Szanowny Użytkowniku,

Dziękujemy za wizytę na naszej stronie.
Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenie usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się pod linkiem w pasku dolnego menu.

Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz, wyłącyćz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Aby zaakceptować warunki kliknij OK, PRZEJDŹ DO STRONY.

Sprzymierzeńcy naszych jelit – bakterie probiotyczne i ich rola 22.06.2017

Probiotyki, czy są, dlaczego są ważne i dlaczego warto wybrać preparaty zawierające pożyteczne bakterie.

Jak mówi definicja FAO/WHO -„Probiotyki to żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”. Na ogół są to bakterie, które zasiedlają przewodu pokarmowy człowieka sprzyjając jego prawidłowemu funkcjonowaniu. Żeby jednak „zasłużyć” sobie na miano „probiotyku” nie wystarczy być jedną z wielu tysięcy gatunków bakterii, ale tą jedną z nielicznych, które nie tylko nie szkodzą, ale wręcz pomagają gospodarzowi przetrwać w zdrowiu wiele lat.

Najliczniejsza grupa bakterii probiotycznych, żyjących w symbiozie z człowiekiem zamieszkuje jego przewód pokarmowy, a dokładnie jelito cienkie i jelito grube (u dorosłego człowieka na około 9-ciu metrach jelita żyje około 3 kg bakterii). Aby jednak drobnoustroje, które zasiedlają przewód pokarmowy człowieka miały korzystny wpływ na ich właściciela muszą od początku, czyli od narodzin znaleźć się w jego przewodzie pokarmowym. Prawidłowa mikroflora jelitowa jest kluczowym elementem wspierania dojrzewania i właściwego funkcjonowania przewodu pokarmowego, co zapobiega występowaniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych typu zaparcia, biegunki, czy kolki. Liczne badania wykazały, że dzieci karmione piersią i urodzone w sposób naturalny już w drogach rodnych mamy, a potem poprzez kontakt ze skórą matki oraz mlekiem mają mocniejszą florę jelitową. Choć od pierwszych chwil ich życia na świecie czyha na nie wiele bakterii chorobotwórczych, to natura dała im broń w postaci bakterii probiotycznych. To właśnie bakterie z rodzaju Lactobacillus czy Bifidobacterium zasiedlając przewód pokarmowy dziecka wytwarzają kwas mlekowy, który niszczy szkodliwe patogeny.

Wraz z wiekiem nasz przewód pokarmowy narażony jest na wiele zaburzeń związanych zarówno z nieprawidłową dietą, ale również infekcjami, antybiotykoterapiami czy… stresem, które mogą powodować zaburzenia homeostazy mikroflory jelitowej.
Spożywanie odpowiednich suplementów diety zawierających odpowiednie szczepy bakterii wydaje się wiec koniecznością nie tylko w okresach leczenia, ale przede wszystkim PROFILAKTYKI.
Odpowiedni preparat probiotyczny, aby działać w konkretnych obszarach, powinien charakteryzować się bogatym składem różnych bakterii probiotycznych. Dwa-trzy szczepy to zdecydowanie za mało, bo nawet dominacja tych dobrych i tak nie jest odpowiednia dla zdrowego funkcjonowania organizmu.
Jednak najważniejszą cechą dobrego suplementu diety bogatego w probiotyki jest odpowiednie zabezpieczenie dobroczynnych szczepów przed destrukcyjnym działaniem kwasu solnego w żołądku. Mikrokapsułkowanie szczepów bakterii oraz monitorowanie ich ekspansji w jelitach to kluczowe wyróżniki skuteczności działania dobrego suplementu.


Agnieszka Piskała
Ekspert ds. żywienia/Diet coach
Ambasador Holistic