Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

5 mitów o SIBO 01.06.2023

SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowt) to nierównowaga w mikobiocie jelit, a dokładnie przerost bakterii w jelicie cienkim, na skutek, którego może dochodzić do licznych, nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego, takich jak wzdęcia, uczucie pełności po jedzeniu, biegunki, zaparcia, osłabienie, zgaga, niestrawność, produkcja nadmiernej ilości gazów, uszkodzenie błony śluzowej jelita cienkiego czy niedożywienie.

SIBO jest coraz powszechniejsze w krajach wysokorozwiniętych, bo może być związany ze stylem życia człowieka zestresowanego, zapracowanego oraz odżywiającego się niezdrowo i nadużywającego używek. Jednak wraz z popularnością tematu SIBO obserwujemy coraz więcej mitów na ten temat. Oto 5 najpowszechniejszych:

  1. SIBO to przerost patogennych bakterii jelitowych?

Nie, SIBO to przerost bakterii, po prostu. Bakterii, które znalazły się nagle w zbyt dużej ilości i w niewłaściwym miejscu, czyli w jelicie cienkim. Nie są to jednak tylko bakterie patogenne, gdyby dotarły do jelita grubego, pełniły prawdopodobnie korzystne dla nas funkcje.

  • Wzdęcia po warzywach to zawsze SIBO?

Choć faktycznie problemy jelitowe występujące po zdrowych produktach to jeden z objawów SIBO, to jednocześnie wcale nie musi być to manifestacja tego konkretnie zaburzenia układu pokarmowego. Wystarczy, że postanawiasz zmienić swój styl życia i z diety przetworzonej z dnia na dzień zaczynasz jeść dużo produktów mniej przetworzonych, uchodzących za zdrowe. Mikrobiota jelitowa często potrzebuje czasu na zaadaptowanie się do nowej diety, dlatego zanim wykonasz diagnostykę w kierunku SIBO, sprawdź, co zmieniło się w twoim stylu życia odkąd odczuwasz niepokojące objawy ze strony układu pokarmowego.

  •  SIBO wyleczysz tylko dietą?

Nie do końca. Chociaż dietoterapia jest niezbędna w przypadku zarówno zwalczania SIBO, jak i późniejszej regeneracji układu pokarmowego, to sama dieta eliminacyjna często może być jedynie usunięciem objawu, a nie przyczyny. Przykład: eliminujesz wszystko, po czym masz wzdęcia i na takiej diecie restrykcyjnej jesteś przez jakiś czas, następnie wracasz do wyeliminowanych produktów, a wraz z tym wracają również objawy. Dieototerapia jest integralnym elementem terapii SIBO, ale nie jedynym.

  • SIBO wyleczysz tylko antybiotykiem?

I tak, i nie. Tj. często antybiotykoterapia będzie niezbędna, aby pozbyć się bakterii, przez które doszło do przerostu bakterii w jelicie cienkim, a unikanie na siłę przyjęcia antybiotyku będzie często niepotrzebnie wydłużało czas powrotu do zdrowia i regeneracji mikrobioty jelit, a bez tego trudno o dobre trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Jednak do antybiotykoterapii niezbędne jest zastosowanie odpowiedniej dietoterapii i suplementacji, która pomoże przyspieszyć regenerację układu pokarmowego.

  • SIBO pozbędziesz się tylko suplementami?

Połączenie odpowiedniego modelu żywieniowego oraz dobrze dobranego planu suplementacyjnego może sprzyjać zmniejszeniu objawów SIBO, czasem jednak konieczny może być antybiotyk – wszystko to zależy od wyniku SIBO i rodzaju przerostu. Suplementacja powinna być dobierana indywidualnie, bo każdy przerost bakterii w jelicie cienkim będzie inny i potrzebował innego rodzaju wsparcia. Jeśli chodzi o suplementy diety wspierające terapię SIBO, to pod uwagę można wziąć tu między innymi: konkretny typ probiotyków, enzymy trawienne, berberynę, allicynę z czosnku, olejek z oregano, kwas kaprylowy czy l-glutaminę. I tak na przykład badanie z 2018 roku opublikowane w „International Journal of Antimicrobial Agents” wykazało, że allicyna ma silne właściwości antybakteryjne przeciwko wielu typom bakterii, w tym tych, które mogą powodować SIBO. Z kolei w innym badaniu wykazano, że allicyna była skuteczna w leczeniu SIBO u pacjentów z przewlekłym zapaleniem żołądka. Z kolei berberyna to związek roślinny, który wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne, a w kontekście SIBO istotną zaletą jest jej zdolność do hamowania patogenów jelitowych, co sprzyja zwalczaniu nadmiernego wzrostu bakterii w jelicie cienkim. Badanie z 2015 roku opublikowane w „Journal of Gastroenterology and Hepatology” wykazało, że berberyna może hamować wzrost bakterii E. coli, co jest jednym z potencjalnych mechanizmów, przez które berberyna może pomagać w leczeniu SIBO.

Rozwinięcie powyższych mitów znajdziesz w filmie z Serii Forma na życie <KLIKNIJ BY ZOBACZYĆ VIDEO>

Daria Łukowska
dietetyczka, popularyzatorka wiedzy o zdrowiu na kanale youtube „Forma na życie”