Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Wartość prozdrowotna i lecznicza grzybów znana jest od wieków w rejonach Dalekiego Wschodu. Na terenie Polski informacje pochodzące z oficjalnych źródeł o stosowaniu grzybów w celach leczniczych pochodzą z II połowy XIX wieku. Wyszczególnia się tam muchomora czerwonego (Amanita muscaria), jako lek na choroby reumatyczne oraz pobudzający funkcje wydzielnicze gruczołów, buławinkę czerwoną (Claviceps purpurea) na przyspieszenie akcji porodowej, purchawkę (Lycoperdon) stosowaną jako tampon do tamowania krwotoków. W naszym kraju wiedza na temat właściwości leczniczych grzybów jest wciąż mało znana, choć już ok. 700 gatunków ma potwierdzone naukowo właściwości lecznicze, które wynikają z zawartych w nich substancji biologicznie czynnych oraz rozległego systemu enzymatycznego, który umożliwia przeprowadzanie złożonych reakcji chemicznych katalizowanych przez enzymy.
O wartości odżywczej grzybów stanowi ich bogata zawartość węglowodanów, kwasów tłuszczowych, w tym te niezbędne NNKT, składników mineralnych, w tym chrom, cynk, fluor, fosfor, jod, kobalt, mangan, miedź, nikiel, potas, selen, sód, srebro, wapń, żelazo. W zależności od gatunku grzyba zmienna jest zawartość witamin z grupy B: B1, B2, B6 oraz C, E, H, PP, A i D. Grzyby są bogatym źródłem wartości odżywczych, wyższym nawet niż warzywa, jednak zawierają w swoich ścianach komórkowych chitynę, która jest niestrawna przez człowieka, co powoduje długie ich zaleganie w żołądku i z tego powodu należą do produktów ciężkostrawnych. Choć tej samej chitynie przypisuje się skuteczność w obniżaniu cholesterolu we krwi.
Ważnymi i najlepiej poznanymi substancjami aktywnymi prozdrowotnie są polisacharydy, które w zależności od gatunku grzyba wywołują oczekiwane efekty zdrowotne oraz beta-glukany, terpenoidy, związki fenolowe.
Grzyby ciągle odsłaniają swoje możliwości i w kolejnych badaniach, które trwają, można spodziewać się następnych odkryć prozdrowotnych i leczniczych właściwości grzybów.
Z Błyskoporka podkorowego, bo o nim tu będzie mowa, w 2009 roku wyizolowano inotodiol, kwas inotonowy, kwas oblikowy oraz czekowy. Polscy badacze wykazali działanie tychże substancji przeciwnowotworowe, przeciwleukemiczne i mitodepresyjne u zwierząt. Inne badania prowadzone na metabolitach wyizolowanych z grzybów błyskoporka wykazują pozytywne oddziaływanie na centralny układ nerwowy, na procesy przemian chemicznych w organizmie człowieka oraz odporność organizmu. Oczekiwany efekt leczniczy zależy od gatunku grzyba, rodzaju brzozy oraz gleby, na której rośnie.
Mieszkańcy Syberii od XVI wieku zbierali z młodych brzóz sklerocja grzyby błyskoporka podkorowego i wykorzystywali go do celów leczniczych oraz szamańskich rytuałów.
Grzyb CHAGA (błyskoporek podkorowy) jest wymieniany na czele grzybów o cechach leczniczych. Jego wartość antyoksydacyjna w wartości ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – Zdolność Pochłaniania Wolnych Rodników Tlenowych) stanowi o największej zawartości antyoksydantów spośród wszystkich produktów na świecie i wynosi od 60 000 do 350 000 wartości ORAC.
Grzyby CHAGA mają wyjątkową zdolność do modulowania układu odpornościowego. Polisacharydy w nich zawarte wpływają na zwiększenie produkcji limfocytów, które uruchamiają reakcje odpornościowe w przypadku pojawienia się intruza. Beta-glukany, ze względu na sposób łączenia cząsteczek cukrów prostych, zaliczane są do polisacharydów. Beta-glukany stymulują tworzenie macierzystych komórek odpornościowych w szpiku kostnym oraz pobudzają inne krwinki białe do wydzielania aktywnych substancji przeciwnowotworowych, jak również łagodzą skutki uboczne chemioterapii i radioterapii.
Tero Isokauppila – ekspert w dziedzinie grzybów leczniczych i naturalnego wzmacniania zdrowia porównał zawartość antyoksydantów w 1 szklance mocnego naparu z grzybów CHAGA do równowartości antyoksydantów w 14 kg marchwi. W języku norweskim grzyby CHAGA noszą nazwę Kreftkjuke, co w tłumaczeniu brzmi „grzyby na raka”.
Holistic CHAGA – sproszkowany suszony błyskoporek podkorowy do przygotowania w formie naparu, również jako dodatek do herbaty. Grzyby te rosną na drzewach liściastych, między innymi na jesionach i klonach, ale najczęściej na brzozach, z których czerpią cenne składniki odżywcze. CHAGA firmy HOLISTIC pochodzi z brzóz rosnących w lasach Finlandii.
Teresa Jaroszyńska
Ekspertka Holistic Polska
Prowadząca konsultacje w ramach ekspertlinii Holistic: 572 312 127*
*opłata jak za połączenie standardowe wg lokalnej taryfy operatora.
Źródła:
Grzyby w diecie człowieka – wartość odżywcza i zdrowotna
2/ https://agro.icm.edu.pl/agro
Biologia i właściwości lecznicze błyskoporka podkorowego Inonotus obliquus(FR.)Pilat
3/ https://pubmed.ncbi.nim.nih.gov
PMID: 33236154