Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Beta glukan wsparciem układu odpornościowego 02.11.2022

Beta-glukany powodowały lepszy nastrój i mniej objawów ze strony układu oddechowego

Poprzez to, co jemy, możemy wpływać na naszą zdolność do walki z wirusami. Dziś skupiamy się na beta-glukanach, które mogą stymulować układ odpornościowy do lepszego przygotowania się na infekcje

Beta-glukany to włókna, rodzaj polisacharydów, występujący w ścianie komórkowej roślin – np. grzybów i owsa. Od dawna wiadomo, że beta-glukany pozytywnie wpływają na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, ale ma również kilka zalet dla układu odpornościowego.

Mniej dolegliwości oddechowych – lepszy nastrój

W jednym z badań naukowcy zdecydowali się zbadać kobiety, które określiły się jako „zestresowane”. Grupa została podzielona na leczenie aktywne z suplementacją beta-glukanu i placebo. Po 12 tygodniach naukowcy zbadali obecność objawów oddechowych, a także zmierzyli nastrój i poziom energii u badanych kobiet. Grupa, która otrzymała beta-glukan, wykazywała mniej objawów oddechowych, miała lepszy nastrój i więcej energii fizycznej i psychicznej (1).

Ustaliliśmy już, że beta-glukan może stymulować, układ odpornościowy, ale w jaki sposób wpływa na nastrój i poziom energii? Beta-glukan jest również prebiotykiem, czyli pokarmem dla pożytecznych bakterii w jelicie. Dodatkowe prebiotyki w diecie w kilku wcześniejszych badaniach spowodowały poprawę zdrowia psychicznego badanych (2).

Chroni przed obniżeniem odporności po wysiłku fizycznym

Kiedy ciężko się wysilamy fizycznie, obniżamy wydajność układu odpornościowego. W innym badaniu sprawdzono, w jaki sposób suplementacja beta-glukanu może chronić maratończyków przed zapadaniem na infekcje górnych dróg oddechowych.

Przez 45 dni wcześniej, w dniu maratonu i 45 dni po wyścigu, podawano uczestnikom beta-glukan lub placebo. W grupie, która otrzymała beta-glukan, odnotowano:
Mniej dni z dolegliwościami ze strony górnych dróg oddechowych
Łagodniejsze objawy infekcji, mniejszy katar i ból gardła
Osoby otrzymujące beta-glukan opuściły również mniej dni treningowych (3).

Beta glukan w walce z wirusami

Włókna te mogą oddziaływać bezpośrednio z cząsteczkami wirusa i utrudniać ich namnażanie się, ale mogą również stymulować układ odpornościowy do silniejszej odpowiedzi na wirusy. Badanie z beta-glukanem i wirusami opryszczki potwierdziło, że włókna te pomagają układowi odpornościowemu poprzez zwiększenie poziomu neuroprzekaźników i stymulowanie tworzenia większej liczby komórek odpornościowych. Najprawdopodobniej efekt występuje poprzez wiązanie się z komórkami układu odpornościowego i powodowanie, że działa on tak, jakby infekcja była już faktem, zmieniając epigenetykę komórek. Co sprawia, że odpowiedź immunologiczna jest bardziej gotowy na prawdziwą infekcję.

Odniesienia

  1. Talbott SM, Talbott JA. Baker’s yeast beta-glucan supplement reduces upper respiratory symptoms and improves mood state in stressed women. J Am Coll Nutr. 2012 Aug;31(4):295-300. doi: 10.1080/07315724.2012.10720441. PMID: 23378458.
  2. Ansari F, Pourjafar H, Tabrizi A, Homayouni A. The Effects of Probiotics and Prebiotics on Mental Disorders: A Review on Depression, Anxiety, Alzheimer, and Autism Spectrum Disorders. Curr Pharm Biotechnol. 2020;21(7):555-565. doi: 10.2174/1389201021666200107113812. PMID: 31914909.
  3. Mah E, Kaden VN, Kelley KM, Liska DJ. Beverage Containing Dispersible Yeast β-Glucan Decreases Cold/Flu Symptomatic Days After Intense Exercise: A Randomized Controlled Trial. J Diet Suppl. 2020;17(2):200-210. doi: 10.1080/19390211.2018.1495676. Epub 2018 Oct 31. PMID: 30380356