Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Leczenie przez żywienie. Mandarynki mogą uchronić przed chorobami oczu. 12.11.2019

Mandarynki to owoce, które stanowią jedno z najlepszych źródeł witaminy A. Jej zawartość w mandarynkach przekracza nawet ilość występującą w pomarańczach, cytrynach czy pomelo. Witamina A posiada bardzo szeroki wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Ważna jest w okresie wzrostu, ponieważ wpływa na budowę kości oraz zębów. Ponadto wykazuje pozytywnie działanie na urodę, chroniąc skórę przed działaniem promieni słonecznych oraz korzystnie wpływa na jej ogólny wygląd. Zapobiega przed rozwojem chorób oczu w tym jaskry, zaćmy i kurzej ślepoty (kłopoty z widzeniem w ciemności). Mandarynki mają również witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, magnez, mangan i wapń.

Mandarynki stanowią również doskonałe źródło witaminy C, która nie tylko chroni przed działaniem drobnoustrojów, ale również wpływa na wzmocnienie ogólnej odporności organizmu. Witamina C to także jeden z silnych przeciwutleniaczy, który zapobiega powstawaniu i namnażaniu się wolnych rodników odpowiedzialnych m.in.za szybsze starzenie się organizmu.

Mandarynka służy przede wszystkim jako zdrowa przekąska. Jest owocem, który doskonale nadaje się do deserów czy sałatek owocowych. Często stanowi składnik dżemów oraz soków.

Badania potwierdzają także pozytywny wpływ cytrusów na krążenie krwi, a to za sprawą hesperydyny (rodzaj flawonoidów). Największe stężenie hesperydyny znajduje się w białym miąższu skórki cytrusów. Nie jest to najsmaczniejsza część owoców, warto jednak jej nie wyrzucać i wykorystać do soku lub zjeść chociaż odrobinę.