Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Co pożera stres? Ja wspomóc organizm w odzyskaniu równowagi? 21.10.2022

Stres, szczególnie ten przewlekły odbiera dobry nastrój, blokuje nasze działania, wprowadza chaos, sprawia, że nasze ciało traci moc. Czy zastanawialiście się nad fizjologicznym aspektem oddziaływania stresu na nasz organizm, a dokładniej nad tym, jakie składniki odżywcze może „wypalać” stres z naszego ciała?

Do składników mineralnych i witamin, których często potrzebujemy więcej podczas długotrwałego oddziaływania stresu to:

 Magnez

Magnez jest częścią ponad 300 reakcji chemicznych organizmu. Jednym z nich jest zwiększenie poziomu uspokajającej substancji sygnalizacyjnej GABA, która pomaga nam radzić sobie z uczuciem stresu i zmartwienia. Niedobór magnezu wiąże się również z obniżonym nastrojem i zwiększonym stresem. [i] Zarówno w stresie fizycznym, jak i psychicznym, organizm wykorzystuje więcej magnezu, aby spróbować osiągnąć homeostazę – stabilne środowisko wewnętrzne. W przewlekłym stresie zwiększa się wydalanie magnezu z moczem i zmniejsza się zawartość magnezu w komórkach. [ii]

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B pełnią wiele różnych funkcji w organizmie. Między innymi są potrzebne do produkcji hormonów stresu i neuroprzekaźników, które regulują stres. [iii] Przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Witaminą B, która ma największy związek ze stresem, jest kwas pantotenowy (B5), który występuje w wysokim stężeniu w nadnerczach. Jest to szczególnie ważne dla produkcji hormonów stresu w organizmie.

Żelazo

Żelazo jest potrzebne do utworzenia hemoglobiny białkowej, która przenosi tlen we krwi. Brak żelaza powoduje zmęczenie, duszność i wypadanie włosów. Przy silnym stresie magazyny żelaza w organizmie są opróżniane. [iv] Kobiety, dzieci i osoby na dietach roślinnych są szczególnie wrażliwi na niedobór żelaza związany ze stresem.

Kwas askorbinowy

Witamina C jest ważnym przeciwutleniaczem, który chroni nasze komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym. Przy wysokim poziomie hormonu stresu kortyzolu poziom witaminy C zmniejsza się, a niedobór witaminy C ma silny związek ze zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób spowodowanych stresem [v] Istnieje również kilka badań, które wykazały, że suplementacja witaminy C poprawia nastrój. [vi]

Witamina D

W okresach ostrego stresu, na przykład podczas ciężkich infekcji wytracamy z organizmu więcej witaminy D. Ponadto na niski poziom witaminy D3 w organizmie składa się zbyt mała ilość czasu spędzanego na świeżym powietrzu. Powszechnie wiadomo również, że brak witaminy D zwiększa ryzyko zapadania na infekcje wirusowe. [vii]. Niski poziom witaminy D3 wiąże się również ze zwiększonym ryzykiem depresji. [viii] Ponieważ nie jest przechowywany w organizmie, zależy szczególnie zadbać o prawidłową dzienną porcję do spożycia.

Żywność, która przeciwdziała skutkom stresu
Oto przykłady żywności, która pomoże Ci uzupełnić składniki odżywcze, których potrzebujesz każdego dnia, zwłaszcza jeśli doświadczasz dużego stresu:

– Ciemnozielone warzywa liściaste: żelazo, magnez
– Ziarna całe lub rozdrobnione (np. ziarna żyta): magnez, witaminy z grupy B
– Naturalne orzechy i nasiona: magnez,
– Owoce cytrusowe, jagody, papryka: witamina C (zwiększa wchłanianie żelaza)
– Gorzka czekolada o zawartości kakao co najmniej 70%: żelazo, magnez
– Chude czerwone mięso: magnez, witaminy z grupy B, żelazo,
– Tłuste ryby, np. sardynki: Witamina D

Oczywiście ważne jest również, aby unikać niezdrowej żywności, takiej jak alkohol, słodycze i przekąski. Mogą zapewnić tymczasowe poczucie zastrzyku energii i poprawę samopoczucia, ale to efekt chwilowy. W dłuższej perspektywie takie rozwiązania zwiększają obciążenie organizmu. Zamiast tego postaraj się spędzać więcej czasu na łonie natury i robiąc rzeczy, które sprawiają, że jesteś szczęśliwy i które działają na ciebie wzmacniająco i relaksująco. Kiedy zwalniasz, twoje ciało ma większą możliwość wchłonięcia składników odżywczych, których potrzebuje.

Odniesienia:

[i] Tarleton EK, Littenberg B. Magnesium intake and depression in adults. J Am Board Fam Med. 2015 Mar-Apr;28(2):249-56.

[ii] Cuciureanu MD, Vink R. Magnesium and stress. I: Vink R, Nechifor M (red). Magnesium in the Central Nervous System. Adelaide (AU): University of Adelaide Press, 2011. Finns på: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507250/ Hämtad 2021-01-27.

[iii] Gibson GE, Blass JP. Nutrition and Functional Neurochemistry. I: Siegel GJ, Agranoff BW, Albers RW et al. (red.). Basic Neurochemistry: Molecular, Cellular and Medical Aspects. 6:e upplagan. Philadelphia: Lippincott-Raven, 1999. Finns på: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK28242/ Hämtad 2021-01-27.

[iv] Wei C, Zhou J, Huang X, Li M. Effects of psychological stress on serum iron and erythropoiesis. Int J Hematol. 2008 Jul;88(1):52-56.

[v] Marik PE. Vitamin C: an essential ”stress hormone” during sepsis. J Thorac Dis. 2020 Feb;12(Suppl 1):S84-S88.

[vi] Moritz B, Schmitz AE, Rodrigues ALS, Dafre AL, Cunha MP. The role of vitamin C in stress-related disorders. J Nutr Biochem. 2020 Nov;85:108459.

[vii] Quraishi SA, Camargo CA Jr. Vitamin D in acute stress and critical illness. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2012 Nov;15(6):625-34.

[viii] Swardfager W, Herrmann N, Mazereeuw G, Goldberger K, Harimoto T, Lanctôt KL. Zinc in depression: a meta-analysis. Biol Psychiatry. 2013 Dec 15;74(12):872-8.