Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Alergie, jak sobie poradzić z objawami i jak wspierać organizm 07.03.2020

Zbliża się okres, na myśl o którym drży pewna część społeczeństwa. Jak co roku spodziewają się oni natarczywego kichania i kataru. Mowa oczywiście o alergikach.  Czy zatem można coś zrobić, aby zmniejszyć objawy alergii? Sprawdźmy.

Czym tak właściwie jest alergia?  Alergia to odbiegająca od normy [nadmierna, niewspółmierna do bodźca] reakcja układu immunologicznego na specyficzny związek [alergen], na który dany organizm się uczulił, a który nie jest szkodliwy dla większości ludzi bez alergii. Przyczyny alergii nie są do końca poznane, mogą mieć udział tutaj zarówno czynniki dziedziczne, jak i środowiskowe. Dziś wiemy, że wzrost higieny i zubożenie naszej mikrobioty może być jedną z przyczyn nadreaktywności organizmu na alergeny. Ale też nieprawidłowa dieta i stres, które wpływają na stan mikroflory jelit. Poza tym wskazuje się jako jeden z czynników sposób karmienia we wczesnym dzieciństwie bądź stopień narażenia  na związki toksyczne.

Alergenem mogą być różne substancje – cząsteczki białkowe pochodzenia roślinnego bądź zwierzęcego, syntetyki [jak np. lateks], metale, leki. Mówi się o ponad 40 tysiącach związków, które potencjalnie mogą wywoływać alergię u osób podatnych na nią.  Ze względu na sposób, w jaki alergen wnika do organizmu, możemy wyróżnić:

  • alergeny wziewne, takie jak pyłki roślin, roztocze kurzu domowego, sierść zwierząt, pierze, wełna, zarodki pleśni – mogą one wywoływać tak zwany katar alergiczny bądź ataki astmy
  • alergeny pokarmowe, czyli związki znajdujące się w pokarmie – mogą być powodem wysypek skórnych, objawów ze strony układu pokarmowego, takich jak biegunki, oraz w mniejszym stopniu również objawów ze strony układu oddechowego
  • alergeny kontaktowe, które działają bezpośrednio po zetknięciu się ze skórą, np. składniki kosmetyków czy środków czyszczących
  • alergeny wstrzyknięte bezpośrednio do tkanek , np. jad owadów – poodować mogą zarówno obrzęki, jak i groźny dla życia wstrząs anafilaktyczny

 

Często można spotkać się również z pojęciem alergii krzyżowej. Oznacza to, że u osoby reagujące alergicznie np. na  pyłki roślin, mogą być jednocześnie narażone na wystąpienie takich samych objawów alergicznych po spożyciu określonych warzyw czy owoców,.. „W alergii krzyżowej alergik reaguje nie tylko na jeden alergen z określonego źródła, ale także na ten sam alergen lub alergen o bardzo podobnym składzie z innego źródła.”

Przykładowo – osoba, która jest uczulona na pyłki traw powinna jednocześnie unikać roślin strączkowych, soi, orzeszków ziemnych, zbóż i surowych ziemniaków. Natomiast alergik na pyłki krzewów i drzew wcześnie kwitnących – z dala powinien trzymać się od pomidorów,  orzechów czy anyżu.

Nie brzmi to kolorowo. Czy w takim razie alergik jest do końca życia skazany na nadreaktywność? I tak, i nie. Wiemy, że możemy zrobić sporo, by reakcje alergiczne złagodzić, jednakże zawsze będzie to sprawa indywidualna.

Jedna kwestia to oczywiście wsparcie jelit – a dokładnie ich mikroflory. Odpowiednio dobrana probiotykoterapia oraz dieta wspierająca te „dobre” bakterie jelitowe – z większą ilością warzyw, owoców, produktów niskoprzetworzonych; bez alkoholu i cukrów prostych. Wiemy, że większość odporności organizmu pochodzi z jelit – mikroflora odgrywa bardzo znaczącą rolę w procesie budowania mocnego układu immunologicznego. A to właśnie osłabiony układ odpornościowy będzie sprzyjał silniejszym i częstszym alergiom.

Druga to wsparcie organizmu poprzez włączenie produktów, które maja działanie wspierające układ odpornościowy alergika.

  • Witamina C

O wielu funkcjach, jakie w naszym organizmie pełni witamina C pisaliśmy w jednym z ostatnich artykułów [hiperłącze]. Ważną właściwością kwasu askorbinowego jest również znaczący wpływ na pracę układu immunologicznego, w tym na zwiększenie proliferacji limfocytów T, które są odpowiedzialne miedzy innymi za hamowanie nadmiernej reakcji przeciwzapalnej, a także zwiększają tolerancję na antygeny napływające z zewnątrz. Tak więc niedobór witaminy C może mieć związek z osłabieniem pracy układu odpornościowego, tym samym zwiększając ryzyko powstania alergii.

 

  • Bromelanina

Jest to enzym odpowiedzialny za trawienie białek, występujący naturalnie w ananasach. Ale poza tym bromelanina działa wspomagająco na układ odpornościowy, ograniczając rozwój alergii. Sugeruje się, że enzym ten może łagodzić objawy chorób autoimmunologicznych, które również są związane z pogorszoną pracą układu immunologicznego. Bromelanina wykazuje ponadto działanie przeciwzapalne.

 

  • Kwercetyna

Ze wszystkich przebadanych bioflawonidów to kwercetyna ma najpotężniejsze działanie.  Utrudnia produkcję i uwalnianie histaminy oraz innych czynników alergizujących i zapalnych. Kwercetyna ponadto umożliwia pełne działanie witaminy C, dlatego też warto w suplementacji przyjmować oba składniki jednocześnie.

  • Imbir

Poza jego działaniem rozgrzewającym i przeciwzapalnym – imbir działa również korzystnie na pracę układu oddechowego, ułatwiając oddychanie. Szczególne korzyści ze spożywania imbiru mogą odnieść osoby chorujące na astmę. Imbir w sposób naturalny może wzmocnić działanie leków rozszerzających oskrzela.

 

  • Chrząstnica kędzierzawa

To glon należącym do rodziny krasnorostów. Znana jest również pod nazwą mech irlandzki czy chrząstnik kędzierzawy. Polisacharydy w niej zawarte powlekają błony śluzowe jamy ustnej, gardła, czy nosa. Związki te mają zdolność pochłaniania wody, tworzą na powierzchni błon śluzowych warstwę ochronną zapobiegającą przed ich przesuszaniem oraz chroniącą przed podrażnieniami. Chrząstnica wykazuje także działanie wykrztuśne.

 

  • Dysmutaza ponadtlenkowa [SOD]

Wolne rodniki w niewielkich ilościach są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, jednakże ich nasilone wytwarzanie określane mianem stresu oksydacyjnego, sprzyja zaburzeniom struktury i funkcji komórek oraz tkanek. Coraz częściej uznaje się za istotny udział stresu oksydacyjnego w przebiegu przewlekłych chorób zapalnych, do których zalicza się m.in. choroby atopowe, takie jak astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry czy alergiczny nieżyt nosa. Dysmutaza ponadtlenkowa występuje w organizmie każdego człowieka. Jest silnym wewnątrzkomórkowym enzymem, skutecznie hamującym działanie wolnych rodników, przez co chroni komórki właśnie przed stresem oksydacyjnym.

Warto wspierać organizm od każdej strony – dobrze zbilansowana dieta, wspierająca suplementacja, aktywność fizyczna, dobry sen i redukcja stresu. Jeśli zadziałasz holistycznie – jest duża szansa, że tym razem objawy alergii będą dużo mniej uporczywe. Powodzenia!

 

 

 

Źródło:

  1. Jarosz „Alergie pokarmowe”