Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Czy kwasy omega-3 mogą stabilizować pamięć u pacjentów z chorobą Alzheimera? 06.10.2021

Jest to możliwe zgodnie z nowym badaniem, w którym przetestowano wpływ kwasów omega-3 na pacjentów z chorobą Alzheimera. Osoby, które otrzymały omega-3 w badaniu, ustabilizowały swoją pamięć w testach kontrolnych, w przeciwieństwie do grupy kontrolnej, u której pamięć uległa pogorszeniu.

– Wiemy, że najlepiej zacząć wcześnie – trudno wpłynąć na chorobę na jej późniejszym etapie. Najlepszą radą, jakiej możemy w tej chwili udzielić, jest bycie aktywnym fizycznie i spożywanie kwasów omega-3 – w pokarmach takich jak tłuste ryby lub wprowadzenie suplementów diety, mówi Yvonne Freund-Levi, badaczka neuronauki na Uniwersytecie Örebro.

Orzechy włoskie są również pełne kwasów omega-3, co jest dobrą alternatywą dla wegetarian i wegan.

Omega-3 stabilizuje pamięć pacjentów z chorobą Alzheimera 

W szwedzkim badaniu wpływu kwasów omega-3 na pacjentów z chorobą Alzheimera, wyjątkowe jest to, że naukowcy powiązali analizy biomarkerów chorób w płynie mózgowo-rdzeniowym z wynikami testów pamięci.

Pomysł, że krewny lub my sami mogą zachorować na demencję, jest przerażający. Dlatego  tak ważne są wszystkie badania, które sprawdzają, w jaki sposób możemy zapobiec utracie funkcji mózgu za pomocą zmian w naszym stylu życia. Jedną z najbardziej charakterystycznych konsekwencji choroby Alzheimera jest utrata pamięci. Zacierają się słowa, twarze, czasy i miejsca, co utrudnia życie pacjentowi i jego bliskim. Naukowcy zaczynają teraz wiązać te zmiany z obecnością tak zwanych biomarkerów. Biomarkery to cząsteczki biologiczne, które występują w unikalnych wzorach, które można powiązać z różnymi chorobami, takimi jak demencja. Biomarkerami mogą być białka – takie jak białka tau. Kiedy dana osoba cierpi na demencję, często można zauważyć, że białko tau gromadzi się w mózgu i uniemożliwia funkcjonowanie tkankom. Kolejnym biomarkerem mogą być enzymy – takie jak acetylocholinoesteraza. Rozkłada ona  między innymi acetylocholinę, która jest ważnym neuroprzekaźnikiem dla naszej pamięci. Poziomy enzymów często wzrasta u osób z chorobą Alzheimera, co upośledza pamięć.

Unikalne szwedzkie badanie

Grupa badawcza postanowiła przyjrzeć się powiązaniu między biomarkerami w chorobie Alzheimera a wynikami testów pamięci. Postanowiono również sprawdzić, jak suplementacja omega-3 wpływa na biomarkery i wyniki testów pamięci. Coś, czego nigdy wcześniej nie robiono. – Badanie jest wyjątkowe. Jako pierwsza zbieram dane na temat tych nowych biomarkerów u osób z chorobą Alzheimera, które otrzymały suplementy omega-3, mówi Yvonne Freund-Levi, badaczka neurologii z Uniwersytetu Örebro.

W badanu 33 pacjentów otrzymywało 2,3 grama omega-3 (1,7 grama DHA i 2,3 grama EPA) dziennie lub placebo przez sześć miesięcy.

Stabilna pamięć dzięki kwasom omega-3 

Osoby, które otrzymały omega-3 w badaniu, ustabilizowały swoją pamięć w testach kontrolnych, w przeciwieństwie do grupy kontrolnej, u której uległa ona pogorszeniu. Ponadto naukowcy odkryli, że niektórzy pacjenci z grupy otrzymującej omega-3 mają wzrost dwóch biomarkerów, które normalnie są powiązane z uszkodzeniem nerwów. Co to oznacza, nie mogą na razie powiedzieć, ale wyniki wskazują, że nie musi to oznaczać, że więcej z nich jest wytwarzanych w mózgu. Może się również zdarzyć, że nie rozkładają się one tak szybko lub nie są wydalane przez układ limfatyczny z mózgu w tym samym tempie.

 

Odniesienia:

Tofiq A, Zetterberg H, Blennow K, Basun H, Cederholm T, Eriksdotter M, Faxén-Irving G, Hjorth E, Jernerén F, Schultzberg M, Wahlund LO, Palmblad J, Freund-Levi Y. Effects of Peroral Omega-3 Fatty Acid Supplementation on Cerebrospinal Fluid Biomarkers in Patients with Alzheimer’s Disease: A Randomized Controlled Trial-The OmegAD Study. J Alzheimers Dis. 2021 Aug 20. doi: 10.3233/JAD-210007. Epub ahead of print. PMID: 34420949. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34420949/

https://www.oru.se/nyheter/battre-resultat-i-minnestest-nar-patienter-med-alzheimers-atit-omega-3/