Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Jak wspierać płuca i układ naczyniowy – główny cel ataku Covid-19. Teresa Jaroszyńska, ekspert ds. produktów Holistic Polska 22.11.2020

Wiemy, że Covid-19 powoduje infekcje głównie układu oddechowego, które często przebiegają łagodnie, ale też wywołują zespół ciężkiej niewydolności oddechowej. Niestety nie znamy swoich organizmów aż tak dobrze,  a Covid-19 jest nieprzewidywalny. Trzeba tu zaznaczyć, że sposób zakażenia  organizmu nie jest do końca poznany, a RNA wirusa zidentyfikowano prawie we wszystkich płynach ustrojowych człowieka (ślinie, wydzielinie z nosa, gardła, drzewa oskrzelowego, łzach i stolcu).[1]

Skuteczna ochrona organizmu przed zagrożeniami w środowisku zewnętrznym (wirusy, bakterie, grzyby) – to sprawny układ odpornościowy człowieka.

Warto zauważyć, że pacjenci z ciężkim przebiegiem infekcji wirusowej nie są diagnozowani pod kątem ewentualnych niedoborów odporności organizmu, pomimo że osoby z deficytami układu immunologicznego mają większe skłonności do wszelkiego typu zakażeń.[2]

Dlatego duże nadzieje pokłada się w naturalnych mechanizmach obronnych organizmu, a których skuteczność w dużej mierze zależy od nas samych.

Regularne ćwiczenia fizyczne (możemy wykonywać również w warunkach domowych), odpowiednia ilość snu i optymalnie zrównoważone odżywianie mogą poprawić wydolność fizyczną organizmu, tym samym przystosowując organizm do większych obciążeń, takich jak np. atak wirusów.

Choroba Covid-19 powoduje uszkodzenie struktur pęcherzyków płucnych oraz gromadzenie się w nich płynu zapalnego. Ten proces zaburza transport tlenu z płuc do układu krwionośnego, osłabiając pozostałe układy, w tym układ sercowo-naczyniowy, co osłabia funkcje układu mięśniowego, pogłębiając problem z wentylacją płuc, czego rezultatem jest niewydolność oddechowa.

We wczesnej fazie procesy kompensacyjne są stymulowane tak, aby ta ograniczona ilość tlenu była dystrybuowana jak najefektywniej. Tak więc przygotowanie wydolnościowe organizmu jest niezmiernie ważne, by mógł poradzić sobie z opisanymi procesami w czasie choroby, aby nie doszło do niewydolności oddechowej, kiedy już powstaje konieczność wspomagania oddychania z zastosowaniem respiratora. Dlatego powinniśmy dążyć do jak najbardziej optymalnego przygotowania organizmu pod względem jego wydolności w zetknięciu z obciążeniem jakie przynosi Covid-19.

Prawidłowy rytm dobowy, w tym regularna aktywność fizyczna, niezakłócony sen w porze nocnej, prawidłowe odżywianie są warunkiem do uzyskania dobrego stanu zdrowia.

Wiele badań wykazuje, że regularny i umiarkowany trening fizyczny poprawia odporność immunologiczną organizmu oraz znacznie zmniejsza ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych w przeciwieństwie do siedzącego trybu życia, jak również w przeciwieństwie do ostrego intensywnego treningu, który wykazał tymczasowe zwiększone ryzyko infekcji poprzez obniżenie funkcji układu odpornościowego. Regularna i umiarkowana aktywność fizyczna poprzez obniżenie poziomu cytokin prozapalnych,  przeciwdziała układowemu stanowi zapalnemu, który jest cechą chorób sercowo – naczyniowych i metabolicznych. Brak aktywności fizycznej lub wyczerpujące ćwiczenia fizyczne dają efekt odwrotny i zwiększają podatność na patogeny.

Sen jest jednym z czynników silnie oddziałujących na funkcje układu odpornościowego. Jego brak sprawia osłabienie działania odpowiedzi immunologicznej, co zwiększa podatność organizmu na czynniki zakaźne, jak również w pewnym stopniu wpływa na pogorszenie krążenia ogólnoustrojowego. Badania wykazały, że cykliczny sen trwający poniżej 6 godzin może zwiększyć podatność na choroby wirusowe. Natomiast zalecana ilość snu dla osób dorosłych to 7 godzin, a osobom powracającym do zdrowia w czasie rekonwalescencji zaleca się 9 godzin na dobę.

Kolejnym czynnikiem wpływającym na jakość odpowiedzi immunologicznej organizmu jest odżywianie. Niedobory składników odżywczych, zwłaszcza białka przyczyniają się do zachorowalności i umieralności z powodu chorób zakaźnych. Nadwaga i związane z nią zaburzenia metaboliczne również upośledzają funkcje odpornościowe organizmu, zwiększając ryzyko zakażenia. W Polsce niewłaściwa dieta i związany z nią wzrost masy ciała stanowi już problem. U osób z nadwagą, pomimo zwiększonej ilości spożycia pokarmów, występują niedobory minerałów  takich jak żelazo, cynk, selen. A przecież niektóre składniki diety odgrywają ważną rolę w utrzymaniu skutecznego działania układu odpornościowego przez całe życie. Na przykład witamina A i cynk regulują podział komórek , witamina E oraz witamina D bezpośrednio kształtują reakcje odpornościowe, czy witaminy C i E, które wpływają na funkcje makrofagów i monocytów.[3]

Spożywanie w codziennej diecie urozmaiconej żywności wspomaga odporność oraz funkcje płuc. Działanie ochronne płuc wykazują warzywa ciemnozielone i pomarańczowe ze względu na dużą zawartość beta-karotenu, należą do nich: marchew, dynia, brokuły, pietruszka, kapusta włoska, trawa pszeniczna i jęczmienna, mikroalgi, pokrzywa. Warzywa zielone charakteryzuje zawartość chlorofilu, który powstrzymuje rozwój wirusów i pomaga płucom wydalić pozostałości smogu, pyłu węglowego i dymu tytoniowego.  W celu ochrony płuc można wykorzystać pokarmy pikantne i ostre, takie jak czosnek, cebula, rzepa, imbir, chrzan, rzodkiew. Jak podaje autor książki „Odżywianie dla zdrowia”, według badań na Wydziale Medycznym Uniwersytetu Kalifornijskiego – papryczki chili zostały zapisane jako lekarstwo przy problemach związanych z płucami.

Na uwagę zasługują również tradycyjne środki lecznicze o szerokim spektrum działania i właściwościach przeciwwirusowych i przeciwgrzybicznych, przykładem jest olejek z oregano, którego używa się jako „antybiotyku” w leczeniu przeziębienia i grypy, drożdżyc, grzybic, bólów mięśniowych, artretyzmu i fibromialgii. W przypadkach chorób płuc, takich jak astma, koklusz, zapalenie płuc, można go przyjmować zarówno wewnętrznie, jak i poprzez inhalację.[4]

Możemy również uzupełnić dietę odpowiednimi suplementami, np. ekstrakt z liści drzewa oliwnego,  który według badań ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne,  pomaga w ochronie lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym, reguluje ciśnienie krwi, wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego i w efekcie układu odpornościowego organizmu.

Ashwagandha –  zawiera ekologiczny ekstrakt z korzeni i liści rośliny Withania somnisfera, w której występują laktony o dużej aktywności biologicznej, działające cytostatycznie i przeciwbakteryjnie.  Bogate w chlorofil: chlorella, spirulina, pokrzywa.

Wellmune® – wiodący beta-glukan z naturalnych drożdży – udowodniony klinicznie w celu wzmocnienia układu odpornościowego, zawarty w produkcie Holistic ImmunBalans.

Holistic Celsyre – stabilizowane cząsteczki tlenu, podczas przyjmowania zwiększa się ciśnienie tlenu we krwi, co zaspokaja zapotrzebowanie komórek w tlen.

Kwasy humusowe zawarte w produkcie Holistic Anti-V, działają ściągająco na błonę śluzową i skórę, działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, a także powodują wzrost oddychania tkankowego.

 

Teresa Jaroszyńska
Ekspert ds. produktów Holistic Polska

 

 

Źródła:

[1] Acta Angiologica, April 1, 2020. Vol26, Issue 2.

[2] Postępy HigMed Dosw, 2018; 72.

[3] Polish Journal of Public Health. December1, 2019.

[4] „Odżywianie dla zdrowia” Paul Pitchword