Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Zimowy duet: sport i magnez. Agnieszka Piskała, dietetyk 04.02.2019

Zima to czas, kiedy sięgamy po narty, deski snowboardowe, sanki, łyżwy i inny sprzęt sportowy, by oddać się zimowemu szaleństwu. Brak kondycji to często jeden z kluczowych problemów, który dokucza nam podczas zimowego uprawiania sportu.  Zmęczenie to jeden z tych stanów, z którymi i sportowiec i amator musi dawać sobie radę. Jednym z czynników, które mają wpływ na stan zmęczenia, są zaburzenia metabolizmu magnezu.
Konsekwencją niedoborów magnezu w organizmie jest szereg negatywnych dla przebiegu wysiłku fizycznego objawów. Jest to mniejsza wydolność fizyczna, osłabienie siły mięśni, drętwienie kończyn, bóle i kurcze mięśni, upośledzenie koordynacji nerwowo-mięśniowej, nadmierna pobudliwość czuciowa, trudności w koncentracji, a także zmęczenie psychiczne i fizyczne.
Braki tego pierwiastka w organizmie objawiają się także zaburzeniem snu, podatnością na stres, uporczywym bólem głowy, drażliwością, zaburzeniami pamięci, stanami lękowymi, zwiększoną wrażliwością na zmiany pogody, a nawet spadkiem wagi ciała. Wiele z tych czynników wpływa na dyspozycję startową czy treningową zawodnika, warto więc zadbać o odpowiednią ilość magnezu w swoim organizmie.

Niestety, długotrwały stres czy nadmierne picie kawy może znacznie ograniczyć wchłanianie magnezu z żywnością, dlatego konieczna jest odpowiednia suplementacja.
Magnez to również synergiczny sojusznik dla innych ważnych dla organizmu składników, jak chociażby witamina D czy wapń.

Agnieszka Piskała
Ekspert ds. żywienia Holistic