Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Błonnik jest bardzo ważny!
Błonnik nie wydaje się być ekscytującym tematem, ale błędem byłoby go nie docenić! Badanie opublikowane niedawno w The Lancet przypomina o ważnej roli błonnika w codziennej diecie
Błonnik – jak działa?
Błonnik to złożone węglowodany, które nie są rozkładane w procesie trawienie, ale docierają do jelita grubego w nienaruszonej strukturze. W jelicie grubym znajduje się mikroflora jelitowa, która rozkłada włókna błonnika na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA)a produktem ubocznym tego procesu są gazy. Włókna mają duży wpływ na skład flory jelitowej i jej równowagę jako całości systemu. A ci, którzy dbają o swoje jelita, korzystnie wpływają na kondycję i zdrowie całego organizmu. Włókna, które nie rozkładają się, wiążą się z wodą, co zwiększa objętość stolca, co z kolei zapobiega zaparciom. Teraz czas na interesujące wyniki badania.
Włókna błonnika utrzymują nas w dobrym zdrowiu.
Podsumowano wyniki 243 badań z udziałem ponad 4500 uczestników. Grupa, która spożywała najwięcej błonnika, w porównaniu do osób, które jadły go zdecydowanie najmniej, miała między innymi niższą masę ciała, niższe ciśnienie krwi i niższy całkowity cholesterol. Miały także o 15-30% niższą śmiertelność ogólną, a także szczególnie niską śmiertelność z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Najlepszy efekt przyniosło badanie w grupie osób, które spożywały 25 ̶ 29 gramów dziennie. Naukowcy uważają, że gdyby uczestnicy spożyli jeszcze więcej błonnika, korzystny efekt mógłby być jeszcze większy. [1]
Gdzie znaleźć błonnik?
Błonnik znajduje się na przykład w produktach pełnoziarnistych, strączkowych, owocach i warzywach. Według badania przeprowadzonego przez Szwedzką Agencję Żywności w latach 2010-2011 Szwedzi spożywają około 20 gramów błonnika dziennie. Zalecenia Szwedzkiej Agencji Żywnościowej to 25-35 gramów dziennie, dlatego uważają, że wielu musi włączyć do diety więcej błonnika. [2] Należy jednak pamiętać, że każdy z nas jest inny, a niektóre osoby mają trudności z tolerowaniem błonnika i występują u nich objawy IBS podczas jego spożywania. Czasami działanie takie może być spowodowane brakiem równowagi we florze jelit zwanej SIBO.
[1] Reynolds A et. al. Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses. Lancet 2019 Feb 2;393(10170):434-445
[2] https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fibrer