Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Kiwi jako ochrona przed nieszczelnym jelitem 25.05.2023

Problem nieszczelnego jelita jest dość powszechny i może się przyczyniać między innymi do wywołania IBS, autoimmunizacji i chorób psychicznych. Kiwi zawiera prebiotyki, które mogą chronić jelita przed przepuszczaniem niepożądanych substancji.

Ściana jelit jest warstwą komórek, które muszą być w stanie odróżnić to, co powinno dostać się do organizmu, a co powinno pozostać na zewnątrz. Barierami, które wspierają ten proces selekcji są także błona śluzowa jelit, flora jelitowa, a także układ odpornościowy znajdujący się w tkance limfatycznej tuż wewnątrz ściany jelita. Kiedy jelito traci swoją barierę, traci swoją funkcję, co może być związane z kilkoma różnymi chorobami, takimi jak stan zapalny jelit, autoimmunizacja i zaburzenia metabolizmu, zwane także zespołem metabolicznym.

Substancje roślinne dobre dla jelit

Prebiotyki znajdujące się w warzywach, owocach i jagodach stanowią pokarm dla pożytecznych bakterii jelitowych. Wiele prebiotyków to włókna, których sami nie możemy wykorzystać, ale nasza flora jelitowa tak, a następnie może z nich wytworzyć korzystne dla naszego organizmu substancje, takie jak kwas masłowy. Niedawno zrozumieliśmy więcej o tym, jak polifenole w roślinach mogą działać jako prebiotyki dla naszych dobrych bakterii. Polifenole są również barwnikami roślin. Różne rodzaje polifenoli nadają roślinom na przykład czerwony, pomarańczowy, fioletowy lub zielony kolor. Kiwi to owoc, który po raz pierwszy został wyhodowany w Chinach. Tam jest stosowany od tysięcy lat w medycynie chińskiej jako środek leczniczy na problemy żołądkowe. Nikt nie wiedział, w jaki sposób dokładnie kiwi ma taki wpływ na zdrowie, ale grupa naukowców postanowiła przyjrzeć się temu bliżej.

Kiwi i nieszczelne jelita

Badanie, które przeprowadzili, było badaniem na zwierzętach, w którym zdrowie jelit szczurów służyło jako model tego, co dzieje się w ludzkim jelicie. W badaniu zastosowano dietę wysokotłuszczowa, która wywoływała stan zapalny i przyczyniała się do zespołu nieszczelnego jelita, dietę w której dodano ekstrakty z polifenoli kiwi oraz placebo. W rezultacie ekstrakt z kiwi był w stanie zapobiec nieszczelnemu jelitu spowodowanemu dietą wysokotłuszczową i powodował poprawą flory jelitowej. Oto kilka efektów z suplementacji polifenolami z kiwi:

  • Kolonie bakterii kwasu mlekowego i Bifidobacteria rozrosły się – zwykle działają one przeciwzapalnie w jelitach.
  • Kolonie clostridium i Firmicutes zmniejszyły się – są one zwykle związane z zapaleniem jelit.
  • Produkcja białek, które wzmacniają zdolność jelita do utrzymywania stabilnych, ciasnych połączeń w ścianie jelita stała się wyższa.
  • Poziom substancji przeciwzapalnych wzrósł, podczas gdy substancji prozapalne spadły (1).

Czym jest nieszczelne jelito?

Zwykle jelito jest przepuszczalne dla składników odżywczych, składników mineralnych i wody. Przepuszcza również wybrane części obcych białek jako formę treningu dla układu odpornościowego. Nie powinien jednak przepuszczać bakterii, wirusów i większości obcych białek. Kiedy jelito staje się bardziej przepuszczalne, czego powodem są stres, infekcje lub niewłaściwa dieta, może zacząć przepuszczać cząsteczki, które nie powinny wnikać do organizmu. To z kolei powoduje przewlekłe stany zapalne o niskim stopniu złośliwości, które może przyczynić się do powstania wielu chorób, takich jak:
– Choroby zapalne jelit
– Cukrzyca
– Nadwaga
– Choroby psychiczne
– Stłuszczenie wątroby nie spowodowane alkoholem
-Autoimmunizacji

Innymi słowy, funkcja naszej bariery jelitowej jest kluczowa dla zdrowia.

Więcej o prebiotykach

Prebiotyki są pokarmem bakterii i znajdują się w warzywach, owocach i jagodach. Nie są one rozkładane przez nasze enzymy, ale mogą być przekształcane przez naszą florę jelitową na przykład w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, takie jak kwas masłowy.
– Prebiotyki mogą mieć nazwy takie jak błonnik guar, oligofruktoza, inulina i arabinogalaktan.
– Prebiotyki zwiększają obecność dobrych bakterii w jelitach, takich jak bakterie kwasu mlekowego i bifidobakterie.
Inne możliwe funkcje prebiotyków:

– Pomagają wchłaniać wapń
– Wyrównują wchłanianie pokarmu, a tym samym zapobiegają wahaniom poziomu cukru we krwi
– Pozwalają na szybsze przechodzenie pokarmu przez jelita, co zapobiega zaparciom
– Zapobiegają infekcjom jelitowym
– Utrzymują zdrowe komórki w ścianie jelita (2)
– Dodatkowa porcja prebiotyków w diecie, może mieć korzystny wpływ na ogólną kondycję jelit.

Grupa, która otrzymała dodatkowe prebiotyki, wykazała zmniejszoną częstość występowania stanu zapalnego w jelitach po trzech miesiącach (3).

Odniesienia:

Yuan M, Chen X, Su T, Zhou Y, Sun X. Supplementation of Kiwifruit Polyphenol Extract Attenuates High Fat Diet Induced Intestinal Barrier Damage and Inflammation via Reshaping Gut Microbiome. Front Nutr. 2021 Aug 30;8:702157. doi: 10.3389/fnut.2021.702157. PMID: 34527688; PMCID: PMC8435571.

Cummings JH, Macfarlane GT. Gastrointestinal effects of prebiotics. Br J Nutr. 2002 May;87 Suppl 2:S145-51. doi: 10.1079/BJNBJN/2002530. PMID: 12088511. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12088511/

Neyrinck AM, Rodriguez J, Zhang Z, Seethaler B, Sánchez CR, Roumain M, Hiel S, Bindels LB, Cani PD, Paquot N, Cnop M, Nazare JA, Laville M, Muccioli GG, Bischoff SC, Walter J, Thissen JP, Delzenne NM. Prebiotic dietary fibre intervention improves fecal markers related to inflammation in obese patients: results from the Food4Gut randomized placebo-controlled trial. Eur J Nutr. 2021 Sep;60(6):3159-3170. doi: 10.1007/s00394-021-02484-5. Epub 2021 Feb 5. PMID: 33544206; PMCID: PMC8354918.