Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Czy bakterie zawarte w miodzie mogą zastąpić antybiotyki? 30.08.2021

Smak miodu docenia raczej większość osób – słodki i łagodny. Miód jest nie tylko smaczny, niektórzy nazywają go pożywieniem. Przeciwutleniacze, pożyteczne bakterie i inne składniki odżywcze sprawiają, że miód skutecznie wspiera proces gojenia się ran i jest także badany jako alternatywa dla antybiotyków.

Miód od dawna jest uważany za tradycyjny domowy środek leczniczy, na przykład na przeziębienia. Uważa się, że za  jego skutecznością stoją przeciwutleniacze i dobre bakterie znajdujące się w świeżym miodzie.

 

Co tak ważnego zawiera zatem miód?

Pszczoły zbierają nektar znaleziony w roślinach. Zabierają go do swojego gniazda, gdzie powstają plastry miodu. Miód zawiera ponad 200 substancji. 75 proc. to cukry – głównie fruktoza i cukier gronowy, a 20 proc. to woda. Pozostałe 5 procent to enzymy, minerały, witaminy, aminokwasy, dobre bakterie i inhibiny, które są substancją bakteriobójczą.

 

Lecznicze właściwości miodu

Od niepamiętnych czasów miód był ceniony za swoje właściwości lecznicze, za sprawą zawartych w nim enzymów i przeciwutleniaczy.

Stosunkowo niedawno odkryto również, że miód zawiera dobre bakterie, bakterie kwasu mlekowego oraz produkty z ich metabolizmu. W żołądku pszczół znajduje się co najmniej dziesięć różnych bakterii, które produkują białka, kwasy tłuszczowe, kwasy organiczne i inne substancje przeciwdrobnoustrojowe.

Jego celem w naturze jest zapobieganie rozwojowi bakterii i drożdży na plastrze miodu i niszczenie go. Dzięki temu może być przechowywany przez długi czas bez konieczności dodawania środków konserwujących.

 

Czy miód może zastąpić antybiotyki?

Pytanie, które zadawali sobie naukowcy, brzmi, jak my, ludzie, możemy najlepiej wykorzystać antybakteryjne właściwości miodu. W opiece zdrowotnej ludzie często obawiają się zakażenia ran, zwłaszcza bakteriami odpornymi na antybiotyki. Dlatego szwedzcy naukowcy chcieli dowiedzieć się, czy pożyteczne bakterie z miodu mogą być częścią procesu leczenie ran.

Przeprowadzono dwa różne badania, jedno z bakteriami z ran, które nie zawierały opornych bakterii, a drugie, w którym stwierdzono, że rany zawierają MRSA (gronkowce oporne na metycylinę) i inne rodzaje opornych bakterii. Mogą one powodować poważne, zagrażające życiu infekcje. Wyniki badań wykazały, że miód miał dobry efekt w obu przypadkach (2). Należy podkreślić, że badania nie zostały jeszcze przeprowadzone na ludziach, tylko w probówkach, ale doświadczenia na zwierzętach potwierdzają skuteczność leczenia (3)

 

Miód – złożona zawartość

Badania pokazują, że połączenie bakterii i miodu może być bardziej elastyczne niż inne leki.

Jak wskazuje jeden z badaczy: – Antybiotyki mają zwykle tylko jedną substancję czynną, ukierunkowaną na określoną grupę bakterii. Z drugiej strony naszych 13 bakterii kwasu mlekowego ma zdolność do wytwarzania różnych substancji antybiotykowych w zależności od tego, z jakimi bakteriami chorobotwórczymi się spotykają, wyjaśnia Tobias Olofsson.

Zauważ, że efekt ten zaobserwowano w przypadku świeżego, naturalnego miodu. Dlatego tak ważne jest, aby kupować miód od sprawdzonych producentów.

 

 

 

1 Svensk honungsförädlings honungsskola http://svenskhonungsforadling.se/honung/honungsskolan/
2.Butler É, Oien RF, Lindholm C, Olofsson TC, Nilson B, Vásquez A. A pilot study investigating lactic acid bacterial symbionts from the honeybee in inhibiting human chronic wound pathogens. Int Wound J. 2016 Oct;13(5):729-37. doi: 10.1111/iwj.12360. Epub 2014 Sep 8. PMID: 25196349; PMCID: PMC7950084.
3 Kan bi-bakterier ersätta antibiotika?
https://www.lu.se/artikel/kan-bi-bakterier-ersatta-antibiotika