Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Czy cukier może uszkodzić błonę śluzową jelit? 16.05.2023

Dziś wiemy, że dużo cukru negatywnie wpływa na błonę śluzową jelit. Badania wykazały, że myszy karmione dużą ilością cukru miały poważniejsze problemy zdrowotne związane ze stanem zapalnym w okrężnicy.

CUKIER TO CUKIER?
Czasami możesz usłyszeć „cukier to cukier”, co oznacza, że wszystkie formy cukru mają taki sam wpływ na organizm. Uporządkujmy i wyjaśnijmy pojęcia i zasadniczą różnicę między cukrami.

Glukoza jest preferowanym źródłem energii w organizmie, a człowiek dosłownie nie może przetrwać bez glukozy. Glukoza jest zdecydowanie najbardziej efektywnym sposobem wytwarzania ATP w komórkach, co wytwarza moc i energię zarówno w komórce, jak i ciele. Glukoza znajduje się w owocach, jagodach, warzywach i miodzie.

Fruktoza jest formą cukru występującą naturalnie w roślinach i, podobnie jak glukoza, jest monosacharydem. Monosacharyd oznacza, że cząsteczka jest w najmniejszej postaci i dlatego nie musi być rozkładana przez organizm. Wiele owoców zawiera naturalnie wysoką zawartość fruktozy, a połączenie fruktozy, błonnika i wody sprawia, że cukier powoli i pewnie ucieka do krwi. Ale fruktoza jest również dodawana do napojów bezalkoholowych i słodyczy, a kiedy ją spożywasz, otrzymujesz znacznie większe ilości fruktozy, niż gdybyś jadł owoce i jagody.

Skrobia to rodzaj węglowodanów występujących w ziemniakach, makaronie, ryżu i chlebie. Skrobia składa się z długiej serii cząsteczek glukozy (polisacharydów), które są ze sobą związane i które są łatwe do rozbicia przez organizm.

Sacharoza, czyli biały „cukier stołowy” (rodzaj cukru granulowanego) składa się w połowie z fruktozy i w połowie z glukozy. Postać ta jest zaliczana dodisacharydów, co oznacza połączenie dwóch form cukru.
Tak więc sacharoza znajduje się we wszystkich produktach spożywczych, które zawierają cukier.

JAK CUKIER WPŁYWA NA JELITA
Chociaż cukry te smakują podobnie i słodko, wpływają na organizm na różne sposoby. Główną różnicą jest to, że gdy glukoza i skrobia docierają do krwi, pobudzają trzustkę do uwalniania insuliny. Fruktoza z kolei, nie stymuluje trzustki i dlatego nie uwalnia insuliny. W przypadku błony śluzowej jelit badanie na myszach wykazało, że glukoza była najgorsza, ale wszystkie cukry użyte w tym eksperymencie doprowadziły do zmian we florze jelitowej myszy. Jest to zgodne z wieloma innymi badaniami, które wykazały, że flora jelitowa zarówno myszy, jak i ludzi może się szybko zmienić po zmianie diety.

Po tygodniu przyjmowania cukru naukowcy mogli zaobserwować wyraźne zmiany we florze jelitowej, szczególnie u myszy karmionych glukozą. W nich było więcej bakterii, o których wiadomo, że wytwarzają enzymy rozkładające śluz, podczas gdy inne, pożyteczne bakterie często występujące w jelitach, takie jak Lactobacillus, zmniejszyły swoją liczbę. Naukowcy zauważyli również, że warstwa śluzu (nabłonek jelitowy) w wyściółce jelita grubego przerzedziła się i że pojawiły się oznaki infekcji innymi bakteriami.

ŹRÓDŁA

UT Southwestern Medical Center. High-sugar diet can damage the gut, intensifying risk for colitis. Pressmeddelande 2020-10-28.

Khan S, Waliullah S, Godfrey V, Khan MAW, Ramachandran RA, Cantarel BL, Behrendt C, Peng L, Hooper LV, Zaki H. Dietary simple sugars alter microbial ecology in the gut and promote colitis in mice. Sci Transl Med. 2020 Oct 28;12(567):eaay6218.