Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Do serca przez …? Naczynia krwionośne. Teresa Jaroszyńska, Ekspetka Holistic Polska 15.03.2022

Hugh Macdonald Sinclair (1910-1990) – lekarz i badacz żywienia człowieka  –  dyrektor Oxford Nutrition Survey (ONS) w latach 1942-1947. ONS  prowadził ankiety w różnych grupach społecznych w Wielkiej Brytanii  w celu sprawdzenia i uznania, że poziomy racji żywnościowych są wystarczające do utrzymania zdrowej populacji. ONS prowadził również badania na obszarach Niemiec i Holandii po wojnie, kiedy ludzie cierpieli z powodu niedożywienia. Oxford Nutrition Survey stał się Laboratorium Żywienia Człowieka w 1946r. Jednak w zawodach medycznych i na uczelniach studiowanie żywienia nie było postrzegane jako konieczne, a więc nie rekomendowano nowych badań i tak między innymi z tego powodu Hugh Sinclair stracił stanowisko w Oksfordzie w 1958r. Jednym z powodów było jego zainteresowanie przyczynami różnych, jak określił „chorób cywilizacyjnych”, np.: choroby serca, cukrzyca, choroby skóry, nowotwory; otóż  Hugh Sinclair uważał , że przyczyną  mogą być  niedobory niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Dziś już wiadomo na pewno  jak ważną rolę w żywieniu człowieka mają NNKT. H. Sinclair założył w 1972r. Międzynarodowy Instytut Żywienia Człowieka (IIHN). Kontynuował badania nad rolą NNKT, wybierając grupy populacyjne, w których choroby serca występowały rzadko a dieta równocześnie obfitowała w tłuszcze. W 1979r. wybrał populację Eskimosów na Grenlandii do przeprowadzenia eksperymentu, w którym wziął udział osobiście. Hugh Sinclair przeprowadził się tam na okres 100 dni, stosując w tym czasie ich dietę –  jadł mięso fok i ryb, systematycznie monitorując krzepliwość krwi.

Prowadzenie takiej diety nie mogło być akceptowane przez instytucje ds. etyki, tym samym H. Sinclair nie otrzymał dofinansowania zewnętrznego. Sinclair eksperyment przeprowadził na sobie i za własne pieniądze. Niestety, jego wyniki badań nie zostały nigdzie opisane, ale stwierdził, że czas krzepnięcia krwi znacznie się wydłużył. A tym co ochrania mieszkańców Arktyki przed schorzeniami układu krążenia są obecne w tłustych rybach kwasy omega 3.[1,2]

Eksperyment Sinclair’a przytoczył w swojej książce, pt. „Jelita wiedzą lepiej”  Michael Mosley oraz powtórzył eksperyment ze swoim udziałem. Jak opisał, jadał jedną porcję tłustej ryby dziennie przez 1 miesiąc, w odróżnieniu od H. Sinclair’a, który dietę Eskimosów prowadził przez 3 miesiące. Już przed upływem 1 miesiąca u autora książki doszło do zmniejszenia poziomu cholesterolu LDL o połowę, a czas krzepnięcia krwi wydłużył się dwukrotnie. (H. Sinclair przez 3 miesiące doprowadził czas krzepnięcia krwi do niebezpiecznej granicy, grożącej wykrwawieniem się w przypadku urazu).[3]

Inny eksperyment wskazuje na zachodzące zmiany w składzie mikroflory jelitowej przy zastosowanej diecie bogatej w kwasy omega 3. Mężczyzna w wieku 45 lat spożywał dziennie 600 mg omega 3 przez 14 dni. Efektem było zmniejszenie się różnorodności gatunkowej mikroflory jelitowej, natomiast wzrosła ilość bakterii wytwarzających kwas masłowy, który odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia jelit. Kiedy ów mężczyzna wrócił do swojej diety dość dobrej, ale urozmaiconej o czerwone mięso, okazało się, że po 14 dniach zmiany w jelitach wróciły do punktu wyjścia, czyli do wyniku sprzed eksperymentu.[4]

Wiele wskazuje na konieczność obecności kwasów omega 3 w naszej diecie, najlepiej pochodzących z tłustych ryb. Jeśli to będzie mniej możliwe, można skorzystać z suplementów.

Holistic Omega-3 Algolja to wegańskie źródło kwasów tłuszczowych Omega-3: EPA i DHA. Olej pozyskiwany jest ze 100% zrównoważonej uprawy mikroalg i w przeciwieństwie do olejów z ryb, jest wolny od toksyn środowiskowych. Jedna kapsułka zawiera 1000 mg oleju z alg, w tym 500 mg kwasów Omega-3 oraz 333 mg DHA i 167 mg kwasów EPA.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczynia się do prawidłowego widzenia i utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu. Korzystne działanie przynosi spożywanie już 250 mg DHA dziennie. Łączne spożywanie kwasów DHA i EPA przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania serca.

 

Teresa Jaroszyńska
Ekspert Holistic Polska

 

 

Źródła:

1/ https://merl-reading-ac-uk.

2/https://www-ncbi-nlm-nih-gov.

3/ Michael Mosley: „Jelita wiedzą lepiej”

4/https://www.hindawi.com/journals.crim/2016/3089303/.