Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Od czasu do czasu zaostrza się u mnie choroba wrzodowa.
Co jeść w momentach zaostrzenia, by osłabić jej objawy i „udobruchać” żołądek?
Wrzody najczęściej dają o sobie znać wiosną i jesienią. Wtedy szczególnie trzeba zadbać o dietę i o jej lekkostrawność, aby jak najmniej obciążać żołądek. Zalecane są przede wszystkim gotowane warzywa, delikatne zupy przecierowe, gotowane mięso (ale nie wywary na mięsie i kościach). Do tego delikatne kasze, biały ryż, kasza manna i kuskus.
Najbardziej zalecane jest codzienne spożywanie na czczo i w ciągu dnia „kisielu” z zalanego wrzątkiem zmielonego siemienia lnianego. Zawarte w siemieniu glukany okalają błonę śluzową żołądka regenerując ją i zapobiegając podrażnieniu wrzodów.
Agnieszka Piskała
Ekspert ds. żywienia Holistic