
Ekspert ds. żywienia Holistic