Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Dobrodziejstwo warzyw i owoców – olej lniany 03.12.2018

Olej lniany tłoczy się na zimno z nasion lnu, czyli z siemienia lnianego.
Najważniejszą jego zaletę jest wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6.

Dzięki tym tłuszczom w naszym organizmie dochodzi do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL, przy jednoczesnym zwiększeniu wskaźnika „dobrego” cholesterolu HDL.
Zmiana powyższych proporcji istotnie ogranicza ryzyko chorób związanych z układem krążenia takimi jak miażdżyca czy predyspozycje do zawału serca lub udaru.

Oleju lnianego nie wolno podgrzewać, ponieważ traci wtedy wszystkie wartości prozdrowotne, dlatego zalecane jest jego spożycie jako dodatek do sałatek, surówek lub do przygotowania tzw. pasty budwigowej czyli połączenia oleju lnianego z serem białym, który można spożywać codziennie jako dodatek do kanapek.

 

 

Agnieszka Piskała
Ekspert ds. żywienia Holistic