Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Czy omega-3 może wspierać układ odpornościowy 15.11.2020

Wzmocnienie układu odpornościowego to jedna z najlepszych rzeczy, jakie możesz zrobić dla swojego zdrowia. A teraz, gdy zbliża się zima, warto wspierać układ odpornościowy, by uniknąć przeziębienia.

Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą nie być pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl, jeśli chodzi o przeziębienia, ale te niezbędne tłuszcze są ważnym budulcem wszystkich naszych komórek, w tym komórek układu odpornościowego.
Omega-3 są częścią błon komórkowych i są niezbędne dla ich prawidłowego funkcjonowania w tym przepuszczania składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania komórek. [1]

Powstrzymaj złośliwych intruzów

Komórki odpornościowe (białe krwinki) zwane makrofagami stoją na pierwszej linii obrony, a ich zadaniem jest eliminacja patogenów z organizmu. Patrolują wszystkie twoje tkanki i narządy niczym policjant, a kiedy rozpoznają intruza, wzywają do interwencji inne komórki odpornościowe, aby zbudować skuteczną obronę. Kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na funkcję makrofagów poprzez wytwarzanie cytokin, kluczowych substancji w komunikacji między komórkami odpornościowymi. Omega-3 są t również potrzebne do produkcji chemokin, rodzaju neuroprzekaźnika, który przyciąga komórki odpornościowe do dotkniętego obszaru. [2]
Innym kluczowym zadaniem makrofagów jest „zjadanie” obcych substancji i nieprawidłowo funkcjonujących białek w organizmie – bardzo ważny proces zwany autofagią –  także wymaga omega-3. [3]
Zmniejsza stany zapalne autoimmunologiczne

W niektórych sytuacjach układ odpornościowy zwraca się przeciwko własnemu ciału. Uważa, że ​​niektóre z jego własnych komórek są obce i zaczyna je atakować. Przykładem jest cukrzyca typu 1, w której układ odpornościowy atakuje komórki trzustki produkujące insulinę.  Według badań, omega-3 wydają się wspierać zahamowanie chorób autoimmunologicznych, takich jak cukrzyca typu 1 i stwardnienie rozsiane, zwłaszcza jeśli we wczesnym okresie życia organizm otrzyma wystarczającą ilość kwasów omega-3. [4]

Które produkty omega-3 są najlepsze?

Ryby są źródłem kwasów omega-3 w naszej diecie. Powodem jest to, że ryby jedzą mikroalgi, które zawierają wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA.
Aby jednak uniknąć toksyn środowiskowych, które mogą gromadzić się w rybim mięsie najlepiej pozyskiwać Omega-3 ze źródła to jest z alg.
Nawet mniejsze ryby, takie jak sardele, są dobrym źródłem kwasów omega-3. Sardele nie żywią się innymi rybami i dlatego nie odkładają się w nich duże ilości metali ciężkich takich jak rtęć.
Z drugiej strony pochłaniają jednak dużo mikroplastików [5].

Najlepsze źródła Omega 3:

–  algi
– tłuste ryby (makrela, sardele)
– orzechy i nasiona
–  warzywa liściaste

 

 

 

 

 

[1] Gurzell EA, Teague H, Harris M, Clinthorne J, Shaikh SR, Fenton JI. DHA-enriched fish oil targets B cell lipid microdomains and enhances ex vivo and in vivo B cell function. J Leukoc Biol. 2013 Apr;93(4):463-70.

[2] Gutiérrez S, Svahn SL, Johansson ME. Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells. Int J Mol Sci. 2019 Oct 11;20(20):5028. doi: 10.3390/ijms20205028. PMID: 31614433; PMCID: PMC6834330.

[3] Mildenberger J, Johansson I, Sergin I, Kjøbli E, Damås JK, Razani B, Flo TH, Bjørkøy G. N-3 PUFAs induce inflammatory tolerance by formation of KEAP1-containing SQSTM1/p62-bodies and activation of NFE2L2. Autophagy. 2017 Oct 3;13(10):1664-1678.

[4] Niinistö S, Takkinen HM, Erlund I, Ahonen S, Toppari J, Ilonen J, Veijola R, Knip M, Vaarala O, Virtanen SM. Fatty acid status in infancy is associated with the risk of type 1 diabetes-associated autoimmunity. Diabetologia. 2017 Jul;60(7):1223-1233.

[5] Tanaka K, Takada H. Microplastic fragments and microbeads in digestive tracts of planktivorous fish from urban coastal waters. Sci Rep. 2016 Sep 30;6:34351.