Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Obecnie dużo mówi się o occie jabłkowym. Ocet jabłkowy to odmiana octu, która uzyskiwana jest w procesie fermentacji jabłek. Wykorzystywany jest on głównie w kuchni, jako przyprawa, dodatek do potraw lub też jako naturalny konserwant. Jego stosowanie staje się coraz bardziej popularne, z uwagi na wszechstronne działanie, o czym często wspomina francuska chemiczka i influencerka Jessie Inchauspé, Bogini Glukozy, która wierzy, że ocet jabłkowy jest optymalnym starterem posiłku. Ocet jabłkowy wytwarzany jest ze sfermentowanych jabłek i jest bogaty w enzymy i przeciwutleniacze.
Włączenie porcji octu jabłkowego do codziennego menu może wspomóc redukcję masy ciała przy zastosowaniu właściwej diety oraz umiarkowanego wysiłku fizycznego. Zawarte w occie jabłkowym substancje czynne wspomagają proces trawienny, zapobiegają problemom związanym z zaburzeniami pracy układu pokarmowego oraz przyspieszają przemianę materii.
1. OCET JABŁKOWY NA UTRATĘ WAGI
Badania pokazują, że ocet jabłkowy może pomóc w utracie wagi. Uważa się, że na utratę wagi ma wpływ kwas octowy zawarty w occie jabłkowym, który może pomóc w stłumieniu apetytu, przyspieszaniu metabolizmu i zmniejszeniu zatrzymywania płynów w organizmie.
2. ZAPOBIEGA NIEŚWIEŻEMU ODDECHOWI
Kolejną zaletą octu jabłkowego jest jego zdolność do zapobiegania nieświeżemu oddechowi. Dodaj 1-2 łyżki octu jabłkowego do szklanki wody i użyj go do płukania gardła po umyciu zębów. Następnie przepłucz usta czystą wodą, aby usunąć kwas z zębów.
3. MOŻE POMÓC ZAKWASIĆ ŻOŁĄDEK
Wbrew powszechnemu przekonaniu zgaga często może być spowodowana zbyt małą ilością kwasu żołądkowego – a nie za dużą. Ocet jabłkowy zakwasza żołądek i w ten sposób wspomaga proces trawienia. Dodaj łyżeczkę octu jabłkowego do szklanki wody i wypij około 30 minut przed posiłkiem, aby wspomóc trawienie.
4. REGULUJE POZIOM CUKRU WE KRWI
Regulowanie poziomu cukru we krwi odgrywa kluczową rolę w zmniejszaniu ryzyka rozwoju cukrzycy i chorób serca. Badania pokazują, że ocet jabłkowy może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, co może być szczególnie korzystne dla diabetyków. Francuska chemiczka i influencerka w mediach społecznościowych Jessie Inchauspé, znana również na Instagramie jako Bogini Glukozy, chwali ocet jabłkowy. Jej mantrą jest rozpoczynanie posiłków od octu jabłkowego, a następnie delektowanie się deserami bez wyrzutów sumienia.
5. POMOŻE WYCISZYĆ PODRAŻNIONY ŻOŁĄDEK
Ocet jabłkowy jest jednym z najlepszych naturalnych środków na rozstrój żołądka. Dodaj 1-2 łyżki stołowe do szklanki wody, aby złagodzić skurcze jelit. Może to wspomóc trawienie i zmniejszyć wzdęcia żołądka (1).
Dawkowanie octu jabłkowego zależy od masy ciała danej osoby, kondycji zdrowotnej czy wieku. O ile nie występują przeciwwskazania, przyjmuje się, że profilaktycznie zalecane jest spożywanie napoju octowego 1-2 razy dziennie, rano na czczo i około 20 minut przed posiłkiem.
Ocet jabłkowy przeciwdziała chorobom układu krążeniowego. Badania dowodzą, że jego stosowanie spowalnia również rozwój bakterii i grzybów, a tym samym chroni nas przed infekcjami.
Odniesienia
1. https://blogs.mercola.com/sites/vitalvotes/archive/2019/05/03/6-surprising-health-benefits-of-apple-cider-vinegar.aspx dlocked0