Szanowny Użytkowniku,

Dziękujemy za wizytę na naszej stronie.
Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenie usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się pod linkiem w pasku dolnego menu.

Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz, wyłącyćz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Aby zaakceptować warunki kliknij OK, PRZEJDŹ DO STRONY.

Zdiagnozowana cukrzyca typu 2. Czy cukrzykom nie wolno jeść słodyczy? 29.03.2019

Zdiagnozowano u mnie cukrzycę typu 2. Czy cukrzykom w ogóle nie wolno jeść słodyczy ani cukru? Lubię słodki smak i trudno będzie mi z nich zrezygnować.
A może nie muszę „tak zupełnie” rezygnować?

 

Przy zdiagnozowanej cukrzycy na pewno trzeba wprowadzić pewne modyfikacje w codziennym jadłospisie, ale na pewno nie trzeba będzie raz na zawsze zrezygnować z jedzenia słodkich rzeczy.
Oczywiście na indeksie są kaloryczne ciasta z dużą ilością tłustych kremów, ale pewne słodycze są dozwolone. Przede wszystkim warto pamiętać o słodkich owocach, które mają niski indeks glikemiczny (agrest, czereśnie, borówki, pomelo) i są dozwolone w diecie cukrzycowej.
Jeśli chodzi o słodkie desery, to warto wybierać te, które są słodzone np. ksylitolem, jeśli jednak wybieramy tradycyjne ciasta, to warto pamiętać, że białko i błonnik znacznie obniżają IG potrawy.
Do swojego menu może więc włączyć raz na jakiś czas zaprosić ciasto z owocami sezonowymi i galaretką, oraz serniki na zimno przygotowywane na bazie mleka, jogurtu czy serka.

Agnieszka Piskała
Ekspert ds. żywienia Holistic