Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Dieta i suplementacja w przypadku anemii. Agnieszka Piskała, dietetyk 09.04.2019

Ostatnio czułam się mocno osłabiona, często zapadałam na infekcje.
Lekarz zalecił badania kontrolne i okazało się, że mam anemię.
Lekarz powiedział, że mam zmienić dietę, ale… na jaką?
Co jeść, żeby znów mieć energię do działania?

 

Anemia , czyli inaczej niedokrwistość to choroba, którą diagnozuje się badaniami morfologii krwi. Charakteryzuje się ona zaniżonymi wartościami hemoglobiny, erytrocytów i hematokrytu.
Przyczyn anemii jest kilka, a ta najczęściej spotykana jest związana z błędami dietetycznymi- niedoborami żelaza, witaminy B6, kwasu foliowego czy miedzi w codziennej diecie.

Typowe objawy anemii, które powinny niepokoić to ciągłe zmęczenie, problemy z koncentracją, bladość skóry, niskie ciśnienie i słaby apetyt.

Prawidłowo zbilansowana dieta powinna być urozmaicona i nie powinno w niej brakować produktów zawierających łatwo przyswajalne żelazo. Niestety dieta przeciętnego seniora w Polsce bogata jest raczej w białe mięso drobiowe, które nie jest tak cennym źródłem tego ważnego składnika. Dodatkowo w diecie jest zdecydowanie za mało warzyw i owoców. Produkty te zawierają w swoim składzie witaminę C, która jest niezbędna do przyswojenia i wykorzystania przez organizm dostarczanego z żywnością żelaza.

Odbierając jednak wyniki morfologii starajmy się zwrócić uwagę na wielkość czerwonych krwinek, czyli erytrocytów. Jeśli są one za duże, oznacza to, że naszym problemem nie jest żelazo, witamina C, ale… witamina B12.

Głównym źródłem witaminy B12 w codziennej diecie jest mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (mleko, jaja). Dlatego osoby na diecie wegańskiej są bardzo zagrożone niedoborem tej witaminy.
Co prawda jest to jedna z witamin, którą w niewielkich ilościach wytwarza naturalnie nasz organizm (w żołądku), ale zawsze warto sprawdzić, czy przyczyną niedoboru tej witaminy jest nieodpowiednie spożycie czy naturalne metabolizowanie.

W większości przypadków osób, które nie spożywają odpowiedniej ilości mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, zaleca się suplementację tą witaminą.

 

Agnieszka Piskała
Ekspert ds. żywienia Holistic