Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Produkcja kwasu solnego jest niezwykle ważna dla naszego trawienia. Jeśli mamy dobre zaopatrzenie w kwas solny, mamy mniej zaparć, gazów, lepsze wchłanianie składników odżywczych i zdrowszą florę jelitową.
Kwas solny powstaje w żołądku a na jego produkcję ma także wpływ nasz styl życia, a dokładnie to czy nie brakuje nam ciszy i spokoju.
Poniżej prezentujemy 5 wskazówek, które mogą wspomóc produkcję kwasu solnego:
1. Zadbaj o ciszę i spokój
Weź głęboki oddech przed jedzeniem i zrelaksuj się. Wprowadzając się w stan spokoju, aktywujesz przywspółczulny układ nerwowy, który wspomaga trawienie i tworzenie kwasu solnego.
2. Przeżuwaj każdy kęs
Powinniśmy przeżuwać każdy kęs co najmniej 20 razy, aż pokarm stanie się płynny i będzie można go łatwo połknąć bez popicia. Dzięki dokładnemu przeżuciu pokarm łatwiej się rozkłada, zwiększa się uwalnianie enzymów w jamie ustnej oraz tworzenie się kwasu solnego w żołądku.
3. Zjedz coś kwaśnego lub gorzkiego
Zjedz coś kwaśnego lub gorzkiego 30 minut przed posiłkiem (cytrynę, winogrona, borówkę brusznicę, ocet jabłkowy, rukolę), aby pobudzić tworzenie kwasu solnego.
4. Dobry dostęp do składników mineralnych
Składniki mineralne takie jak potas, chlorek sodu (sól), cynk i magnez stymulują powstawanie kwasu solnego. W przypadku niedoborów tych składników trudniej jest organizmowi wytworzyć kwas solny. Dobrą radą może być przyjmowanie przez jakiś czas suplementu z zestawem składników mineralnych, aby zapewnić prawidłowy poziom kwasu solnego. (Holistic Multimineral)
5. Spraw, aby posiłek był przyjemnością
Nakryj do stołu naczyniami, które lubisz, zapal świeczkę, udekoruj stół i upewnij się, że na talerzu jest kolorowo. 30% produkcji kwasu solnego jest stymulowane wzrokiem, smakiem, zapachem i oczekiwaniem, które są przekazywane przez nerw błędny.
Możesz również spróbować zastosować suplement zawierający jony chlorkowe do posiłku, aby sprawdzić, czy ci to pomoże. Holistic Magsyrabalans zawiera chlorowodorek betainy, który tworzy kwas solny