Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Kasza jaglana to najstarsza znana kasza i skarbnica zdrowia 28.01.2019

Kasza jaglana zyskuje coraz większą popularność. To najstarsza znana kasza, jest lekkostrawna, nie uczula, z natury nie zawiera glutenu, a ponadto jest jedną z niewielu kasz, które są zasadotwórcze. Zawiera łatwo przyswajalne białko, dodające energii węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne niezbędne w procesach krwiotwórczych, w tym między innymi kwas foliowy, witaminę E, żelazo oraz lecytynę. Kasza jaglana to też sprzymierzeniec urody, zawiera krzemionkę, korzystnie wpływającą na kondycję włosów, skóry i paznokcie. Krzem to również niezbędny składnik procesu mineralizacji kości.

Kasza ta znajduje szczególne zastosowanie w przypadku osób cierpiących na anemię, rekonwalescentów, nastolatków.
Aby jednak żelazo mogło być wchłonięte ważna jest obecność witaminy C, której najlepszym źródłem są świeże owoce i warzywa.
Kasza jaglana smakuje zarówno wytrawnie jako dodatek do dań głównych, składnik sałatek, ale najczęściej kasza jaglana spożywana jest na słodko z dodatkiem jogurtu, suszonych owoców (jabłka, porzeczki). Badania potwierdzają, że wystarczy w celach zdrowotnych spożywać pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, co drugi dzień. Szczególnie zimą warto po nią sięgnąć, ponieważ nie wychładza organizmu. A zatem? Macie już motywację do włączenia kaszy jaglanej do Waszego menu?