Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Czekoladowe co nieco, pomoże ukoić nerwy? Tak, ale z umiarem. Agnieszka Piskała, dietetyk 16.06.2019

Magnez nazywany jest naturalnym środkiem uspokajającym. Dzięki jego zwiększonym dawkom można pozytywnie wpłynąć na układ nerwowy i przeciwdziałać stresowi, skurczom mięśni czy poprawić jakość snu. Podatność na stres, słaba jakość snu, zaparcia, bóle głowy i migreny to tylko niektóre objawy, których można doświadczyć, jeśli dieta nie zawiera wystarczającej dawki magnezu. Spożywanie produktów bogatych w magnez, takich jak jarmuż, pestki dyni, szpinak, burak, banany oraz quinoa pomoże przy niedoborach. Najlepsze i najsmaczniejsze źródło magnezu to również kakao i czekolada, która nie tylko koi nerwy, ale również zwiększa wydzielanie hormonu szczęścia- serotoniny. Już dwie kostki ciemnej czekolady mają korzystny i odczuwalny wpływ na samopoczucie. Pamiętajmy jednak, że w przypadku słodkości podstawową zasadą jest umiar oraz by takie słodkie co nieco nie stało się środkiem, a przyjemny jedynie dodatkiem do całościowego podejścia w zakresie poprawy samopoczucia naszego samopoczucia i „zarządzania”  naszą reakcją na stres. Dbaj o siebie holistycznie.

Agnieszka Piskała
Ekspert ds. żywienia Holistic