Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Coraz więcej osób cierpi z powodu alergii, ilość ta zwiększa się co roku. Dlaczego tak się dzieje? Co dzieje się w ciele? Skąd pewność, że to alergia, a nie infekcja?
Jaki wpływ ma ekspozycja na bakterie i mikroorganizmy?
Jak wpływa na nasz organizm kontakt z bakteriami i innymi mikroorganizmami? Nadmierna ekspozycja na mikroorganizmy we wczesnym okresie życia wydaje się prowadzić do braku równowagi w układzie odpornościowym, co zwiększa ryzyko wystąpienia alergii. [1] Z drugiej strony dorastanie z rodzeństwem, dzielenie sypialni, posiadanie zwierząt domowych, życie na wsi i mieszkanie w gospodarstwie zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii. Niski poziom życia jest często związany z niższymi wskaźnikami alergii. W krajach o bardziej „zachodnim stylu życia” wskaźnik alergii często szybko wzrasta.
Czy zanieczyszczenie powietrza może mieć znaczenie?
W bardzo interesującym badaniu z 2019 r. naukowcy po raz pierwszy wykazali, że rośliny narażone na zanieczyszczenie powietrza stają się „zestresowane”, co może powodować, że ich pyłek staje się bardziej alergizujący. Ilość niektórych substancji, które mogą zwiększać ryzyko reakcji alergicznej, była znacznie wyższa w pyłkach z obszarów zanieczyszczonych niż z obszarów o lepszej jakości powietrza. [2] Zobaczymy, jakie wyniki przyniosą przyszłe badania na ten temat.
Reakcje krzyżowe zwiększają wrażliwość organizmu
Reakcje krzyżowe oznaczają, że substancje w niektórych pokarmach są bardzo podobne do pyłków, przez co organizm reaguje na nie w podobny sposób. Aż 90 procent wszystkich osób z alergią na pyłki doświadcza reakcji krzyżowej na różne pokarmy. [3] Typowe reakcje krzyżowe dotyczą jabłek, wiśni, brzoskwiń, selera, orzeszków ziemnych, soi i innych. Niektóre osoby z alergią na pyłki mogą tolerować te pokarmy o innych porach roku, ale nie w sezonie pyłkowym. Często te potrawy mogą być lepiej tolerowane, jeśli są ugotowane, ponieważ alergeny są wrażliwe na ciepło. [4] Czy jestem uczulony czy przeziębiony? Nie zawsze łatwo to poznać. Wiele objawów jest do siebie podobnych. Ale oto kilka różnic. Alergia powoduje katar, wielokrotne kichanie, swędzenie oczu i nosa, gorączka często utrzymuje się przez tygodnie lub miesiące. Przeziębienie z czasem powoduje gęstszą wydzielinę, sporadyczne kichanie, brak swędzenia, może powodować gorączkę i często trwa tylko tydzień.
Wszystkie błony śluzowe są połączone
Wszystkie błony śluzowe w ciele są połączone w jeden duży systemem i komunikują się ze sobą. W sezonie pylenia stan zapalny występuje również w dwunastnicy alergików[5]. Objawy alergiczne, dodatnie testy punktowe, astma i słaba pojemność płuc występują częściej u osób z nieswoistymi zapaleniami jelit. Jelita są przewodnikiem między błonami śluzowymi, więc dbając o nie, dbasz o całe ciało. Witamina C obniża histaminę Na przykład w przypadku alergii na pyłki uwalnia się histamina, co powoduje, że nos zatyka się, a oczy zaczynają łzawić, a błony śluzowe puchną. Witamina C działa jak naturalna substancja przeciwhistaminowa. Witamina C zmniejsza uwalnianie histaminy z białych krwinek i zwiększa szybkość wydalania histaminy z organizmu. Histamina wzrasta wykładniczo we krwi wraz ze spadkiem poziomu witaminy C. [6] W przypadku alergii na pyłki może być wskazane przyjmowanie co najmniej 2 gramów witaminy C dziennie. [7]
Źródła:
[1] Kuo CH et. al. Early life exposure to antibiotics and the risk of childhood allergic diseases: An update from the perspective of the hygiene hypothesis. J Microbiol Immunol Infect. 2013 Jun 7. pii: S1684-1182(13)00074-1
[2] Lucas JA et. al. Oxidative stress in ryegrass growing under different air pollution levels and its likely effects on pollen allergenicity. Plant Physion Biochem 2019 Feb;135:331-340.
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213550/
[4] http://www.allergiguiden.com/start/korsallergi/
[5] Magnusson J et. al. , Seasonal intestinal inflammation in patients with birch pollen allergy. J Allergy Clin Immunol. 2003 Jul;112(1):45-50. 4. Ceyhan BB et. al Bronchial hyperreactivity and allergic status in inflammatory bowel disease. Respiration. 2003 Jan-Feb;70(1):60-6.