Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Amarantus i pomysł na prozdrowotny i przeciwzapalny posiłek w ciągu dnia 12.07.2022

Oto dwa proste przepisy, łatwe do przygotowania, które mogą stanowić 1 posiłek prozdrowotny, przeciwzapalny w ciągu dnia.

Amarantus migdałowo – malinowy

 

Składniki na 2 porcje:

0,5 szklanki ziaren amarantusa

1,5 szklanki mleka migdałowego

1 łyżka miodu lipowego lub innego wg upodobań

1 szklanka malin

2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie

Ziarna amarantusa wsyp do garnka i zalej mlekiem migdałowym. Gotuj ok. 30 minut na małym ogniu aż amarantus zgęstnieje i zrobi się kremowy – żeby gotujący się amarantus nie przywarł do dna garnka, trzeba od czasu do czasu mieszać.

Maliny rozgnieć widelcem. Do ugotowanego amarantusa dodaj miód, maliny i posyp płatkami migdałów.

 

Amarantus z gruszką i cynamonem

Składniki na 2 porcje:

0,5 szklanki ziaren amarantusa

1,5 szklanki mleka roślinnego

1 łyżka miodu, np. akacjowego

2 łyżeczki pyłku pszczelego

1 spora gruszka

0,25 łyżeczki cynamonu

O,5 filiżanki jagód lub innych owoców jagodowych.

Przygotowanie

Amarantus należy przygotować jak w przepisie nr. 1, gruszkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i dodaj do ugotowanego amarantusa, następnie dodaj cynamon i miód. Wymieszaj, przełóż do miseczek, posyp borówkami i pyłkiem pszczelim.

Amarantusa wyróżniają właściwości wynikające z jego składu oraz zawartości związków chemicznych w nasionach i liściach. Mocną stroną tej rośliny jest wysoka zawartość białka bogatego w aminokwasy egzogenne. Wartość biologiczna białka amarantusa jest znacząca i wynosi 75% w porównaniu z mlekiem krowim, w którym ta wartość  wynosi 73%, w pszenicy 56%. Mocną stroną amarantusa jest najwyższa zawartość tłuszczu, którego głównym składnikiem są nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym wiodący kwas linolowy (62%) i  oleinowy (20%), następnie kwas linolenowy (1,1%), arachidowy (0,7%), lignocerynowy (0,3%). Wartością amarantusa są składniki mineralne zawarte w ilościach znacznie większych niż w innych zbożach, a są to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód. W porównaniu z innymi roślinami zbożowymi, amarantusa wyróżnia również wysoka zawartość błonnika pokarmowego oraz występujące w nim polifenole. [3,4]


Teresa Jaroszyńska
Ekspert ds. produktów Holistic Polska

Źrodła:

1/ „Stany zapalne”, Kimberly A. Tessmer.

2/  „Food Farmacy”, Lina Nertby Aurell, Mia Clase.

3/ https://agro.icm.edu.pl/Agrophysical_properties

4/ https://www.researchgate.net.publication/318673132_amarantus