Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Chlorella i jej niezwykłe właściwości. W czym tkwi jej sekret? Teresa Jaroszyńska, Specjalista ds. produktów Holistic 28.02.2020

Według NASA fitoplankton morski produkuje 90% tlenu, więcej niż wszystkie lasy na Ziemi i jest źródłem pożywienia największych ssaków, w tym płetwala błękitnego, który potrafi płynąć setki kilometrów bez odpoczynku.

Dzięki odżywianiu fitoplanktonem walenie mają największe mózgi i najzdrowsze układy odpornościowe spośród wszystkich żyjących ssaków. Żyją do 150 lat i są aktywne seksualnie do końca życia.

W czym dokładnie tkwi ich sekret i czy możemy iść za ich przykładem?

Jednym z pierwszych naukowców, który podjął próbę zbadania składu chemicznego alg był Claude Chasse. Następnie holenderski mikrobiolog Martinus Beijerinck oraz kilka lat później niemieccy naukowcy odkryli, że algi zawierają wyjątkowo duże stężenie białka łatwo przyswajalnego przez  człowieka i są źródłem cennych substancji dla naszego organizmu [1].

Algi zawierają duże ilości białek, lipidów, węglowodanów z przeważającą ilością polisacharydówok. 60% suchej masy, witamin makro- i mikroelementów; stanowią źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), do których należą kwas eikozapentaenowy (EPA), arachidonowy, a także kwas linolenowy (GLA). Algi zawierają również polifenole wykazujące działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne oraz związki  biogenne działające przeciwbakteryjnie, witaminy B1, B2, B5, B6, B12, C, A, E, D oraz makro- i mikroelementy.

Od kiedy wyizolowano mikroalgę Chlorella vulgaris badania nad jej możliwościami bioaktywnymi na różnych poziomach ludzkiego organizmu trwają i coraz więcej dowiadujemy się o  efektach jej działania.

Chlorella vulgaris jest jednokomórkową zieloną mikroalgą znaną już na całym świecie jako żywność funkcjonalna, stosowana również w medycynie alternatywnej szczególnie w Azji.

Chlorella vulgaris zawiera liczne substancje fitochemiczne o szerokim spektrum  działania biologicznego. Stanowi szczególnie interesującą kompozycję makro- i mikroelementów, białek, polisacharydów, witamin, minerałów oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych, a wyróżnia ją ponadprzeciętne stężenie chlorofilu, alfa i beta karotenu.

Jest coraz więcej dowodów na to, że bioaktywne związki pochodzące z mikroalg Chlorella vulgaris mogą poprawić neurotransmisję cholinergiczną, poziom antyoksydacyjny, zapobiegać upośledzeniu pamięci, jak również uszkodzeniu neuronów w mózgu u pacjentów z chorobą Alzheimera[3].

Składniki chemiczne zawarte w chlorelli takie jak: karotenoidy, kwasy fenolowe, flawonoidy, sterole i długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega3 wykazują właściwości neuroprotekcyjne, przeciwutleniające, antycholinesterazowe i antyamylaidowe istotne we wspomaganiu leczenia choroby Alzheimera[3].

 Chlorella w dietach odchudzających

Globalnym problemem zdrowia publicznego jest obserwowany wzrost otyłości i wynikające z niej choroby wątroby. Wiele wskazuje na to, że mikroalga chlorella może odegrać znaczącą rolę na tym polu walki.

Przeprowadzono randomizowane kontrolowane badania kliniczne na 66 pacjentach z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby, podzielono  na trzy grupy – po 22 osoby w każdej. Przez 8 tygodni pierwszej grupie podawano Chlorellę vulgaris, drugiej spirulinę, trzeciej grupie nie podano alg.

Badanie wykazało, że suplementacja chlorellą może zmniejszyć masę ciała, poprawić profil lipidowy oraz czynność wątroby skuteczniej niż spirulina[4]. W trzeciej grupie, której nie podawano alg badanie nie wykazało żadnych zmian.

Z kolei World Journal of Gastroenterology w 2013r. opublikowało analizę innego badania, która wykazała, że trwająca 3 miesiące suplementacja chlorellą była dobrze tolerowana przez pacjentów z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby typu „C” i przyczyniła się u nich do zmniejszenia stężenia enzymu AlAT, AspAT i TG we krwi.

Autor artykułu do International Journal of Probiotics and Prebiotics powołując się na badania i sugestie [Lerotic i In.,2009] przytacza pogląd, że stosowanie odpowiednich diet w celu zmniejszenia masy ciała może być niewystarczające bez zastosowania suplementów diety Chlorella vulgaris i Spirulinay [4].

Choć mechanizm działania wciąż nie jest do końca zbadany, to wydaje się, że utrata masy ciała następuje w wyniku wpływu chlorelli na czynność wątroby i poprawę poziomu enzymów wątrobowych.

Na podstawie dotychczasowych badań można przypuszczać, że codzienna suplementacja Chlorella vulgaris przyczynia się do poprawy profilu lipidowego krwi, lepszej kontroli glikemii oraz zmniejszenia markerów stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego.

Chlorella vulgaris znajduje się na liście najzdrowszej żywności na świecie, można ją spożywać jako żywność funkcjonalną, traktować jako nowe podejście do poprawy zaburzeń metabolicznych i gromadzenia tłuszczu.

 

Jakość i bezpieczeństwo przede wszystkim

Niezwykle ważną kwestią w przypadku chlorelli jest kontrola jakości. Możemy korzystać z ogromnych właściwości i możliwości biologicznych alg, jeśli są hodowane i pozyskiwane w odpowiednich warunkach i przy zastosowaniu bezpiecznych metod pozyskiwania.

Firma Holistic dostarcza Chlorellę Yaeyama Premium Quality, która jest jedną z najczystszych form na świecie zatwierdzoną przez Japońskie Ministerstwo Zdrowia. Holistic Chlorella jest uprawiana w stawach na wyspie daleko od japońskiego lądu. Każda dostawa chlorelli jest sprawdzana pod kątem zawartości toksyn i substancji radioaktywnych. Przed zatwierdzeniem i wprowadzeniem do użytku, analizy, którym została poddana są weryfikowane przez Szwedzką Narodową Agencję Żywności (Sweden’s National Food Agency – NFA).

Teresa Jaroszyńska
Specjalista ds. produktów Holistic Polska
Prowadzi konsultacje w ramach Holistic Ekspert linii: + 48 572 312 127

 

 

 

źródła:

[1] Chemik 2014, 68, 11, 967-972

[2] Med.Rodz.2018; 21(1A);72-79

[3] European Journal of Nutritation, Clinical Nutritation

[4] International Journal of Probiotics and Prebiotics Vol. No.3/4, pp.127-136, 2016.