Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Picie herbaty, zarówno czarnej, jak i zielonej, wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Przegląd badań nad działaniem herbaty wskazuje, że to właśnie jej regularne picie jest kluczem do uzyskania efektu przeciwutleniającego.
Wolne rodniki to substancje niezwykle reaktywne, mogą inicjować procesy chemiczne, w których dochodzi do uszkodzenia komórek. Powstają one naturalnie w naszych ciałach i nasze organizmy są wyposażone w systemy, które je eliminują. Często powstaje więcej wolnych rodników, niż jesteśmy w stanie zneutralizować. Wtedy antyoksydanty stanowią dobrą ochronę. Sami je też tworzymy, ale też dostarczamy wraz z dietą. Witaminy takie jak C, E i A to przykłady przeciwutleniaczy. Kiedy roślina jest powiązana z korzyściami zdrowotnymi, jak to ma miejsce w przypadku jagód goji, kurkumy czy kawy, często za efektami stoją właśnie zawarte w nich przeciwutleniacze. Herbata jest także cennym źródłem przeciwutleniaczy, a dokładniej katechiny.
Aktywność fizyczna jako źródło wolnych rodników
Kiedy ćwiczymy, zwiększa się obrót tlenu w naszych komórkach, a to z kolei generuje wolne rodniki. Jeśli ilość wolnych rodników wzrośnie zbyt mocno, wydajność podczas treningu może być osłabiona, ponieważ mięśnie nie są w stanie rozwinąć swojej maksymalnej siły. Celem nie jest jednak usuwanie wszystkich wolnych rodników – np. podczas ćwiczeń wykazano, że są one ważne dla stymulowania organizmu do adaptacji do wysiłku fizycznego podczas ćwiczeń. Na przykład kiedy budujemy masę mięśniową. Jednak naukowcy zwracają uwagę, że nic nie wskazuje na to, by antyoksydanty, które dostarczamy do organizmu z dietą, miały negatywny wpływ na regenerację po wysiłku. Zamiast tego podkreślają, że pokarmy bogate w przeciwutleniacze pomagają ćwiczącym w regeneracji.
Wpływ herbaty na wolne rodniki podczas ćwiczeń
Przegląd kilku badań może wykazać, że sporadyczne dodatki przeciwutleniaczy z herbaty, katechin, nie są skuteczne w zapobieganiu uwalnianiu wolnych rodników podczas ćwiczeń. Jednak suplementacja 400 do 800 mg katechin dziennie przez co najmniej 1 tydzień może zmniejszyć liczbę wolnych rodników związanych z ćwiczeniami zarówno u osób trenujących regularnie, jak i u osób mniej aktywnych fizycznie. Jedna filiżanka herbaty, którą zaparzasz, zawiera od 50 do 100 mg katechin.
Odniesienia
Rojano-Ortega D. Regular, but not acute, green tea supplementation increases total antioxidant status and reduces exercise-induced oxidative stress: a systematic review. Nutr Res. 2021 Sep 8;94:34-43. doi: 10.1016/j.nutres.2021.08.004. Epub ahead of print. PMID: 34624703